Вход
София
Времето в София 10 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Главният секретар Ивайло Иванов с потресаващи разкрития пред Вътрешната комисия в парламента за провокациите на метежниците (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Главният секретар Ивайло Иванов с потресаващи разкрития пред Вътрешната комисия в парламента за провокациите на метежниците (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

на 24.09.2020
53763
0
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Главният секретар Ивайло Иванов с потресаващи разкрития пред Вътрешната комисия в парламента за провокациите на метежниците (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
24.09.2020
0
53763

Депутатите от вътрешнната комисия изслушват шефа на МВР Христо Терзийски. Повод за изслушването станаха баталните сцени в София на 2 септември, когато голяма група хулигани нападна полицейските кордони, като ги обстрелваше с камъни, павета и шишета.

Главен комисар Любомир Янев беше представен като новия директор на ГДБОП. Главен комисар Николай Хаджиев пък беше представен от министър Терзийски като новия началник на Главна дирекция "Национална полиция".

Първият въпрос към Христо Терзийски беше по линия на пътната безопасност и мерките, които от МВР се предприемат. Той беше зададен от председателя на комисията Пламен Нунев.

"Имаме намаление при тежко ранените в пътно-транспортните произшествия, както и снижаване броя на загиналите. Една част от тези показатели ние знаем, че се дължи на карантинните и организационни мероприятия, които се наложиха през март и април. Служителите на министерството се върнаха на техните позиции, за да съдействат за намаляване на транспортния травматизъм. Само преди десетина дни, заедно с министерството на транспорта, ние сме съвносители на предложение за промяна на Закона за движение по пътищата, които да доведат до по-бързото санкциониране на нарушителите на пътя", отчете Терзийски.

От началото на тази година има с 300 000 повече санкции до това време на миналата година. Събираемостта на глобите към вчерашна дата е с 25 млн. лв. повече от същото време на миналата година.

"От 1 юни 2020 г. на ГКПП-ата при влизане и излизане на български граждани можем да връчваме фишове", припомни той. И отново се похвали, че чужденците също биват хващани на граничните пунктове, като те са внесли над 1,5 млн. лв. до момента.

Депутатът от БСП Иван Иванов се поинтересува, защо на 2 септември полицията е действала различно от 10 септември. Министър Терзийски постави висока оценка на работата на полицията в този ден.

"Не бих казал, че това са протести. Те бяха обявени като въстания", припомни му министър Терзийски.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов също постави отлична оценка. "Можеше ли да се стигне до предотвратяване на това? Искам да кажа, че от всички, които се изказват по темата, се броят на пръсти тези, които са участвали в опазването на тази безредица. Едно е да го гледаш отстрани, едно е да го четеш на книги, друго е да участваш. За съжаление получаваната информация понякога не е съвсем конкретна. Ако знаехме кои са тези лица, нямаше да допуснем да бъдат нападнати полицейски служители. Тук нямаше никаква спонтанност. Това не беше първият ден на протеста. МВР нито взима страна на протестиращите, нито на управляващите, каквато му е основната задача. Имаше много упреци, защо не реагираме, като се затварят кръстовища, защо проверяваме протестиращи - това е нашата работа. Ние пазим институциите", обясни той.

"Идеята на протестиращите беше да не бъдат допуснати народните представители да заемат работните си места или ако успеят да влезат, да не могат да излязат", изтъкна комисар Иванов.

"На 10 и 22, на следващите протести, ние взехме тези мерки. Бяха изградени филтровъчни пунктове с риска да бъдем обвинени, че пречим. Няма такова нещо, ние пречим да не влязат протестиращи, които носят забранени неща. Полицията в този случай не е нито много, нито малко. Не са ни много приятни нещата, които гледаме всяка вечер - да се хвърлят яйца. Ние продължаваме да си вършим работата", допълни главния секретар.

"Продължават разследванията, има образувани досъдебни производства. Които бяха установени, имаха си мерки", припомни той.

"За 2 срещу 3 септември имаме З5 досъдебни производства срещу 37 лица и две досъдебни производства срещу неизвестен извършител", изброи министър Терзийски.

Валентин Касабов от "Обединени патриоти" попита какви са тарифите на платените протестиращи и откъде идват паричните потоци. 

"По тези досъдебни производства, по които има разследвания, нямаме право да изнасяме информация. Има така, която циркулира в социалните мрежи за тарифи и хора, но ние няма как да изнесем тази информация. Мога да кажа, че за различни мероприятия се наблюдава различна организация, част от някои са политически партии. За 2 септември имаше заявено мероприятие от политическа партия, имаше заявено в в социалните мрежи мероприятие от партия, която е в процес на заличаване", отговори му вътрешният министър.

