Вход
София
Времето в София 27 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Депутатите приеха намаляването на ДДС на първо четене (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Депутатите приеха намаляването на ДДС на първо четене (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

на 22.05.2020
75502
0
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Депутатите приеха намаляването на ДДС на първо четене (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
22.05.2020
0
75502

Депутатите приеха на първо четене предложението на ГЕРБ за намаляване на ДДС върху ресторантьорския бизнес и книгите на 9%. Дебатите в парламента бяха ожесточени и имаше общо пред предложения от различни групи по въпроса.

Йордан Цонев брани понижаването на ДДС на бюджетна комисия

Йордан Цонев брани понижаването на ДДС на бюджетна комисия

Йордан Цонев коментира на бюджетната комисия становището...

на 20.05.2020

Припомняме, че Комисиите по финанси и по култура в Народното събрание подкрепиха идеята на кабинета, а правната комисия я отхвърли.

Финансовият министър Владислав Горанов и шефката на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Менда Стоянова са против намаляването на ДДС, в който и да било сектор.

Предложенията за промяната, които депутатите разглеждат са пет на брой. При изчатане на докладите на ресорните комисии впечатление направи, че при гласуване в ресорните комисии, депутатите са гласували масово въздържали се с предложение Народното събрание да не подкрепи на първо четене предложените промени.

По време на четенето на докладите, председателката Цвета Караянчева направи няколко забележки на народни представители, задето не носят предпазни маски. "Намерете на г-н Мирчев една маска, защото виждам, че няма", обърна се тя към червения депутат Стоян Мирчев. 

"Следващият път ще посочвам виновните поименно!", заплаши Караянчева. 

"Към настоящия момент не всички забрани са вдигнати", отчете Искрен Веселинов, който е един от вносителите на предложението за намаляване на данъчната ставка. Той отново припомни, че той и колегите му от "Обединени патриоти" са направили три предложения за рестартиране и помощ на туризма, който пострада най-много от мерките заради пандемията.

Бюджетната комисия прие по-нисък ДДС за ресторанти и книги

Бюджетната комисия прие по-нисък ДДС за ресторанти и книги

Бюджетната комисия подкрепи на първо четене...

на 20.05.2020

"Третата голяма идея беше намаляването на ДДС. Факт е, че ДДС е намален, но само върху част от туристическите услуги. Тук говорим не просто за подкрепа, а да изсветляване. Факт е, че по една или друга причина, най-вече заради неравностойната конкуренция със съседните държави, част от този бизнес остава в сивия сектор", отчете той. Веселинов уточни, че мярката е насочена към повишаване на доходите в този сектор, както и запазване на работните места, но не е социална.

Филип Попов от БСП поиска финансовият министър Владислав Горанов да дойде в залата. "Надяваме се, че не е подал оставка, ако чувства неудобство, то нека заместникът му, който е в зала и го допуснахме, да даде повече яснота", поиска Попов. Цвета Караянчева му обясни, че министър Горанов не може да присъства, защото има предварително поети ангажименти.

Йордан Цонев от ДПС пък заяви, че с този законопроект, от движението са продължили своята политика за намаляване на ставките на ДДС.

Красимир Ципов от ГЕРБ, който е вносител на промените обясни, че с тази мярка се цели помощ за рестартиране на бизнесите, които са най-пострадали от коронавируса. За ваучерите от 210 лв. за всички служители от първа линия Ципов сподели, че се очаква тази мярка да достигне до около 70 000 души. "Обръщам се към народните представители да подкрепят този законопроект. Да, има негативно принципно становище на министерството на финансите, но то е експертно становище. Обръщам внимание, че мярката е временна", завърши Ципов.

Валери Симеонов пък заяви, че това е финалът на поредицата от мерки, започнали от 27 април. Предложенията били пет, а три са били приети с промените в Закона за здравето. Симеонов припомни, че тези мерки са в разрез с програмата на правителството, но тежката пандемия изобщо не е била предвидена в нея.

"Туристическият бранш беше затворен ударно, силово и то само за един ден", обясни повече за ваучерите за държавните служители, които са на първа линия в борбата с коронавирусната пандемия. Симеонов и колегите му предлагат седемдневна почивка с ваучер в размер на 210 лв.

Социалистът Антон Кутев пък обвини патриота, че е в конфликт на интереси. "Той е вносител и това, че не го е обявил в зала, е нарушение", атакува червеният депутат, който го обвини дори в нарушаване на правата на парламентаризма.

Колегата му Румен Гечев направи социалистически предложения, които почивали на европейския опит. Бившият министър в кабинета на Жан Виденов поиска сваляне на ставката и за лекарствата - също на 9%. "Ние от БСП предлагаме нашият подход в ДДС да бъде такъв, че да не сме единствената страна в ЕС, където лекарствата се продават еднакво с алкохола", изтъкна човекът, направил пенсиите по 3 долара.

