ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Депутатите от комисията по отбрана отхвърлиха ветото на президента за сделката за Ф-16 (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)

Политика

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Депутатите от комисията по отбрана отхвърлиха ветото на президента за сделката за Ф-16 (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)

46257
на 24.07.2019
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Депутатите от комисията по отбрана отхвърлиха ветото на президента за сделката за Ф-16 (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Комисията по отбрана проведе извънредно заседание, на което депутатите разгледаха президентското вето върху ратификацията на международните договори за F-16 блок 70.

WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)

препоръчано

Комисията по отбрана е водеща по ратификацията и именно тя трябва да разгледа президентското вето. Заседанието започна в 14:30 ч. в зала 232 на Народното събрание. Проектите на международни договори бяха ратифицирани на първо и второ четене от 44-ото Народно събрание на 19 юли 2019 г. след близо 8-часов дебат.

Сред мотивите на президента са, че е липсвало обществено съгласие по темата, както и че ратификацията е трябвало да измине цялостния път по Конституция и да бъде разгледана и приета на две гласувания в отделни заседания на Народното събрание. Съгласно Правилника за организацията и дейността на парламента Народното събрание приема повторно закона с мнозинство повече от половината от всички народни представители, което означава, че ветото е преодоляно. Окончателното решение ще бъде взето от пленарна зала.

В заседанието участват военният министър Красимир Каракачанов, заместникът му Атанас Запрянов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов. От страна на президента Радев в залата е проф. Емилия Друмева, която е част от неговия юридически екип.

Министър Каракачанов изрази своето учудване, че мотивите за ветото не са технически, а политически. Христов пък допълни, че всички заключения на специалистите са били в полза на точно този самолет. Освен това той отчете, че депутатите от опозицията не са направили конкретни предложения по време на дебатите. "Има декларация, една оценка за процедурите на Народното събрание, една констатация, едно твърдение, една декларация и нито един мотив или аргумент, защо е върнат този закон", отчете народният представител Младен Михов от ОП.

От БСП пък отново заявиха, че ще подкрепят ветото на избрания с тяхната подкрепа президент. Социалистите обаче не представиха нито един аргумент, с който да обяснят своята позиция. Вместо това те отново завъртяха плочата, че сделката е политическа и плод на политическо решение.

"След като получим самолета ще имаме възможност с тренажорните комплекти, които ще получим заедно със самолета, веднага ще започнем обучението на летци и техници. Нашите техници, инженери и летци, ще имат възможност за една първоначална подготовка. Това сме получили уверение в преговорите, че ще го получим", заяви шефът на ВВС ген. Цанко Стойков. Той отново каза, че въоръжението "въздух-земя" ще бъде получено на по-късне етап, но това е било заложено в преговорите и рамките на мандата за воденето им. 

От ДПС отново заявиха, че ще подкрепят в пленарна зала закона в този му вид, защото това голяма стъпка в евроатлантическото членство на България. "Така, както са изложени, приемаме мотивите. Ние също сме за широкото мислене, когато касаят права, защото в мотивите се говори за обществено одобрение. В петък, близо 6 часа разглеждахме тази точка, съществуваше плурализъм", казаха от движението.

"Президентът две години ни убеждаваше, че Ф-16 е най-добрият самолет. После казваше друго. Сега отново каза, че Ф-16 е добър самолет. Какво друго него го притеснява вън от Ф-16? Ако питаме народа дали знае какво е фрегата или корвета, няма да знае, но ако го питаме за Ф-16, всички ще знаят. Правим поредни усилия да убедим нашия главнокомандващ, че тази сделка е добра. Тази тема е присъствала от 1 до 24 юли в 250 публикации в 84 печатни издания. Къде и какво не е станало ясно?", каза депутатът от ГЕРБ и бивш вътрешен министър Валентин Радев. Той изброи и военната техника, която е купена за българската армия от европейските ни партньори - камиони и джипове от Германия, фрегати от Белгия, самолети "Спартан" от Италия, "Кугър"-и от Франция. "Няма нито едно участие на американските ни партньори, освен с електрониката за "Спартан"-ите. Даваме лоши сигнали, какво ще си помислят партньорите ни?", разпали се той.

"Този дебат, който водим и надявам се помага на всички да се ориентират, какъв ефект има за хората във ВВС? Разделяме ги на групи, има ли ефект върху хората, те разделени ли са на групи - привържениците на този тип самолет, на друг тип или на трети тип? Когато в петък гледаме тези неща в зала, когато хората са пред камерите, всеки има право на мнение и изразяване. Искам да благодаря на всички за изказванията", каза своите заключителни думи ген. Константин Попов.

След това се пристъпи и към гласуването. С 13 гласа "за", 7 "против" и нито един въздържал се, ветото на Радев беше отхвърлено.

"Помислете има ли право президентът да се намества в същината на договора в рамките на вето, върху това помислете", каза пред камерата на ПИК TV след отхвърленото вето проф. Емилия Друмева. Тя обаче така и не каза кой от юридическия екип на президента е написал тези мотиви.

Емилия Друмева прочете напълно несъстоятелни мотиви, хвърляйки постоянно враждебни погледи към Стефан Янев, който е бивш военен министър и вероятно автор на мотивите. Пред ПИК TV Друмева заяви, че зад тях стои екип, но видимо се смути, тъй като юрист е напълно наясно, че те са смешни и тя ги прочете с огромно притеснение и неудоволствие, разбирайки, че така разбива собствения си имидж. 

Вижте дебатите и гласуването на комисията във видеот на живо на ПИК TV:

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса
ПИК TV x
САМО В ПИК! Шутът на Киро с тъпа провокация - Найо Тицин нападна жена, крещи обиди в лицето й! Петков гледа безучастно и пита: Снимахте ли ме, докато си хапвах (ВИДЕО) САМО В ПИК! Шутът на Киро с тъпа провокация - Найо Тицин нападна жена, крещи обиди в лицето й! Петков гледа безучастно и пита: Снимахте ли ме, докато си хапвах (ВИДЕО)
ново
Днес: 14
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК