Вход
София
Времето в София 13 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Главният прокурор с нови разкрития за разследванията срещу Божков и Пламен Узунов (ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Главният прокурор с нови разкрития за разследванията срещу Божков и Пламен Узунов (ОБНОВЕНА)

на 15.10.2020
99641
0
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Главният прокурор с нови разкрития за разследванията срещу Божков и Пламен Узунов (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
15.10.2020
0
99641

Депутатите изслушват отчета на главния прокурор Иван Гешев за работата на прокуратурата в периода януари - август 2020 г. Той беше внесен в Народното събрание миналата седмица.

Вчера правната парламентарна комисия разпитва близо 4 часа Иван Гешев, след като чу отчета му. Въпроси задаваха предимно депутати от БСП, някои от които по 10 наведнъж. Червените народни представители не бяха наясно, че главният прокурор може да разкрива подробности по конкретни дела само с разрешението на наблюдаващия прокурор по делото и питаха за отделни случаи, а Гешев многократно из обясни законовото положение. Като отбеляза, че досега отчетите на прокуратурата се се правили на 6-месечна и годишна база. Сега това за пръв път се случва на 8-месечна база по искане на БСП.

Днес главният прокурор се отчита пред цялото Народно събрание.

Преди разглеждането на отчета на главния прокурор бяха приети две процедурни предложния, с които работното време на парламента се удължи до приемането на точката, а в залата беше допуснат Иван Гешев.

"Замразени са около 3 млрд. лв. след уведомления на прокуратурата до КПКОНПИ.  Това са над 1,5 млрд. евро. Това са случаите преди двата емблематични случая на едно лице, укриващо се в Дубай (бел.авт. Васил Божков). По този случаи са иззети множество артефакти, имащи белези на културно-исторически ценности, само законно притежаваните от него се оценяват на 1 млрд. евро", обяви Гешев по повод борбата на прокуратурата с престъпността.

"Предвид уважението, което изпитвам към Народното събрание, въпреки че нямаме задължението да коментираме конкретни досъдебни производства, се постарах и ще маркирам няколко такива производства", добави обвинител №1.

"Към днешна дата ще ви допълня нещо по делото срещу едно лице, което се укрива в Дубай. Има две досъдебни производства - по едното са привлечени 11 лица. Важно е да се посочи, че от 212 предмета, които има доказателства, че са законно регистрирани, след претърсването са открити 6678 артефакта. В хода на претърсването е доказано, че предметите се съхраняват против всякакви правила в кутии с надписи от местата в България, където са изкопани", уточни Гешев.

По думите му прокуратура ще направи всичко възможно за да се направи експертиза на тези предмети от най-добрите специалисти.

"След използването на СРС-та, те влизат като доказателства по досъдебното производство и стават ВДС-и. Разпространението им става след разрешение на наблюдаващия прокурор. В един от ВДС-ите по повод едно законодателно предложение той казва: "Като го направим фигурант като президента, какво ще ни вреди Гешев?". Ще видим как ще бъде развито това законодателно предложение", каза още той.

"По другото досъдебно производство има повдигнати обвинения за убийствата на Йордан Динов, Манол Велев, опит за убийство на Алексей Петров и за убийството на още едно лице, което и на мен не ми говори нищо. Има повдигнати обвинения за опит за изнасилване, както се разследват и други опити за изнасилвания", добави Гешев. 

"По делото, касаещо секретаря по правните въпроси и антикорупция на президента (бел. авт. Пламен Узунов), мога да допълня, че при претърсванията, господинът отказа да предаде кодовете си на личните телефони, но ние нямаме притеснения в тази насока, са намерени писма, протоколи за разпити на свидетели по досъсдебни производства, протоколи на различни съдилища", разкри обвинител №1.

Главният прокурор Иван Гешев с доклад пред правна комисия в парламента

Главният прокурор Иван Гешев с доклад пред правна комисия в парламента

Правната комисия в парламента ще обсъди днес доклада за...

на 14.10.2020

"Вторият случай, касаещ този президентски съветник, когато кажеш, че не помниш как едни документи са попаднали при теб, след това кажеш, че си ги намерил в касата си, логично е да отидеш и да видиш какво има в тази каза. Това са четири разпита в рамките на 3 седмици, в които той си мени показанията", уточни главният прокурор.

"При извършените претърсвания при едно лице, което е бивш ръководител на "Архиви"-МВР, са намерени 5 кашона на документи, оригинали и копия, с гриф по ЗЗКИ. Тези секретни документи са от 2013 година. До този момент в тези документи се съдържа информация за почти всички знакови политици след 1989 година, почти всички криминални авторитети след 89-та година, почти всички бизнесмени след 89 година, включително и много документи, касаещи магистрати", уведоми Иван Гешев.

"Въпреки определени политически твърдения, в президентството не са влизали тежковъоръжени хора. Аз не мога да забраня определени политически импровизации, но нека проявяваме уважение към българските институции", призова той.

За проверките, касаещи Бойко Борисов заяви: "Първата е проверка, касаеща собственост на имоти в страна извън България, в ЕС. Това, което мога да кажа по този случай, е следното - снети са обяснения на министър-председателя по тази проверка. Разполагам с пълна справка от проведените действия - последният сигнал е от ГД "Боец", което някои медии свързват с определени хора, които не се намират в България. Приобщени са различни медийни публикации, изискани са множество справки, снети са множество обяснения, има активна комуникация със съответните партньорски служби от Кралство Испания. Резултатът е, че до момента няма обратна информация. Предстоят на още няколко да бъдат снети обяснения и ревизии на няколко търговски дружества, които са свързани с проверката."

