Вход
София
Времето в София 20 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Депутатите бистрят три закона на редовно заседание (ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Депутатите бистрят три закона на редовно заседание (ОБНОВЕНА)

на 20.05.2020
18931
0
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Депутатите бистрят три закона на редовно заседание (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
20.05.2020
0
18931

Депутатите обсъждат три закона на днешното си редовно заседание - за второ гласуване на Законопроект за управление на агрохранителната верига, за второ гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за запасите от нефт и нефтопродукти и за първо гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за подземните богатства.

И това пленарно заседание не мина без обиди и скандали. Като първа точка започна обсъждането на декларация за защита на правата на българите в Украйна. Думата взе депутатът от "Атака" Павел Шопов, който още с поява на трибуната се обърна към Караянчева да "озапти разни идиоти, които крещят от залата", а малко след това обяви, че бившият консул на Украйна у нас бил подлец и скочи остро на Валери Симеонов за внесената от него декларация. 

От ДПС пък поискаха изучаване на езика на малцинствата у нас, което е разписано в Конституцията. Имало внесени проекти, но изъплнителната власт не отпечатвала учебниците на турски език. "Според нас тази декларация не решава нито един въпрос, задължение е на изпълнителната власт да си изпълнява задълженията и не решавайки нито един въпрос, тя отваря много важни въпроси", заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. 

Депутатите решиха още, че който пусне на пазара храни от животински произход, за които няма здравна или идентификационна маркировка, се наказва с глоба от 3000 до 5000 лв., а при повторно нарушение - от 5000 до 7000 лв. Когато нарушението е извършено от юридическо лице или едноличен търговец, се налага имуществена санкция от 7000 до 10 000 лв., а при повторно нарушение - от 13 000 до 15 000 лв. Парламентът гласува на второ четене текстове от Закон за управление на агрохранителната верига. Депутатите ще продължат утре да гласуват по него.

Основно министрите на земеделието, на здравеопазването и на икономиката ще провеждат държавната политика по агрохранителната верига. Министърът на околната среда и министърът на земеделието провеждат държавната политика в областта на генетично модифицирани организми /ГМО/ по Закона за генетично модифицирани организми и координират дейността на контролните органи, свързани с прилагането на закона. Министърът на икономиката отговаря за държавната политика по отношение на безопасността и качеството при производството на спиртни напитки, на етилов алкохол и на дестилати от земеделски произход. Оценката на риска по агрохранителната верига се извършва от Центъра за оценка на риска по хранителната верига по реда на Закона за Центъра за оценка на риска по хранителната верига, определи НС. Официалният контрол по агрохранителната верига на всички оператори се извършва и по жалби и публикации. Депутатите решиха Министерският съвет по предложение на министъра на земеделието да приема Национална програма за предотвратяване и намаляване загубата на храни. Дейностите по нея се финансират от държавния бюджет в рамките на бюджета на земеделското министерство.

Органите на МВР, както и другите държавни и общински органи, в рамките на своята компетентност, са длъжни да оказват съдействие на министрите при предотвратяване, преустановяване и разкриване на нарушения по агрохранителната верига и при прилагане на принудителни административни мерки от органите, които осъществяват официален контрол и други официални дейности по агрохранителната верига. Който възпрепятства контролния орган при осъществяване на дейностите му, се наказва с глоба от 5000 до 10 000 лв., а при повторно нарушение - от 10 000 до 15 000 лв. Когато нарушението е на юридическо лице или едноличен търговец, се налага имуществена санкция в размер от 13 000 до 15 000 лв., а при повторно нарушение - от 15 000 до 20 000 лв.

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Към кого изпитвате най-силно доверие?
Общо гласували: 31509
архив

- Чук, чук...
- Кой е?
- Любовта на живота ти!
- Лъжеш! Бирата не говори...

няма нови новини
Днес: 291
hot
най-четени новини в момента
сега
1728
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Апелативният спецсъд пусна Лилана под домашен арест! Дружката на Божков се хвали, че плащала по 3500 лв. на подчинените си, върнала млади българи на работа у нас (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Ето как да разберете дали ваш близък е получил инсулт
x