Вход
София
Времето в София 10 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: ГЕРБ с първи думи след вота на недоверие: И Европа показа, че вярва на Борисов (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: ГЕРБ с първи думи след вота на недоверие: И Европа показа, че вярва на Борисов (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

на 21.07.2020
92524
0
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: ГЕРБ с първи думи след вота на недоверие: И Европа показа, че вярва на Борисов (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
21.07.2020
0
92524

"Аз бях песимист, че ще имаме многогодишна финансова рамка за ЕС", обяви вицепремиерът Томислав Дончев на брифинг в Народното събрание. "Общият пакет финансиране за България през следващите години възлиза на близо 29 милиарда евро, от които средства по кохезионната политика, които са в размер на почти 9 милиарда. Средства за преки плащания - 5 милиарда евро, Фонд за справедлив преход - 1, 170 млрд евро", обяви Дончев и допълни, че правителството ще опита някои от схемите и проектите да бъдат фурсирани, като ще минават през органите по оперативните програми. За селските региони малко над 2 милиарда. 

Безвъзмездното финансиране е малко над 24 милиарда, а заемната помощ е около 4 милиарда, ако има нужда. Има допълнителни 200 милиона евро за малките региони, които имат нужда от допълнително развитие.

„Освен размера на парите огромно значение има посоката и всички ние трябва да се постараем да продължим инвестициите в инфраструктура, образование, иновации. Имаме дръзкия шанс да финансираме фокусирано и целенасочено, не бива да допуснем това ново финансиране да потъне като вода в пясък“, заяви още вицепремиерът.  

Дончев бе категоричен, че трябва да се мисли за енергийната ефективност, да се помогне на общините и бизнеса, да се произвежда с по-малко разходи и да бъдат санирани всички публични сгради. „Най-сетне трябва да възобновим програмата за енергийна ефективност на многофамилните сгради. Трябва да помогнем да българския бизнес да минат максимално бързо в дигиталната сфера“, категоричен бе Дончев и допълни, че трябва да има специален акцент върху иновациите. 

"В политиката не е най-важно да можеш да говориш, а аз смятам, че ние умеем да чуваме всички. Демокрацията предполага да приемаш правото на по-голямата група да определя посоката, но предполага да бъдеш толерантен и към по-малката група. Ние можем да слушаме и чуваме добре, и всеки ще бъде чут. Ще има промени. Какви ще са те, бъдете любезни да изчакате", заяви Дончев и допълни, че винаги има вътрешно партийни спорове. "Не е достатъчно да сме по-добри от другите, а толкова добри колкото искат хората", заяви още Томислав Дончев. 

Министър Сачева отчете, че няма как държава, която се управлява от "мафия" или "корупция", на която да й се дава доверие и да се увеличава бюджета й от ЕС. Това показвало и пряко доверието на Европа към правителството на Бойко Борисов.

Дончев допълни, че трябва да има разговор с всички, социални партньори, бизнес и граждани, а идните месеци ще се водят разговори с всеки, как точно да бъдат използвани парите. 

Дончев уточни, че следващите избори трябва да се проведат с машинно гласуване, а за това ще са необходими поне 6-7 месеца при добра организация. „Имам по-богат опит в протестите, а за да има смисъл от него, той трябва да промени нещо, защото иначе остава като глас, който не е чут. Съжалявам, че в момента няма формат с който да разговаряме“, заяви още Дончев.  

Общ размер на средствата по МФР /многогодишна финансова рамка/ и Пакета „Следващо поколение ЕС“- 29 млрд евро.

- Повече пари по новата МФР

България ще получи над 1 млрд евро повече по новата МФР в сравнение с настоящата МФР – и това при положение, че общият размер на новата МФР е с 62 млрд евро по-малък от сегашния.

- Запазване на средствата по Кохезионната политика

- Запазване на средствата по Общата селскостопанска политика

- За Кохезионна политика са заложени 9 млрд евро, с 800 млн повече от настоящата МФР.

- За първи път, в новата МФР за България са предвидени допълнителни целеви средства в размер на 200 млн евро. Те са предназначени за най-слабо развитите региони.

- по Фонда за справедлив преход – половин милиард евро са предвидени за България по него.

- България ще получи общо над 200 млн евро за миграция и сигурност по МФР

- По Пакета „Следващо поколение ЕС“ България ще може да разчита на над 7,7 млрд евро грантове - над 6 млрд евро са в рамките на Механизма за възстановяване и устойчивост,

- над 650 млн евро по Инструмента REACT-EU, който влиза в Пакета „Следващо поколение ЕС“.

- над 600 млн евро по Фонда за справедлив преход

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 33291
архив

Обява:"Продава се булчинска рокля! Носена е само веднъж по погрешка".

x
САМО В ПИК TV: Моделка на Божков роди тайно от софийски топ ерген
x
Социолози определиха идеалната възраст за щастлив брак
x