Вход
София
Времето в София 6 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Депутатите приеха новите правила за туризма - според Валери Симеонов били бой на негри в тъмна нощ (ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Депутатите приеха новите правила за туризма - според Валери Симеонов били бой на негри в тъмна нощ (ОБНОВЕНА)

на 28.11.2019
10589
4
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Депутатите приеха новите правила за туризма - според Валери Симеонов били бой на негри в тъмна нощ (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
28.11.2019
4
10589

Парламентът ще разгледа промени в Закона за туризма на първо четене. Със законопроекта се цели осигуряване на допълнителни условия за устойчиво развитие на туризма и успешно провеждане на държавната политика в областта на туризма; оптимизиране на процедурите по предоставяне на административни услуги и гарантиране качеството на туристическите дейности и услуги.

С измененията се детайлизира правната уредба по отношение на приложимите критерии и изискванията към дейността на територията на националните курорти. Националните курорти ще се обявяват за такива с решение на Министерския съвет по предложение на министъра на туризма. За лицата, които ще извършват дейност в местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения на територията на националните курорти, се предвиждат двойно по-кратки срокове за извършване на административните услуги.

С наредба за националните курорти ще се уредят критериите, на които следва да отговарят курортите, за да бъдат обявени за национални; реда за обявяване на национален курорт; организацията и управлението на туристическите дейности на територията на националните курорти. Предвижда се в националните курорти да се извършва т.нар. продуктово зониране - обособяване на функционални зони. Продуктовото зониране и условията за осъществяване на туристически дейности в обособените зони следва да бъдат определени в наредба, приета от съответния общински съвет.

Със законопроекта се въвежда изискване общинският съвет да определя политиката за развитие на туризма на територията на общината, като в програмата за реализация на общинския план за развитие се включи самостоятелен раздел, съдържащ програма за развитие на туризма. В проекта е заложено

засилване на ролята на консултативните съвети по въпросите на туризма, в т. ч. обсъждане и одобряване на проекта на общинската програма за развитие на туризма.

Туристическите сдружения, чрез които представителите на туристическия бизнес ще имат възможност да участват в работата на органите за управление на туризма, ще се вписват в Националния туристически регистър, при условие, че сдружението е осъществявало дейност не по-малко от 3 години от вписването му по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Със закона се прецизират понятията „местно”, „регионално”, „продуктово” и „професионално” туристическо сдружение.

Вторник (3 декември) извънредно заседание за приемане на малките бюджети, това да решили на председателски съвет, като то ще започне от 11:00 до 20:00 часа, обяви шефката на Народното събрание Цвета Караянчева.

От БСП и НФСБ заявиха, че няма подкрепят предложените промени в Закона за туризма. Най-остро се изказаха Дора Янкова от БСП и Валери Симеонов. Според Янкова, в момента в България има 18 национални курорта по Черноморието и още 5 планински и обявяването на нови не е логично. Симеонов пък реагира заради затъмнение относно информацията за даването на плажни и други туристически концесии след конкурси. "Това е бой на негри в тъмна нощ", заяви в типичен стил Симеонов.

"Реализираме поредната стъпка по изпълнението на мерките за намаляване на административната тежест на гражданите и бизнеса и развитието на електронното управление. Това са приоритети, които са заложени в програмата за управлението на г-н Борисов и правителството“, пък каза депутатката от ГЕРБ Евгения Алексиева.

В крайна сметка парламентът прие промени в Закона за туризма на първо четене. За промените гласуваха 104 народни представители, "против" - 13 и "въздържали се" - 68.

Сподели:
Напиши коментар »
(4)
1
Само не показвайте ,оня кон с противогаз -Ангелкова !
2
Направете "Гаранционен фонд", в който всеки желаещ да бъде "Туроператор" да внесе поне 100 хиляди лева, като гаранция, че при фалит клиентите ще бъдат обезщетени. Така самите туроператори ще се дебнат някой да не направи "умишлен фалит", плюс няма да има излъгани граждани!
3
Яж у%й трол долен!
4
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-успешният политик в България по време на прехода?
Общо гласували: 27179
архив

- Докторе, махнете съседа ми от стаята, понеже си мисли, че е мотор. - Пречи ви шумът ли? - Не, изгорелите газове!

няма нови новини
Днес: 9
hot
най-четени новини в момента
сега
1288
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ЗА ЖИВОТНИТЕ С ЛЮБОВ: Опашати приятели без дом разплакаха Златните момичета - или как FiBank и грациите на Илиана Раева вдъхновяват да правим добро... (ВИДЕО)
x
Ето какво да ядем, за да избегнем подуване на корема
x