Беше направено от народния представител Райков предложение за удължаване на работното време до края на дебатите и гласуването на първа точка, която е именно въпросът с ДДС. Парламентарният контрол остава, но той ще започне след приключване на дебатирането и гласуването на промените в ДДС. Драгомир Стойнев от БСП изказа несъгласието на червените депутати, защото контролът щял да бъде пропуснат - приключвал в 14 часа, а предложението ограничавало правата на опозицията, което било недопустимо. 101 народни представители обаче подкрепиха процедурното предложение на депутата Райков.

От името на ДПС, депутатът Садъков пък ни в клин, ни в ръкав изчете декларация, в която говори за защитата на живота и здравето на вярващите в България, независимо от вероизповеданието им. Беше намесен и тоталитарният комунистически режим. "В тези дни на изпитание ние народните представители от ДПС изказваме благорност към всички вярващи за сложните изпитания, които преживяха през месец Рамазан", казаха още от ДПС.

След това се пристъпи към реалните разисквания по предложението за сваляне на ДДС-то. Драгомир Стойнев определи мерките като нестабилност от страна на управляващите. "Не мога да разбера какво точно целите от управляващата коалиция", разпалено скочи на промените бившият министър на Пламен Орешарски. Реплики към изказването му не последваха. 

След това на трибуната излезе д-р Георги Йорданов от редовете на БСП. Той пък влезе в ролята на учител и скастри колегите си, които днес не са в пленарна залата - поведението им било недопустимо, отсече червеният медик.

Социалистът Филип Попов отново поиска някой от министерството на финансите да дойде в залата. Георги Свиленски пък скочи, че в пленарна зала ги няма премиерът, финансовият министър, негов заместник, както дори и председателката на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова. Бившият на генерал Деси направи предложение да се прекъсне заседанието. В същия дух се изказа и червеният народен представител Иван Ченчев. Той пък поиска Евгени Будинов от ГЕРБ да излезе на трибуната. Предложението на Георги Свиленски беше гласувано и не беше прието - срещу него гласуваха 79 народни представители. Самият Свиленски дръпна бомбастична реч в която каза, че това било гласуване на вот на недоверие на правителството и поиска прегласуване. Този път 87 депутата не одобриха неговото предложение. 

Дебатите продължиха. Данчев - друг нахъсан човек на Корнелия Нинова, пък атакува директно премиера Борисов, задето се бил страхувал от протести. Славчо Атанасов от "Обединени патриоти" поправи Иванов от ГЕРБ, че българският фиск се пълни основни от косвени данъци - от ДДС и анкцизи. 

Евгени Будинов от ГЕРБ пък сам си дезинфекцира мястото на трибуната, защото от нея БСП правят внушения и разпространяват фалшиви новини. "Разбирам, че имате страшни проблеми и сте страшно разединени", обърна се той към левицата. Будинов заяви, че свалянето на ДДС за книгите, е мисията на живота му. Йордан Цонев от ДПС също се пошегува. "Г-н Будинов, това, което се опитвате да гоните с дезинфектант, се гони с тамян", каза през смях той. Георги Свиленски се заяде с Евгени Будинов и му препоръча да стане чистач в парламента.

"Не бива да правим от тази трибуна цирк. Тук се хвърляха чаши с вода, ставаха какви ли не истории, в момента се дезинфекцира, за да се уязви една парламентарна група. Дезинфекция, тамян...", опита се да бъде умиротворител Славчо Атанасов. "Колеги отляво, не създавайте вихрушка с вашите искания. Не изсипвайте от буркана с компота само сока, не се вживявайте, в компота има и плод", обърна се депутатът Апостолов от НФСБ към народните представители на БСП. Драгомир Стойнев отново взе думата и намеси мярката 60/40, като поиска тя да бъде направена на 80/0 или дори 100/0.

"На първо четене ние ще подкрепим нашия законопроект и ще се въздържим по отношение на останалите. На второ четене ще подкрепим нашата мярка, плюс мярката за книгите и отделно мярката за ресторантите. Не смятаме, че е най-добрата мярка, но поради липса на друга, ние ще я подкрепим. Използването на ДДС като инструмент за социална политика, е много сложна тема. Той е сложен данък, в света го наричат интелигентен данък. Невинаги това, което искаш да постигнеш с ДДС се постига, защото не познаваш механизма му", каза Йордан Цонев как ще гласуват от ДПС.

Георги Свиленски от БСП отново проглуши ушите на всички като повиши тон, че в залата не присъстват министър-председателят, финансовият министър или друг човек от министерството на финансите.

Коренлия Нинова отново реши да блесне с втръсналото на всички "уважаеми български граждани". Видната приватизаторка констатира, че кризата с коронавируса водела след себе си икономическа такава. Правителството пък към момента не показвало грижа към хората и не се справяло със ситуацията. Единственият изход била оставката, отчете червената предводителка. Това се налагало и защото нямало сигурност в икономиката. Фалиралата БСП ездачка от Мизия безуспешно се опита и да влезе в ролята на финансист.

