Вход
София
Времето в София 25 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Депутатите отмениха машинното гласуване за местните избори - ДПС категорично против, Ревизоро култов: На Конгреса на БСП с машини ли гласуваха (ОБНОВЕНА/СНИМКИ)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Депутатите отмениха машинното гласуване за местните избори - ДПС категорично против, Ревизоро култов: На Конгреса на БСП с машини ли гласуваха (ОБНОВЕНА/СНИМКИ)

на 10.07.2019
36744
16
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Депутатите отмениха машинното гласуване за местните избори - ДПС категорично против, Ревизоро култов: На Конгреса на БСП с машини ли гласуваха (ОБНОВЕНА/СНИМКИ)
Автор: ПИК
10.07.2019
16
36744

Депутатите от правната комисия отменят машинното гласуване за местните избори. Предложението е на народните представители от ГЕРБ. От БСП са категорично против. 

На заседанието пристигна и омбудсманът Мая Манолова, която бе поздравена от председателя на комисията Анна Александрова. В залата са и председателят на ЦИК и негови членове, както и министърът на правосъдието Данаил Кирилов и председателят на ДБГ Димитър Делчев. 

Председателката на ЦИК Стефка Стоева заяви, че 7,59 гласоподаватели са гласували с машина, а 27% са избрали този вид гласуване в секциите, където има машини. Не е спаднал драстично броят на недействителните бюлетини. В 149 секции никой не е гласувал с машина. Ние, като експерти, бяхме длъжни да направим анализ, а не наесен да бъде упрекната ЦИК, че не е споделила какви трудности има. Чуваме, че има късно сертифициране, късно обучение и късно пускане на машините. Машинното гласуване обхвана половината от нашето време, но ние никъде не сме говорили какви практически трудности сме имали, посочи тя. Всичко това са трудности, които обществото не ги вижда, а се казва, че не сме се справили, допълни тя. 

Колкото и да са обучавани някои членове на СИК-ове, имаше подмяна в последния момент и новите нямаше кога да се обучават. Не е вярно, че хората не са насърчавани да гласуват с машина. В моята секция видях, че членовете на комисията насърчаваха учтиво да се гласува с машини. Машините не са лоши, справихме се с 3000, вероятно ще се справим и с 6000. Но какви ще са резултатите от двата тура..., това не може да се каже, заяви още Стоева. 

Мая Манолова заяви, че позицията й е "за" машинното гласуване.  Говори се, че машините са малко използвани на последните избори, но при изборна активност от 30 %, осемте процента означават 30 на сто от общия брой гласували, заяви тя. По думите й е липсвала информационна кампания, има случаи на скрити от избирателите машини и пр. Живото гласуване произвежда нула на брой недействителни бюлетини. Опция празна бюлетина беше изключена от ЦИК, в резултат на което, гласувалите с машисни не са дали нито един недействителен глас, заяви тя. 

Така и не получих отговор на въпроса защо се наемат, а не се купуват машини. На епредходните вроизбори наемът е 1700 лева, а сега се стигна до 3000. Защо, попита Манолова.  Ще направите голяма грешка, ако отмените машинното гласуване, което е бързо, лесно и честно, посочи тя и изрази надежда да се преосмисли решението.

"Решението по този въпрос е съдбоносно и историческо. Три поредни народни събрания вървят в посоката да има машинно гласуване. Предложеният законопроект предлага да се вземе обратен завой. Тук изниква въпросът защо това се случва. Премахването на машинното гласуване ще разочарова тези хора, които са гласували на предишните избори", каза Димитър Делчев от ДБГ. Според него, с това решение щяло да се доразруши доверието в институциите. Той отново призова депутатите да не премахват машинното гласуване.

"Позволих си да участвам в този дебат в чисто лично качество. Връщайки лентата назад във времето няма как да не се изкуша и аз да цитирам история. С г-жа Манолова може в детайли да си припомним дебатите през 2014 г. Тук идеята я каза г-н Делчев. Според мен главната цел не е да направим анализ с претенция категоричност. Ще започна с доверието и моля да сравнявате позициите по вектора кой работи за доверие и кой работи срещу доверието. Политическата партия, в която аз членувам, често е била въвличана в този спор. Имахме парламентарна група, която напусна парламента с пет искания, като едно искане беше за машинния вот. Ние приехме искането с напрегнат дебат. Някои от нашите опоненти да каза тогава браво или прекрасно? Увеличихме главоломно нормата на участие на машинното гласуване. По искане на ДПС направихме по-следващият избор да бъде без хартия, изцяло машинен", изтъкна от своя страна правосъдният министър Данаил Кирилов.

