Вход
София
Времето в София 13 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Главният прокурор Иван Гешев отчита дейността си пред правната комисия: Никоя полиция в Европа няма да изтърпи това, което изтърпяха българските полицаи на 2 септември (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Главният прокурор Иван Гешев отчита дейността си пред правната комисия: Никоя полиция в Европа няма да изтърпи това, което изтърпяха българските полицаи на 2 септември (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

на 14.10.2020
23163
0
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Главният прокурор Иван Гешев отчита дейността си пред правната комисия: Никоя полиция в Европа няма да изтърпи това, което изтърпяха българските полицаи на 2 септември (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
14.10.2020
0
23163

Главният прокурор Иван Гешев отчита дейността на прокуратурата за периода януари - август 2020 г. пред депутатите от комисията по правни въпроси. Докладът му беше внесен в Народното събрание миналата година.

"За мен е чест да представя резултатите на прокуратурата и отново казвам, че ние имаме интерес от постоянен диалог и обмен на информация. Разбирането на прокуратурата, а и на мен като главен прокурор за постигането на очакванията на хората е необходимо взаимодействие между всички власти. За да се постигне този резултат са нужни усилията на всички власти при стриктно спазване на разделение на властите", заяви Гешев. 

Той заяви, че до моментът подобен доклад никога не е изготвян и подчерта, че докладът не е в очертаната рамка и включва резултатите на прокуратурата за първите осем месеца, а резултатът за първото деветмесечие ще е готов в края на месеца. Той заяви, че докладът е достъпен на страницата на Народното събрание и ще отчете важните за него точки. 

Гешев отчете, че за първите осем месеца прокуратурата е наблюдавала 2282 дела за корупция като новообразуваните са 525. Приключени са 773 досъдебни производства като в съда са внесени 226 обвинителни акта. Не става ясно колко дела са приключени с окончателен съдебен акт. Посочено е само, че окончателно осъдени и санкционирани са 156 души, а 22 са оправдани. Не са уточнени текстовете от Наказателния кодекс, по които са делата.

Досъдебните производства за злоупотреби с евросредства са 387 като 122 от тях са образувани през първите осем месеца на тази година. 19 обвинителни акта са внесени в съда като 20 души са предадени на съд. Окончателно осъдени са 27 човека, а трима са оправдани. Отново не е посочен броят на приключените окончателно дела.

За същия период 80 дела за насилие от надзиратели върху затворници са наблюдавани като 11 са новите. Решени са 31 като девет са спрени, 20 прекратени, а две са внесени в съда като по тях шест лица са обвиняеми. Един човек е осъден окончателно.

В доклада се казва, че работата по тези две категории дела продължава да е акцент в дейността на прокуратурата, независимо от незначителния им дял спрямо общия брой на наблюдавани дела.

В документа са изброени и становищата по законопроекти, които е представил главния прокурор, както и искането му до Конституционния съд за тълкуване на чл. 103 от Конституцията – за имунитета на президента.

Изброени са и множеството проверки, извършени от Върховната административна прокуратура от началото на годината. Сред тях са за спазване на мерките срещу коронавируса, спекула с цените на лекарствата, продажба на такива чрез интернет сайтове; за необходимите действия от здравните власти във връзка с осигуряване на легла и др.

Посочени са проверките на ВАП за незаконни отпадъци, нерегламентирано изгаряне на такива в ТЕЦ „Бобов дол“, „Брикел“, „Сливен“ и др.; проверки на разрешителните за трансграничен превоз на отпадъци; за съхраняване на различни препарати за растителна защита; за незаконни сметища. Отбелязани са и проверките на ВиК мрежата, за незаконно строителство, за цените на горивата, за антиките на укриващия се в Дубай Васил Божков и др.

Иначе за първите осем месеца на тази година прокуратурата е наблюдавала 147 275 досъдебни производства, решени са 91 335. Внесените обвинителни актове в съда са 9991, споразуменията са 5849, прекратените дела са 45 282, а спрените – 25 232. От държавното обвинение уточняват, че за решени са приемат онези дела, които са изпратени по компетентност на друга прокуратура; има разпореждане да се гледат по общия ред; спрени; прекратени; внесен обвинителен акт в съда; внесено споразумение; предложение по чл. 78а от НК – освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание.

Обвинител №1 Иван Гешев внесе доклада си за дейността на прокуратурата преди изслушването му в НС

Обвинител №1 Иван Гешев внесе доклада си за дейността на прокуратурата преди изслушването му в НС

Главният прокурор Иван Гешев внесе доклада за дейността...

на 09.10.2020

Главният прокурор благодари на МВР за положения от тях труд и на границата на техните възможности за борба с битовата престъпност, въпреки пандемията от коронавирус. До момента са проведени 307 спецакции, разкрити са над 400 престъпления и са задържани над 900 лица. "Кражбите за първите пет месеца са намалели с над 22 процента, грабежите с над 19 процента, а посегателства над превозни средства в пъти. Сериозен е успеха и поздравявам следователите и служителите на МВР, защото този сериозен успех е благодарение и на тях и е в полза на най-уязвимата част от населението. Телефонните измами са намалели с над 92 процента", похвали още добрата работа Гешев. Той припомни, че проблемът с телефонните измами към момента не съществува и възрастните хора живеят по-спокойно, без страх, че организираните групи ще отнемат последните им спестявания. 

