ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Депутатите взеха от главния прокурор Бюрото за защита на свидетели - Румен Радев подписа указа за разпускането на парламента, Десислава Атанасова към Мика Зайкова за довиждане: Бяхте лоша орисница (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА)

ПИК TV

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Депутатите взеха от главния прокурор Бюрото за защита на свидетели - Румен Радев подписа указа за разпускането на парламента, Десислава Атанасова към Мика Зайкова за довиждане: Бяхте лоша орисница (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА)

43840
на 15.09.2021
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Депутатите взеха от главния прокурор Бюрото за защита на свидетели - Румен Радев подписа указа за разпускането на парламента, Десислава Атанасова към Мика Зайкова за довиждане: Бяхте лоша орисница (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Поредното провалено 46-о Народно събрание, което не успя да избере правителство и безславно ще бъде разпуснато на 16 септември, доживява последните си позорни часове в схватка да лиши главния прокурор Иван Гешев от Бюрото за защита на свидетели, като го прехвърли към правосъдното министерство, както реши ресорната комисия в парламента.

препоръчано

Макар същата комисия да закри за 20 минути Спецсъдилищата и Спецпрокуратурите, това стана само на първо четене и дори да бъде гласувано от плената зала, няма да изма развитие, тъй като 46-о Народно събрание прекратява съществуването си.

За 2 месеца 46-я парламент не свърши нищо друго, освен да актуализира бюджета, но извършените разчети срещнаха острата критика на авторитетни български икономисти. А Планът за устойчивост и развитие, който трябваше да осигури голяма част от парите за подпомагане на бизнеса при рестрикциите заради коронавируса, тъй и не бе изработен и внесен в Европейската комисия. Така България остана единствената държава, която не внесе своя план, докато другите европийски страни вече получават средствата по своите.

И този парламент, както предходния 45-и, беляза съществуването си с мощни скандали, включително и корупционни като последния между ИТН и Татяна Дончева, просташко поведение на депутати, каруцарски език, пълна законодателна яловост и категорична неспособност на т.н. "протестни партии" не само да съставят кабинет, но и да постигнат общи позиции по какъвто и да било въпрос и да покажат управленски качества.

Работата на 46-я парламент и на второто служебно правителство на Румен Радев начело със Стефан Янев бе съпроводена с мощни протести на медици, ресторьонтьори, представители на транспортния и пътния бранш заради неизплатени средства и спрени помощи в условията на пандемия, които обсаждаха улиците и площадите в София и големите градове на страната.

България тръгва към третите парламентарни избори само 6 месеца след редовните на 4 април и предсрочните на 11 юли, второ служебно правителство за същия период и трито за мандата на Румен Радев и първите си избори "2 в 1" за Народно събрание и президент на 14 ноември.

Макар Румен Радев да обяви, че ще се кандидатира за втори мандат на "Дондуков" 2, с днешна дата в публичното пространство не е издигнат нито един претендент за следващ държавен глава.

Кворумът беше събран от първия път и в 9:02 часа Ива Митева Йорданова-Рупчева удари парламентарния звънец. Тя се зае с прочитане на проекта на програмата, по която ще работят днес депутатите, тъй като за тази парламентарна седмица, днес ще е единственото заседание. След като той беше приет, депутатите гласуваха и заседанието днес да се излъчва по БНТ и БНР.

Хамид Хамид от ДПС взе думата и се изказа срещу закриване на Бюрото. "Определени олигарси, които се укриват и по делата им има защитени свидетели. Целта е тези свидетели да бъдат осветени, отстреляни. Нали всички сме чували, че тези олигарси, които се укриват, си имат представители тук. Даже някои си имат и адвокати, които ги представляват. За една малка част, най-кресливата част, това е просто бизнес. Още днес следобед ще си броят хонорарите. Приятно броене, колеги!", заяви Хамид.

Той иронично определи този закон като най-важния в държавата. Според него, заради този закон, дясната част на залата, се е изсулила от дебатите за актуализация на НЗОК. "Бюрото може да го преместите и в земеделското министерство. Това ли е най-важното нещо в държавата в момента?", завърши той.

След репликите към него, Хамид Хамид отново взе думата. "Г-н Хаджигенов, вие излязохте и се идентифицирахте като един от защитниците на онези бегълци, които се укриват в чужбина“, каза Хамид. Той изказа и опасение, че следващият правосъден министър ще е с друг профил от този на Янаки Стоилов.

Ана Ангелова от ГЕРБ попита Атанас Славов от "Демократична България" дале съдебна реформа се прави за един месец и то без редовно правителство. Александър Ненков пък му припомни какво е прочел Христо Иванов от трибуната при откриване на отиващия си парламент и как от партията са били готови за работа и диалог с всички партии, включително и ГЕРБ. Такъв обаче така и не се случил.