Той допълни, че укор по отношение на ЦИК за свършената работа не може да направи. "Направихме избори за нов ЦИК, защото БСП искаше", припомни за червения бойкот Кирилов.

"Отчели сме машинното гласуване като успешно, но това далеч не значи, че е така. За разлика от всички останали избори, в 3000 секции този път гласуването беше реално. Трябва да се постави още един акцент - логистиката. Не може да се каже, че са избарни екзотични секции. В едни местни избори те трябва да покрият 6000 секции в 31 области в цялата страна. Тази логистика към момента не може да бъде изпълнена с лаконичните текстове в закона", каза от своя страна говорителят на ЦИК Александър Андреев.

ЦИК избра в кои секции ще има машинно гласуване

ЦИК избра в кои секции ще има машинно гласуване

Към настоящия момент няма сигнали за случаи, в които да...

на 02.05.2019

"Никъде по света няма гласуване с машини и хартия. Фландрия е една трета от България, всичко е равно като тепсия. Там никога не е съществувал проблем с логистиката. Машинното гласуване ще се превърне като кучето и ябълката. Машинното гласуване плюс партийната субсидия започва да ми прилича на електификация и съветизация", заяви друг участик в дискусията.

"Мисля, че разговорът и дискусията трябва да бъдат приземени. Запознати сме със законопроекта. Предлага се машинното гласуване да остане на европейски и президентски избори, които са най-прости. Това означава най-рано през 2023 г. да имаме такъв вот. Към критиките има една, която е безспорна. Тя е, че ние противно на това, което ни са дава отвън, ние пипаме изборното законодателство преди изборите. През 2009 г. БСП си докара такава катастрофа с такова питане. В сегашните текстове има абсурди. Да си представим, че от 2020 г. ще има само машинно гласуване. Това са 30 000 машини. Това означа, че 25% от българите, които не са пипали компютър, няма да могат да гласуват. Не можеш да накараш баба Гинка от Гинци да гласува на компютър. Този текст е физически неизпълним. Това е все едно да кажете, че слънцето изгрява от запад. Може да го напишете в закона, но то няма да изгрява. Личната ми убеденост е, че ако се опитаме сега да отидем на изборите с 6000 машини, ще стане страшно", каза шефът на "Информационно гласуване" проф. Михаил Константинов.

"Позицията на ДПС е, че е против законопроекта. Нашите мотиви да гласуваме против са много. Наше е предложението за машинно гласуване на следващите парламентарни избори без хартия. ДПС настоява за машинно гласуване заради ръчното броено в секционните комисии. Искаме всички пороци, които има там, да бъдат избегнати. Затова сме отворени и ще се помъчим да потърсим варианти. Например вместо машинно гласуване, машинно броене. Участвал съм във всички избори от 1990 г. досега. Казвам го за всички специалисти, които громят. От 1990 г. съм констатирал, че броенето в секционните комисии е най-слабото звено. Ние от ДПС искаме човешката ръчичка да не брои. Достатъчно ясно ли го казах? Не искаме човешки ръчички да броят хартия", отсече заместик-председателят на ДПС Йордан Цонев. Той дори се възмути, че по медиите е излязла информация, че от движението са щели да подкрепят този законопроект. И отново припомни клиповете в интернет, при които кметът на Пловдив Иван Тотев дава указания на партийния актив как да манипулират изборите за районен кмет на "Източен" под тепетата.

"От 2004 г. се занимавам с избори. Мога да споделя доста практически опит и да опиша проблематиката при различните видове избори. Нека не забравяме, че почти 10 години се опитваме да въведем машинното гласуване. Демокрацията и върховенството на закона се градят основно на доверието", включи се в дебатите Филип Попов от БСП.