Гешев подчерта още акциите срещу незаконните отпадъци, като припомни как всеки е смятал, че горенето на нерегламентирани отпадъци се е смятал за нерешим проблем. Благодарение на действията на ВАП и различните регулаторни органи, този проблем към момента не съществува. Гешев припомни и за хилядите тонове опасни отпадъци намерени из цяла България с огромно съдържание на олово. 

Главният прокурор отчете и десетките акции срещу разпространението на наркотици около училищата, като са проверени над 5000 училищни райони и в резултат на тези действия са иззети над 400 кг мариухана, над 3 хиляди таблетки амфетамини и над 1000 таблетки екстази и още различни наркотици, които са се продавали на децата. 

Кристиян Вигенин реши да атакува Иван Гешев за дъвката на соросоидите, че главния прокурор е безконтролен. Депутатът от БСП върна и темата за КТБ и списъците с политици и попита, дали има такъв списък и дали е готов да го оповести. Когато започна да отговаря обаче, микрофонът на Гешев спря и трябваше намеса на техници, за да отстранят проблема. 

По повод КТБ, главният прокурор заяви, че няма данни за подобен списък и за всеки, който е имало данни е бил привлечен в качеството му на обвиняем. „Ние списъци на политици не правим, въпреки, че бяхме запитани от комисията LIBE за политическата принадлежност на обвиняемите и е видно, че повечето лица които са с повдигнати обвинения са от голямата политическа партия.

Аз съм готов да участвам във всякакви формите, но мога да кажа как през годините се е изграждала една превратна представа за фигурата на главния прокурор и това не отговаря на обективната действителност“, заяви Иван Гешев и го определи като пропаганда. Той подчерта, че няма проблем да участва в каквито и да разисквания. Той допълни, че българската прокуратура спазва закона какъвто е. Гешев допълни, че няма никакви притеснения за създаване на каквито и да е фигури за контрол над главния прокурор. „Моята работа са методически указания по приложението на закона. Второто което правя е надзор за законност. Третата част е чисто административна и когато дойде сигнал до мен да го пренасоча към конкретен прокурор. Вероятността главния прокурор да извърши престъпление е със същата вероятност както депутат, председател на съд, президент“, каза още Гешев и допълни, че няма никакви проблеми за него често да участва в правна комисия и да участва в промени за улеснение на работата, като подчерта, че имаме НПК от времето на Живков. 

Никоя полиция по света няма да изтърпи да изяде толкова бой. Това не означава, че ако те нарушат закона няма да си понесат последствията. В СРП прокуратура се наблюдават 58 досъдебни производства за хулиганство, причиняване на лека телесна повреда, като са привлечени към отговорност 53 лица, като две от тях са с постоянна мярка задържане под стража“, заяви още Иван Гешев по повод на питане от страна на Явор Божанков от БСП за полицейско насилие.

Иван Гешев поздрави полицаите, затова че са защитили българските институции и граждани, за да не пострадат. „Пуснете си Франция, Германия и вижте как процедират там полицаите“, призова Гешев.

По повод къщите за гости, Гешев заяви, че има стотици досъдебни производства, като има и присъди. "Да целиш герба на България, представете си, ако беше Франция какво щеше да се случи. Всеки има право да протестира и това не отговаря не едно друго определение за "хунта", заяви още Гешев. 

Той коментира, че в българските медии през последните години се изявяват само адвокати и подсъдими лица и никой не е поставил въпроса как и защо коментират превратно за факти и обстоятелства за досъдебни производства. Препоръките на всички европейски институции са за прозрачност и в един момент, когато изясняваме факти и обстоятелства, след разрешение на наблюдаващия прокурор, явно на някой това не му хареса е не иска българските граждани да знаят истината. Явно не се харесва на някой, който се укрива в Дубай, че едва малко над 200 предмета от колекцията му са легални, а останалите изкопани незаконно", каза още Гешев. 

На въпрос за проблем със сроковете, Гешев заяви, че прокурорите работят за по-бързото им внасяне и припомни, че събирането на доказателства и входиране на обвинителния акт за КТБ, който е над 10 хиляди страници е било за по-малко от две години, а делото след толкова години все още е на първа инстанция и въпросът за сроковете касае и друга съдебна инстанция. Това до колко са ефективните и не ефективните присъди, Гешев заяви, че прокуратурата не отговаря и зависи от българският съд, където той правомощия няма и не желае да коментира. 

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34825
архив

Пенсионерите предупреждават, че избират подследен отчаян ход: Ако не им се осигури достоен живот, ще спрат да умират.

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Здравните власти с аларма: За последната седмица е отчетен ръст на смъртността от 50% (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Астролог предупреждава: В никакъв случай не се женете този четвъртък - работата ще завърши с развод
x