Председател на правната комисия бил де факто Христо Иванов, който свиквал комисията по всяко време на денонощието. "Дрехите са скрити от едно олигархично НПО", каза народният представител Цветан Енчев от ДПС, който не е съгласен със закриването.

"ГЕРБ и ДПС сте срам за този парламент и аз ще изляза от тази зала", отговори му Филип Станев.

"Не се срамувам от нищо. Радвам се, че съм в този парламент. Дълго вървях и се надявам да остана тук. Удряме един шамар на един прокурор, главен прокурор, това се случва", не му остана длъжен Енчев.

Десислава Атанасова от ГЕРБ направи предложение за поправка в един от текстовете в закона, засягащ отчитането на Бюрото за защита пред ВСС, а не пред министъра на правосъдието.

"Днес тези ОПГ-та си имат депутати, адвокати, представете си, че утре си имат и министър. Аз ще се обърна към Хаджигенов да ме пази", отново се изказа Хамид Хамид, загрижен за охраната на магистратите от Бюрото. 

“Тук говедарите станаха много, дали в бюджета на Народното събрание ще се намерят пари да се купи едно стадо говеда“, отново вдигна градуса в залата Хамид Хамид.

В 11:44 часа част от залата избухна в аплодисменти, след като законът беше приет.

"Гласувах против, тая работа е смешна, вашите аплодисменти са още по-смешни. Местите едно бюро от едната стая в другата. Голямата работа. Не да ми натискате тук едно копченце и да си мислите, че правите реформа. Вие сте объркали, утре ако г-н Гешев вземе, че стане правосъден министър, ще преместите бюрото в прокуратурата. Така не се прави реформа. Така се правят глупости и вие ги правите непрестанно“, обясни отрицателния си вот Тома Биков.

В 11:50 депутатите получиха 30-минутна почивка. Преди това те не приеха предложението на Мария Капон да се удължи работното им време до приемане на всички точки от дневната програма.

"Няма такъв прецедент в най-новата ни история. Разбирайки, че въпреки различията, нещо трябва да ни обединява. Основните стълбове крепят държавността. Намери се президент, който реши, че Конституцията и законите, нямат никакво значение. Този президент или се е самозабравил, или прокарва идеите за президентска република. На този президент искаме да му кажем, че с действията си той руши мира и демокрацията. За пет години не успя да осмисли президентската институционалност. За пет години не успя да разбере подкрепата на гражданите. Ние не се уплашихме от тоталитарната власт и се борихме в името на общочовешки ценности и победихме. Няма да позволим някой случайно попаднал в политиката да разруши всичко. Ние искаме да говорим и за активните мероприятия на вътрешния министър от служебния кабинет и акциите. Служебният кабинет на Радев показа лицето си - далеч от прокрамираните цели. Поведението на служителите на реда, акциите, могат меко да бъдат наречени репресия и унижение", прочете в декларация Мустафа Карадйъ.

По думите на председателя на ДПС, с действията си Бойко Рашков, е унижавал хората, разделяйки ги по етническа принадлежност.

Държавността е под нарастваща заплаха, предупреди Мустафа Карадайъ.

"Български граждани, не се страхувайте от самозабравили се полицаи и министри, ако не нарушавате законите и правилата. Конституцията важи еднакво за всички. И ако Конституцията и законите се нарушават от министри полицаи, трябва да вдигнем глава и да го заявим ясно. Да кажем твърдо, че сме за европейско бъдеще, за силна и просперираща България. Нека отговорно да направим своя избор, нека да не променим модела на ГЕРБ, но не с по-лоша версия на същия модел", продължи да чете Карадайъ.

В 12:45 часа чрез компютъризираната система беше направена проверка на кворума. "Има кворум, продължаваме със заседанието", въздъхна с облекчение водещата заседанието Виктория Василева.

След това и Корнелия Нинова прочете декларация от името на БСП. "Нека да е честит празникът 15 септември на всяко българско семейство, което е имало и ще има ученици. На добър час за новата учебна година", обърна се тя за днешния 15 септември.

"Днес е последното заседание на 46-ото Народно събрание. Важна ще е оценката на хората, които ни избраха. Това беше избор за промяна. Големият грях на 46-ото Народно събрание е, че не успя да направи тази промяна. Ние ще поддържаме докрай поведение да не даваме оценки на другите партии, но днес и тук не става въпрос само за партиите, а за България. Не става въпрос за дребнатово махленско заяждане. Това Народно събрание започна по грешен начин, предварително сложихме разделителни линии - партии на статуквото и партии на промяната. Без да се дава сметка, че това да си в парламента не означава, че управляваш и се част от модела на ГЕРБ. Ние 5 години се борихме срещу онзи модел, всичко сме видели за тези пет години. Не се предадохме. Ако следваме нашата логика, вие вече сте статукво“, прочете Нинова.