На 2 срещу 3 септември са пострадали над сто  полицаи. 36 са били прегледани и 6 от тях - хоспитализирани, съобщи още той. Христо Терзийски допълни, че един от постъпилите в МВР болница е бил с огромни поражения по очите. Той е получил временна слепота от попадналите в очите му осколки от взривен предмет. Друг полицай, който е бил на втори ред от кордона, е бил улучен от бомбичка, която се е взривила между щита и ръката му. Раната е била много сериозна. Трети полицай е получил тежки наранявания в слабините. Той и главният секретар на МВР са се срещнали с пострадалите полицаи в МВР болница. Служителите на реда, които са били по-леко ранени, вече са се възстановили и са се върнали в редиците на МВР.

На последния  протест на 22 септември са били пострадали трима служители. "Надявам се, когато това става достояние на обществото, да се знае, че това са наши служители, които съвестно изпълняват своите задължения, които също искат вечер да се приберат за семейството си4, отбеляза вътрешният министър.

Главсекът на МВР Ивайло Иванов отбеляза на свой ред, че на 22 септември е било заявено едно масово мероприятие, съгласувано със СДВР и Столична община. "Това беше до 22 часа и мястото беше т.нар. Триъгълник на властта. След 22 часа това беше абсолютно нерегламентирано мероприятие. Шествието към Орлов мост беше абсолютно нерегламентирано. Това не беше целият протест, искам да уточня. Хората, които тръгнаха към старата сграда на Народното събрание, искаха да се поклонят пред храм-паметника. А той е затворен. ИСкаха да се поклонят пред Паметника на незнайния воин. Защо не минаха по 20 други възможни пътища? Щом толкова искат да се поклонят, защо не заобиколиха Народното събрание?! Те просто търсеха конфликт", заяви той.

Ивайло Иванов разкри, че МВР е разполагала с информация, че по време на "Второто велико народно въстание" е имало задача да се проникне в сградата на старото Народно събрание и метежниците да останат там до подаване оставката на правителството. "За нас това беше открито намерение да се провокира конфликт и да се проникне в Народното събрание", заяви той и допълни, че в един от задържаните е намерена пиротехника, а в телефонна кабина е била складирана пиротехника. 

Министър Христо Терзийски отбеляза, че никога не е било толерирано превишаването на правомощията на полицаите. "Когато имаме такава ситуация, включваме всички възможни ресурси на МВР. По време на вътрешните проверки, които бяха образувани за случаите от 10 юли, бе констатирано, че една част от полицаите са превишили правомощията си и са използвали нерегламернирани помощни средства, за което те бяха наказани и понесоха своята дисциплинарна отговорност. По отношение за това кои и какви средства са част от екипировката на полицаите, отговор ще даде главният секретар".

Главен комисар Ивайло Иванов поясни, че няма наредба, която да регламентира използването на боксове от полицаите. "Аз съм разпоредил на всяка една областна дирекция в страната да извърши проверка за използването на помощни средства от служителите, които влизат в тяхната екипировка".

"Само искам да направя едно разграничение - насилие прилагат протестиращите, а полицаите - превишаване на техните правомощия. И понеже имаше критики към професионалното ръководство от представител на БСП, моите уважения - вие нито сте били там, нито сте ръководили. На 2 септември имаше много мирно протестиращи, това е факт, който не може да бъде отречен от никого", заяви Иванов и допълни, че полицията е предупредила протестиращите, че ако има насилие и провокации, ще бъдат приложени законните мерки, които се отнасят за такива ситуации. 

Отговаряйки на въпрос на депутата от НДСВ Валенкин Касабов, министър Хаджийски съобщи, че извършените престъпления, установени от началото на годината , са 52 131, от тях разкрити са 23 400. Отчита се намаление при джебчийски, взломни, домови кражби, при кражбите от офиси и магазини. Регистрирани са над 3000 престъпления за нарушаването на мерките за карантина. Присъдите, произнесени по тях, са над 330. Т.е. няма нито една дейност, която МВР да е намалило или игнорирало заради извънредната обстановка или протестите. Остават под ежечасно наблюдение външните ни граници, следи се непрекъснато за нелегално преминаване на мигранти, отбеляза още той.

"От името на колегите от Обединени патриоти искаме да ви кажем едно огромно "Благодаря", защото се справяте перфектно и с огромен професионализъм. По-малко рани и късмет!", им пожела Валентин Касабов.

Сподели:
свързани новини
Вътрешната комисия в парламента ще изслуша министър Христо Терзийски Вътрешната комисия в парламента ще изслуша министър Христо Терзийски
Вътрешната комисия в парламента ще изслуша МВР-шефа...
на 24.09.2020
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34755
архив

- Какво ми разправяте, че дрехата е чиста вълна! Вижте какво пише на етикета - 100% памук! - А, това е за да лъжем молците.

x
Борисов: Трябва да насочим вниманието си към възрастните и болните! Агресията на противниците ни плаши хората и показва истинските им лица (ВИДЕО)
x
СВЯТ ДЕН: Тази светица изтърпяла страшни мъчения заради вярата си, а тези две прекрасни имена трябва да почерпят
x