Вход
София
Времето в София 2 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ГЕРБ внесе промени за горенето на отпадъци - въвеждат задължителна ОВОС за инсталациите (ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ГЕРБ внесе промени за горенето на отпадъци - въвеждат задължителна ОВОС за инсталациите (ОБНОВЕНА)

на 14.02.2020
23552
0
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ГЕРБ внесе промени за горенето на отпадъци - въвеждат задължителна ОВОС за инсталациите (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
14.02.2020
0
23552

ПГ на ГЕРБ внесе промени в Закона за опазване на околната среда, свързани с очакванията на хората по повод изгарянето на отпадъци. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова на брифинг в Народното събрание.

"Внесохме промени в Закона за опазване на околната среда, които целят да направим по-силна превенцията и да отговорят на опасенията на хората по повод на всички инвестиционни намерения, които касаят дейности по изгаряне на отпадъци. Нашето законодателство е синхронизирано с европейското по тази тема, но в интерес на здравето на гражданите и опазване на околната среда в нашите предложения предвиждаме задължителна процедура по ОВОС. Това ще даде възможност да се произнесат всички компетентни институции и да се даде възможност на гражданите в обществените обсъждания на съответните доклади. Това дава сигурност, че всяко едно такова инвестиционно намерение няма да доведе до дейности, които замърсяват околната среда и поставят под риск здравето на хората", каза още д-р Дариткова.

Промените, които предлагаме в закона за околната среда са, независимо от обема и вида на отпадъка, когато някой оператор представи инвестиционно намерение за инсталация, процедурата да бъде задължителна оценка на въздействието върху околната среда. Това е дълбок ОВОС, най-тежката процедура и се изисква оценка от здравните инспекции и становища от контролиращите органи. Така ние гарантираме превантивния контрол, а в текстовете добавяме и експериментални изгаряния. Те са минавали само със съгласователни писма, посочи Ивелина Василева. 

С колегите обсъждахме всички мерки, които се въвеждат с подобряване на контрола и недопускане нерегламентиран внос на отпадъци. Ние поискахме да има задължително видеонаблюдение на местата, където се горят отпадъци. Абсолютната забрана и мораториум влизат в разрез с европейското законодателство, но ние предлагаме засилване на контрола, да има изключително стриктни мерки за контрол и да не се допускат нерегламентирани действия, заяви още депутатката от ГЕРБ.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Според вас кой от изброените лидери на отделните власти работи най-добре?
Общо гласували: 15172
архив

Скъпа, какво има за вечеря? - Нищо... - И вчера нямаше нищо! - Да, да има за два дена.

няма нови новини
Днес: 307
hot
най-четени новини в момента
сега
2340
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Ето какви мерки взе Съветът по сигурността, свикан извънредно от премиера Бойко Борисов заради коронавируса (ОБНОВЕНА)
x
Ето от какво се страхуват мъжете в секса
x