Тя подчерта, че лоша роля е изиграла идеята за плаващо мнозинство. Това пък давало поводи за покупка на гласове. "Спечелилата партия се обяви за опозиция. На кого сте опозиця? На себе си. Управлявате Народното събрание с председател", заяви тя по адрес на ИТН.

Президентът Румен Радев е подписал указа, с който разпуска 46-ото Народно събрание от утре. Това съобщи председателката на Народното събрание Ива Митева Йорданова-Рупчева на депутатите.

Народното събрание прие да бъдат дарени на Кралство Бутан 172 500 ваксини на "АстраЗенека" с изтичащ срок на годност на Кралство Бутан.

Също така ще бъдат дарени на Босна и Херцеговина 50 000 дози ваксини на "АстраЗенека".

Депутатите решиха още да бъдат препродадени на Норвегия 100 000 дози ваксина Spikevax на "Модерна" на стойност 3 780 620 лв.

"Аз на платени протести не съм ходил. Ние това, което го обещаваме, ще го изпълним“, каза Иво Атанасов от ИТН по адрес на партията на Мая Манолова. Той заяви и, че в тази партия, Мая Манолова е на едно мнение, Николай Хаджигенов на второ, а някоя госпожа Тотева - на трето. 

"Вие сте жалки. Господине, не ви запомних името“, отговори му Хаджигенов, който отново скочи като ужилен, след като депутатът Атанасов обърна внимание, че финансирането на Хаджигенов и компания, идва от чужбина.

Депутатите пристъпиха към гласуването за закриването на спецсъдилищата. На първо четене законът беше приет със 130 гласа "за", без нито един против или въздържал се.

Христо Гаджев от ГЕРБ излезе на трибуната и съобщи, че финансовият министър Асен Василев не е отговорил на техен писмен въпрос за фирмата на Румен Спецов. 

Ива Митева Йорданова-Рупчева каза, че в 12 часа е позвънила в кабинета на Асен Василев откъдето й отговорили, че ще проверят и ще й върнат обаждането. Това така и не се е случило, а председателката на парламента си призна, че няма представа, защо Асен Василев не е отговорил, както и защо от кабинета му не са спазили обещанието си да й се обадят.

"Срокът на това Народно събрание изтече. Г-жо Зайкова, вие се оказахте лоша орисница. Щетите, които нанесоха 45-ия и 46-ия парламент върху парламентаризма, ще се помнят дълго. През тези няколко месеца политическата криза се задълбочи, а изходът от нея става все по-неясен. Проваленият мандат е отговорност както на политическите сили, така и на служебния кабинет, който нямаше потенциал да успокои политическото напрежение. Духът на Конституцията не вменява по никакъв начин един назначен кабинет да въздава справедливост или да създава дългосрочни визии и стратегии“, прочете декларация шефката на ГЕРБ в парламента Десислава Атанасова.

Тя допълни, че Румен Радев всячески е отказал да спазна правилата, а и се съзирала цел да се суспендира парламента.

"Ресурсът на изполнителната власт беше използвана за създаването на инженерни политически проекти, които да заменят вас, партиите на протеста. Вече е започнал да изчегъртва и вас. Предсои да го усетите. Бойко Рашков участваше активно в предизобраната кампания. Рашков привикваше активисти и симпатизанти на ГЕРБ, за да ги спазва. Използваше позицията си, за да агитира срещу ГЕРБ през време на цялата кампания“, продължи Атанасова.

"Назначеното от Радев правителство спря да се занимава с текущите дейности. Стотици работници са на улицата, а регионалният министър не разпознава трасе на магистрала от паркинг. Беше провалена ваксинацията, а здравният министър само чегърташе. Бяха позволени спекулациите с продажбата на ток“, изтъкна шефката на ГЕРБ в парламента.

Гледайте НА ЖИВО ПО ПИК TV!

Сподели:
Бомба x
Страда ли котката от липсата на стопаните си? Страда ли котката от липсата на стопаните си?
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Георги Харизанов: Няма данни Кирил Петков да е завършил Харвардския университет, той и до днес е с двойно гражданство (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) САМО В ПИК TV! Георги Харизанов: Няма данни Кирил Петков да е завършил Харвардския университет, той и до днес е с двойно гражданство (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 21
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това