Вход
София
Времето в София 13 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Депутатите отхвърлиха поредното вето на Румен Радев (ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Депутатите отхвърлиха поредното вето на Румен Радев (ОБНОВЕНА)

на 10.07.2019
29244
13
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Депутатите отхвърлиха поредното вето на Румен Радев (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
10.07.2019
13
29244

Депутатите започнаха работния ден с минута мълчание в памет на Снежана Дукова. Бившата депутатка на ГЕРБ почина след продължително и тежко заболяване.

Парламентът разгледа президентското вето върху Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Законът беше приет на 13 юни 2019 г. от Народното събрание. С приетите изменения се забрани разполагането на плажни принадлежности като палатки, чадъри, кърпи и шезлонги върху пясъчните дюни. При нарушение депутатите решиха да се налагат глоби в размер от 500 до 1000 лв. Приети бяха санкции и за паркиране или преминаване на автомобили през пясъчните образувания от 1 000 до 3 000 лв., като може да се конфискува и имущество на стойност между 3000 и 5000 лв. 

Законът бе върнат за ново обсъждане от президента Румен Радев на 24 юни 2019 г. В мотивите си президентът заявява, че не се противопоставя на опита да бъдат въведени правила, нормативи и стандарти, както изрично повелява чл. 55 от Конституцията, прокламиращ основното право на здравословна и благоприятна околна среда. Според държавния глава обаче, режимът за „диво къмпингуване“ става по-рестриктивен, като се въвеждат значителни ограничения в сравнение с досегашния ред. Ветото бе разгледано от водещата по законопреокта Регионална комисия и преодоляно. Окончателното решение ще бъде взето от пленарна зала. Съгласно Правилника за организацията и дейността на парламента Народното събрание приема повторно закона с мнозинство повече от половината от всички народни представители, което означава, че ветото е преодоляно. Ако върнатият закон не получи необходимото мнозинство и е оспорен по принцип, той подлежи на разглеждане по реда, предвиден за обсъждане и приемане на законопроекти. 

След дебатите народните представители приеха повторно Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. "За" законопроекта гласуваха 143 народни представители, "против" - 66 и 1 "въздържал се" - , с което беше преодоляно поредното вето на Румен Радев.

На вниманието на депутатите се поставят и промените в Закона за пътищата на първо четене. Измененията са внесени от депутата от ГЕРБ Александър Ненков и група народни представители. Със законопроекта се премахва задължението АПИ да организира разпространението на бордови устройства и директно отчитане на ползвателите на платената пътна мрежа. Тези дейности ще бъдат изцяло прехвърлени върху търговците. С оглед осигуряване на възможността за техническо изпитване на тол системата, с предложените изменения се предлага след влизането в сила на съответните текстове, които я касаят, действието на реално таксуване с тол такса да бъде отложено до постигане на сигурност, че Електронната система на тол такси е в пълна готовност. Предлага се Народното събрание да отложи таксуването с тол такса до вземане на решение на Министерски съвет, с което се потвърждава тази готовност за техническо опериране, като се постави максимален срок, след изтичане на който, независимо дали е взето такова решение, да се осигури въвеждането на смесената система.

Предлага се този срок да бъде 1 март 2020г. Идеята е от тази дата да се стартира тол таксуването на пътните превозни средства с обща допустима техническа маса над 3,5 тона. До датата на обнародването на това решение на Министерски съвет, съответно до 29 февруари 2020 г. пътните превозни средства с обща допустима техническа маса над 3,5 тона ще заплащат винетна такса. Депутатите ще се занимаят и с промените в Закона за посевния и посадъчния материал на второ четене.

Гърците посочват незаконното къмпингуване като основен проблем

Гърците посочват незаконното къмпингуване като основен проблем

Според сегашното законодателство свободният къмпинг на...

на 27.08.2017

Още при опита за гласуване на дневния ред се оказа, че пултовете отказват, което стана и повод за коментари, че затова не трябва да разчитаме на машините.

Вижте дебатите в парламента днес във видеата на живо на ПИК TV!

Шабла настоява за регламент в закон за дивото къмпингуване

Шабла настоява за регламент в закон за дивото къмпингуване

За регламентирането на т.нар. диво къмпингуване настояват...

на 26.07.2018

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34632
архив

- Какво ми разправяте, че дрехата е чиста вълна! Вижте какво пише на етикета - 100% памук! - А, това е за да лъжем молците.

x
Борисов: Трябва да насочим вниманието си към възрастните и болните! Агресията на противниците ни плаши хората и показва истинските им лица (ВИДЕО)
x
ЗАПЛАХАТА COVID-19: Тези 5 характеристики правят коронавируса опасен
x