По повод проверките за записите и снимките с премиера Борисов Гешев обясни: "Проверката е по сигнал на Христо Иванов. Извършени са множество действия, като е снето и обяснение от министър-председателя Бойко Борисов."

За компроматите с премиера Борисов, разпространени в различни медии, той заяви, че това е досъдебно производство, което се разследва в Софийска градска прокуратура. "До момента е разпитан г-н Борисов, разпитани са множество лица, изискана е множество информация от НСО, разпитват се множество лица, които са имали достъп до жилището, разпитан е бившият директор на НСО, назначена е експертиза за автентичността на снимките", уточни обвинител №1.

"Въпреки че нямам отношение към МВР, ще повторя, защото е истина и тази истина трябва да бъде чута от българските граждани - българската прокуратура ще разследва всеки, който е нарушил закона, без значение дали е протестиращ или полицай, беден или милиардер, дребен чиновник или министър. Имаме над 50 досъдебни производство за хулигански прояви над служители на МВР. Полицаите в нито една страна в ЕС няма да издържат да бъде бита толкова, колкото издържа нашата полиция на 2 септември. Тези хора защитиха други български граждани да не пострадат. Достатъчно е да се види във видеобмена как процедират немската и френската полиция" допълни главният прокурор.

"Българският главен прокурор, още по-малко българската прокуратура, няма да позволят да бъдат въвлечени в явно развиващата се вече политическа кампания. Ние нямаме допирно поле с вас. Молбата ми е да проявяваме отношение към българските институции и българската държава", заключи Иван Гешев.

Днес в тази зала многократно се чуват призиви за оставка. Едни категорично не успяха, а другите също ще бъдат безплодни и то дори само по една причина - че не вие, уважаеми колеги, избирате главния прокурор, обърна се към опозицията депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова. Два пъти ВСС избра Иван Гешев и това бе потвърдено и с указ на президента, отсече тя.

За пореден път трябва да се чуе и оценката на народните представители, а тя не бива да е само негативна, защото за периода 1 януари - 31 август 2020 г. осъдените и оправданите лица са 17 143 души. Те имат влязълв сила съдебен акт. Оправданите са само 338, цитира статистиката тя.

По отношжение на делата от особен обществен интерес за този период внесените  в съда прокурорски актове са 33 на стоот решените производства. 2948 са осъдените лица. Оправданите лица са 2,4 на сто от всички, заяви Атанасова. 

Главният прокурор заяви, че му е било много трудно да отсее въпроси от политически лозунги. Той заяви, че не е бил чут явно за конституционното решение, че се изисква уважение към него. Когато се говори за върховенство на закона и правото трябва да е ясно, че става въпрос за комплекс на институции и взаимодействие на власти, каза Гешев.

Надявам се интересът ви към наказателното правосъдие да бъде обърнат и към останалите структури, защото справедливост се раздава от съда. Не прокурор е пуснал на свобода човек, убил син на бивш депутат, отсече Гешев.

"Работата на прокурора е и да прекратява производство. Това става на основание резолюция", обясни главният прокурор.

"Искам да ми бъдат предложи добри практики от ЕС. Искам европейски закони - искам немския и френския", каза той.

На въпрос на Божанков за записите той отговори: "Какво означава някой да снима нещо във Фейсбук в Дубай и да го прати. Ако този човек иска да дойде от Дубай. Интересното е защо такива хора се крият в страни, които не са от ЕС", коментира той.

Иван Гешев категорично каза, че не защитава МВР и представи конкретни доказателства.

"Аз уважавам българските институции и най-вече Народното събрание", отсече Гешев.

"Пак ще кажа, че поздравявам Министерството на вътрешните работи. Кадрите бяха ясни. Пребиха полицаите. Да, възможно е да има полицейско насилие. Ако има такова, то ще бъде разследвано", категоричен е той.

На въпрос на Крум Зарков за властта на главния прокурор, Иван Гешев каза, че е коментирал достатъчно.

"Ние изпълняваме закона", каза на финал Гешев.

"Имам готовност да се явявам и да отговарям под каквато форма пожелаете. Важното е народа също да е информиран. Не се страхувам да се отчитам пред представителите народа, защото гражданите заслужават да знаят истинината", заяви той.

След това се премина към гласуване на доклада. Парламентът прие отчета на главния прокурор.

Гласуваха общо 179 депутати. 117 гласуваха със "за",  против своя вот дадоха 61, а един се въздържа.

Сподели:
свързани новини
ПРИЗНАХА СИ! ДеБъ са авторите на провокацията срещу Иван Гешев в парламента ПРИЗНАХА СИ! ДеБъ са авторите на провокацията срещу Иван Гешев в парламента
От партията на Христо Иванов ДеБъ си признаха, че те са...
на 14.10.2020
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34841
архив

Близкоизточна поговорка:
Ако планината не отива при Мохамед - значи Моше е платил повече...

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Здравните власти с аларма: За последната седмица е отчетен ръст на смъртността от 50% (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Астролог предупреждава: В никакъв случай не се женете този четвъртък - работата ще завърши с развод
x