ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Депутатите от финансовата комисия обсъдиха бюджетите на НЗОК, НОИ и държавата за 2021 г. (ОБНОВЕНА)

Политика

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Депутатите от финансовата комисия обсъдиха бюджетите на НЗОК, НОИ и държавата за 2021 г. (ОБНОВЕНА)

12047
на 19.11.2020
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Депутатите от финансовата комисия обсъдиха бюджетите на НЗОК, НОИ и държавата за 2021 г. (ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Депутатите от финансовата комисия разглеждат бюджетите на НЗОК, НОИ и държавата за 2021 година на второ четене.

препоръчано

Окончателните параметри на харчовете на хазната за догодина ще бъдат обсъждани и гласувани на извънредно заседание на парламента във вторник - 24 ноември.

Парламентарната Комисията по бюджет и финанси одобри на второ четене законопроектите за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2021 г. и за НЗОК. Текстовете ще бъдат финализирани на извънредно пленарно заседание на 24 ноември.

 12,346 млрд. лв., са предвидени за изплащане на пенсии през следващата година. Това е  1,770 млрд. лв. повече, в сравнение с разходите през настоящата година.

Депутатите от ресорната комисия приеха предвиденото от 1 януари 2021 г. увеличаване на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст от 250 лв. на 300 лв. Оттогава  се увеличава и максималният размер на получаваните една или повече пенсии от 1200 лв. на 1440 лв. месечно. За пенсиите, които са отпуснати до 31 декември 2020 г., се предвижда осъвременяване с 5% по т.нар. швейцарско правило.

Предвижда се средният размер на пенсията на един пенсионер през следващата година да достигне 488,97 лв. Това е ръст с близо 77 лв. или 18,6 на сто спрямо сегашната ѝ стойност.

До март на догодина  ще продължи и изплащането на допълнителни суми към пенсиите на всички 2,104 млн. пенсионери в размер на 50 лв. месечно.

Минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица се увеличава от 610 лв. на 650 лв. Минималният осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители се запазва на 420 лв. Запазва се и максималният осигурителен доход за всички осигурени лица от 3 000 лв.

От 1 януари до 30 юни 2021 г. всички хора, които са пропуснали 5-годишния срок за промяна на избора на осигуряване в универсален пенсионен фонд, могат да упражнят правото си да го направят. В същия период, лицата, на които вече е отпусната пенсия без да са успели да променят осигуряването си, ще могат да поискат преизчисляването ѝ без намаление на индивидуалния коефициент, ако прехвърлят във фонд „Пенсии“ средствата си от индивидуалната партида в универсален пенсионен фонд.

За НЗОК ще има 237 млн. лв. повече от заложеното първоначално в Бюджет 2021. Средствата  трябва да отидат за допълнителна постоянна месечна добавка в рамките на следващата година към индивидуалните възнаграждения на медицинските лица - лекари, сестри и санитари.

Сподели:
Бомба x
Срещнали ли сте сродната си душа в секса – тези знаци ще ви покажат Срещнали ли сте сродната си душа в секса – тези знаци ще ви покажат
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: Пламен Николов представя кабинета на ИТН официално - остава министърът по ромските въпроси. Тошко Йорданов: Петър Илиев ще осъди всеки, който го нарече плагиат (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV: Пламен Николов представя кабинета на ИТН официално - остава министърът по ромските въпроси. Тошко Йорданов: Петър Илиев ще осъди всеки, който го нарече плагиат (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 295
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това