"Искам да спомена още веднъж защо поставихме този въпрос за отпадането на машинното гласуване за местните избори. Те са сложни в своя контекст и провеждане. Петте избори по места в София, Пловдив, Варна, Бургас, където има избори за райнни кметове, общински съветници, преференции, кметове... Проблем ще е транспортирането на тези 6000 машини до София. Настройката на 6000 машини за местните избори би било трудно осъществимо, въпреки напредъка на българската софтуерна индустрия. Това може да доведе до касиране на изборите по места", каза Александър Иванов от ГЕРБ. И отново уточни, че тази промяна ще е само и единствено за местните избори.

"Имам спомен от дебата отпреди 3 месеца. Колегите-вносители сега разбраха колко са сложни местните избори. Преди три месеца това, което трябваше да се направи е не да си играете на изборно законодателство, а да спазвате закона на изборното законодателство. Вие направихте пътна карта, така я нарекохте, аз бях против тогава. Вие казахте спокойно, 3000 на евроизборите, 6000 на местните, пълно машинно след това. Какъв е смисълът от пътни карти, ако винаги посредата на пътя се връщаме отначало", заяви превъзбудено Крум Зарков от БСП. 

"Вие в БСП на Конгреса с машини ли си взехте решенията? За 24 дни си променихте решенията, г-н Зарков. Вие самите сте избран по този начин, не сме видели нито един от 85 човека не си е подал оставката. Дадоха се цифри. От всички, които са имали право да гласуват с машини, 73% не са пожелали да гласуват. Няма да кажа, че на 149 места хората дори и не са искали да я погледнат. На други места 10 души са влезли от любопитство. Искаме да направим следното - да вземем някой виновен и да го прехвърлим върху изпълнителната власт", каза Емил Димитров-Ревизоро. Той дори подкани Мая Манолова да даде 20 млн. лв. от бюджета на омбудсмана, за да се случи машинното гласуване. "Ние с колегата Християн Митев ще гласуваме "за" внесения закопроект", допълни той.

"Бъдете по-умерен. БСП на Конгреса гласуваха 700 души", отговори му Зарков. "700 си ги броихте само вие", опонира му Ревизоро. "Какво правим на есен с доверието в изборния процес? Балотаж в София Фандъкова-Манолова, машините показват, че печели Мадуро или Иванчева", продължи той в духовит стил.

"Питам - през 2013/2014 г. когато управлявахте, цащо не взехте всички тези мерки към машинното гласуване, като от БСП и ДПС сте такива радетели за машинното гласуване?", попита опозицията Анна Александрова от ГЕРБ.

В крайна сметка с 12 гласа "за" и 9 "против", законопроектът беше променен. Окончателното решение ще бъде взето в пленарна зала. Измененията в изборното законодателство са заложени като точка първа в дневния ред на депутатите.

Вижте дебатите по време на комисията във видеото на живо на ПИК TV:

Сподели:
свързани новини
СЛАДКА РАБОТА: 15 лева бонус за член на секция с машинно гласуване СЛАДКА РАБОТА: 15 лева бонус за член на секция с машинно гласуване
Полиция цяла нощ пази избирателните секции в Пловдив и...
на 26.05.2019
Напиши коментар »
(16)
1
Комукани/бал/изма при импексовите комунета продължава. Не, че ми е еня за А. Путеф или Жаблянов, които са бетониpани болшевишки спинозни манерки, ми като гледам с какви пухкави БСПдирсчета се заобгражда, Импексовата курабия, от типа Крумчо и Яворчо, явно е решила да ги вкара всичките, в г/ей парада при СС Момата!!!
2
Сега остава въвеждането на една синя бюлетина на ГЕРБ и една бяла/за въздържалите се/ и всички може да гласуват само за тиквоча,като новия Т.Живков.
3
Неблагонадеждния вот с машини, ще е НЕПРЕДСКАЗУЕМ, така да се каже!!!
4
Циркаджии, направо гласувайте да се отменят изборите! Какво толкова? Нито някой ще протестира, а 2/3 от мат‘ряла дори няма да забележат !!!Защото участваш ли във фарса, ти го легитимираш !!! Май машинно гласуване е много притеснително за клептокрацията и подлогите и !!!!
5
Дембелинс от Б усети, че сладката власт му се изплъзва и маха единствения начин да се гласува честно. ОК, ще властват още 10 години и какво ще остане от България? Няколко града, огромни запустели територии, многи роми които ще си искат своето, да смучат от бюджета. И неколко хиляди забогатели герберуги, които ще гледат да избягат от това което са сътворили, стари и болни, бедни и отчаяни, една територия готова за плячкосване!!! Това ли искате, а мушмороци? Вие сте съучастници на най-продсжното и корумпирано правителство в историята на България.
6
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
7
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
8
Само не мога да разбера как коментар 2 е нецензурен ,а коментар 1 е напълно редовен.Явно се толерират само откачалки.
9
До №8 Морски, ама ти сериозно ли?! :-) ТИКВАТА усеща края си, и се бори със зъби и нокти, за да остане на софрата.
10
Да отменят изобщо гласуването защото няма никакъв смисъл. Батко ще управлява и без това още сто години.
11
не може някой си наумил нещо и дай 100 млн тук, 100 млн там. Народа ви се смее с тия машини за гласуване от 30 секунди. Вече, ако се измисли вариант за машинно броене(или икономия на труд) това е друго. Но да се връзваме на емоционалните изблици на хора, които потрошиха млн партийни субисидии за кефа да се гледат по тв.то - не благодаря!
12
По голямата част от електората на ДПС не може да чете и пише на български език,интересно как ще се справи с машинното гласуване?По вероятно е застъпниците да го правят вместо тях и така Йорданчо и бандата му ще са сигурни,че гласуват за ДПС-то а,не за ГЕРБ както доста от турското малцинство прави в последно време.Запитвали ли сте се защо падат гласовете на турската партия и защо има отлив от тях?Това иска да спре Цонев,всичко друго е мижи да те лъжа..
13
Думите на "Ревизоро",тежат колкото въздуха в една свинска гайда. ДПС държат за машинното гласуване,но бай Хасан вика,сакън. Намирам за популизъм и филтрирано изломотеното от оня Данчо.Такава вмирисана демагогия се е настанила в сградата на НС,че вони във всичките й кьошета.
14
Мамка ви и боклуци 20- 25 години в парламента и нищо измет мръсна . Мизерници оядени , вън , вън , напаст ненаситна .
15
Ако остане машинното гласуване от 2020 година всички ще трябва да гласуваме само на закупени 30 хиляди машини (без бюлетини) за които ще се даде около 200 милиона лева ( 3000 за тези избори бяха наети за около 20 милиона). Какво правим ако се окаже че Електората на ДПС и БСП по обясними причини няма да може да изпълни конституционните си задължения и тези към партиите майки или ще блокира изборния процес поради несправяне с гласуването (имайте предвид че на местни избори ще трябва да се сменят по няколко екрана и да се маркира избор). В Ирландия където единствено в Европа е правен опит за машинно гласуване са били закупени за 40 милиона евро машини за гласуване като след 3 години е отменено законодателно гласуването и машините са продадени за скраб за 9 цента килограма, а във Венецуела където са гласували за другаря Мадуро същия поради съмнения за манипулация със софтуера вече 2,5 години не е легитимен президент. Аз питам: Депутатите от БСП, ДПС и МАЯ МАНОЛОВА ще подпишат ли клетвени декларации пред съдебни изпълнители че ако закона за гласуването с машини бъде отменен поради невъзможност за изпълнението му са готови те или партиите им да възстановят в БЮДЖЕТА 200 МИЛИОНА ЛЕВА за закупените 30000 машини?
16
Червеноармейците от сега реват, щото знаят, че пак ще се оцапат на есен. И за да не се повтаря фарса с оставките, още отсега вият на умряло.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого ще подкрепите за кмет на София?
Общо гласували: 9680
архив

Мъж изпраща жена си на гарата. Седи той на перона, а жената на прозореца на влака. Мъжът през цялото време я наставлява:
- И да внимаваш там, Салфетке! Добре да прекараш и умната, Салфетке....
Влакът тръгва и един от изпращачите го пита:
- Извинявай, ама стоях до тебе и чух как наричаш жена си. Тя верно ли се казва Салфетка?
- Не бе. Елена й е името, ама как да и викам "Пачавра" пред толкова много хора.....

няма нови новини
Днес: 236
hot
най-четени новини в момента
сега
2820
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Шефът на "Миграция" с първи разкрития дали пускат на свобода убиеца Полфрийман - гледайте НА ЖИВО
x
ПРОБИВ: Учени откриха нов метод срещу рак на гърдата
x