Думата взе Тома Биков от ГЕРБ. "Говорим на различни езици от началото на този парламент. Това едва ли е откритие. Днес стана ясно, че вие в рамките на вашата група, говорите на различни езици. Г-н Гечев представи вашето предложение, което е почти същото като нашите, вкарахте фармацевтичния сектор и сектора за храните. Какви са тези сваляния на данъци, попита г-н Стойнев. Пътьом, на всеки половин час, Свиленски и Попов ни съобщаваха, че е станало 10:30 часа и искаха премиера и финансовия министър в залата. Едва ли има човек, който да не каже, че този сектор не е пострадал, в него има над 75 000 работещи, свързани с него са над 100 000. Нашата цел в момента не е да предизвикаме дебат за преструкрурирането на данъчната система. Целта е да спасим максимално много бизнеси. Вие продължавате да смятате, че данъчната политика, е социална политика", каза той. 

"Фармацевтичният бизнес не загуби от кризата. Ние се намираме в криза - нещо, което колегите от БСП не могат да разберат вече трети месец. Кризата не е стабилност, както твърди г-жа Нинова. То трябва да има стабилност по принцип. Кризата разрушава стабилността. Тази криза трябва да се управлява, да има отклик на предизвикателства, която тази криза показва", допълни той и отчете, че ако се приложи визията на БСП или дори червената "Визия за България", то страната ни ще изпусне положението и ще фалира.

"По време на криза вашата партия не бива да се слуша, трябва да се прави обратното. Вие можете да предизвиквате кризи, но не можете да се справите с тях", отсече с категоричност Тома Биков.

"Криза е, когато пенсиите са три долара, когато заплатите са пет долара, когато няма бензин, хляб, лекарства, няма детски храни в магазините. Обръщам внимание, г-н Биков, защо лявата партия подкрепя едрия фармацевтичен бизнес?", репликира го съпартиецът му Иванов.

"Колегите подкрепят едрия бизнес и се борят за намаляване на данъците. Аз такава лява партия в Европа и света, не познавам", отговори му той, с което предизвика недоволство отляво.

Румен Гечев пък се възмути, че неговото предложение пришивало лекарствата към ресторантьорите. Подходът на БСП бил европейски, похвали се тридоларовият министър. "Абе приятен ден", завърши Гечев. Лично обяснение поиска Георги Свиленски. Той се почувствал лично засегнат, защото бил обиколил цяла България и я бил писал заедно с хората. Друг социалист - Александър Паунов, направи бележка към Цвета Караянчева. Според него, тя не спазвала законите, защото допуснала театрална постановка на "театралните Чърчил и Доктора". С това беше сложен и край на разискванията и се пристъпи към гласуване на предложенията. 

Първото, внесено от Искрен Веселинов, не беше прието, тъй като беше подкрепено от едва 22 народни представители, докато 162 се въздържаха. Вторият законопроект, внесен от Мустафа Карадайъ, също не беше приет. Третото предложение, внесено от Полина Цанкова и Боряна Георгиева, отново беше отхвърлено заради много въздържали се. Четвъртото предложение, внесено от Красимир Ципов и група народни представители, беше прието със 108 гласа "за". Беше направено обаче прегласуване, при което то беше подкрепено от 107 депутати. 

Петото предложение, направено от Валери Симеонов, беше отхвърлено, подкрепено от 19 народни представители. Тук също имаше прегласуване, поискано от БСП. И при него, предложението на Валери Симеонов, беше подкрепено от 19 души. Последният законопроект, внесен от Корнелия Нинова и група народни представители, също не беше прието. И друг проект на Корнелия Нинова не беше приет, след две гласувания.

Валентин Николов от ГЕРБ пък поиска удължаване на срока за предложения по Закона за подземните богатства.

Сподели:
свързани новини
ГОРЕЩА НОВИНА: ГЕРБ и Патриотите се разбраха за ДДС-то ГОРЕЩА НОВИНА: ГЕРБ и Патриотите се разбраха за ДДС-то
Важен коалиционен съвет се е провел тази сутрин в...
на 21.05.2020
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че властта трябва отново да затегне мерките заради увеличените случаи от коронавирус?
Общо гласували: 8478
архив

- Как се казваш? - Наполеон! - Ясно, отиваш при Хитлер, Мусолини и другите... - Ама аз съм сладкиш... - Ако ще и коняк да си, отиваш където съм казал, то и аз съм доктор, ама съм в лудница...

няма нови новини
Днес: 85
hot
най-четени новини в момента
сега
3537
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Mинистерството на здравеопазването с извънреден брифинг - отварят отново нощните заведения (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА)
x
АСТРОЛОГ: Силно енергиен ден, бъдете по-близко до приятелите си
x