ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Депутатите гласуват нови мерки срещу прането на пари (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

ПИК TV

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Депутатите гласуват нови мерки срещу прането на пари (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

10899
на 20.01.2021
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Депутатите гласуват нови мерки срещу прането на пари (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Парламентът ще разгледа промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари на първо четене, а проектозаконът е внесен от Министерски съвет.

препоръчано

С него се предлага мерките за превенция на използването на финансовата система за целите на изпирането на пари да не са задължителни за лица, които не са свързани с установени рискови събития като професионалните съюзи, съсловните организации, юридическите лица, към които има взаимоспомагателни каси, централните депозитари на ценни книжа, пазарните оператори или регулираните пазари и презастрахователите. Предлага се още от обхвата на мерките да отпаднат и лица, за които са въведени други механизми в законодателството за предоставяне на информация, като Националната агенция за приходите и митническите органи.

Законопроектът идва след като миналата седмица мерките за превенция срещу изпирането на пари отпаднаха на първо четене за търговците на едро. Без никакви дебати законопроектът бе приет на първо четене.

На вниманието на депутатите се поставя и Докладът за дейността на Временната комисия по повод придобиването от „Българска банка за развитие“ АД на 28 265 200 акции от капитала на „Първа инвестиционна банка“ АД. Комисията бе създадена на 30 юли 2020 г. по предложение на ПГ на "БСП за България". Комисията бе създадена за срок от два месеца. За председател на комисията бе избрана Евгения Ангелова. Заместник-председатели на комисията ще бъдат проф. Румен Гечев и Александър Сабанов. Всяка парламентарна група има по двама членове на комисията. За друго заседание останаха членовете от "Воля" и ДПС.

На вниманието на депутатите се поставят и промени в Закона за гражданското въздухоплаване. Те са внесени от Министерски съвет и ще бъдат разгледани на първо четене. Със законопроекта се предлага министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията, който ръководи и контролира гражданското въздухоплаване, да определя с наредба условията и реда за експлоатация на безпилотни въздухоплавателни средства. Законопроектът предвижда това да бъде съгласувано с министъра на вътрешните работи и с председателя на Държавна агенция „Национална сигурност“. Предложението произтича от европейска директива. 

Сподели:
Бомба x
Диетата с малко мазнини намалява тестостерона Диетата с малко мазнини намалява тестостерона
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: ДПС с първи коментар за изборните резултати: Програмният кабинет трябва да надмогне нашето партийно политическо его (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV: ДПС с първи коментар за изборните резултати: Програмният кабинет трябва да надмогне нашето партийно политическо его (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 137
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това