ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Деница Сачева обясни защо се бавят пандемичните помощи (ВИДЕО)

НАЙ-ВАЖНОТО

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Деница Сачева обясни защо се бавят пандемичните помощи (ВИДЕО)

16878
на 22.01.2021
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Деница Сачева обясни защо се бавят пандемичните помощи (ВИДЕО)
Автор:   ПИК

48 195 заявления са подадени за отпускане на помощ за родителите с деца до 14-годишна възраст в извънредната епидемична обстановка. Това е за периода ноември - 18 януари, стана ясно от отговора на социалния министър Деница Сачева на депутатски въпрос по време на днешния парламентарен контрол.

препоръчано

36 219 заповеди са издадени за отпускане на целевата помощ. Има обаче и откази. Главно причините са заради това, че децата са посещавали редовно учебните занятия към момента на подаване на заявлението. Има случаи, при които средномесеченият доход е по-висок от миналната работна заплата. При други - родителите работят, ползват отпуск за временна нетрудоспособност или получават помощ за отглеждане на дете.

Третата група причини е, че семейството не попада в кръга на лица, посочени в правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане - установено е, че родителите работят, ползват отпуск за временна нетрудоспособност и няма как да се отпусне още една помощ, или получават обезщетение за отглеждане на дете до една година. В някои от случаи и децата са над 14 години.

Сачева докладва още, че помощта е планирана за 50 000 семейства. Подпомогнати вече са близо 37 000.

По-късно Сачева даде брифинг в парламента, за да докладва как върви обработката на документите на работодателите.

30 млн. лв. ще бъдат изплатени на затворените бизнеси, увери тя.

Сачева призна, че има известно забавяне при отпускането на 24 лв. дневна компенсация, но това се дължи не само на огромния обем на работа, но и на сгрешени документи. Най-често има пропуски в подадените банкови сметки.

"Изплащането директно на работници и служители доведе до този голям обем от платежни нареждания. Вероятно трябваше да подходим и тук като преди - да плащаме на работодателите и те да дават средствата на работниците, изтъкна още тя.

Днес освен министър Сачева в парламента дойде и здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов, към когото има оправени въпроси за ваксинирането в България. 

Сподели:
Бомба x
Четири начина да се чувствате по-енергични през деня Четири начина да се чувствате по-енергични през деня
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Радев с първа публична поява от месец насам - мълчи за изборите и парламента (ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Радев с първа публична поява от месец насам - мълчи за изборите и парламента (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 56
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това