Вход
София
Времето в София 22 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Депутатите приеха новите правила за туризма - според Валери Симеонов били бой на негри в тъмна нощ (ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Депутатите приеха новите правила за туризма - според Валери Симеонов били бой на негри в тъмна нощ (ОБНОВЕНА)

на 28.11.2019
11733
4
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Депутатите приеха новите правила за туризма - според Валери Симеонов били бой на негри в тъмна нощ (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
28.11.2019
4
11733

Парламентът ще разгледа промени в Закона за туризма на първо четене. Със законопроекта се цели осигуряване на допълнителни условия за устойчиво развитие на туризма и успешно провеждане на държавната политика в областта на туризма; оптимизиране на процедурите по предоставяне на административни услуги и гарантиране качеството на туристическите дейности и услуги.

С измененията се детайлизира правната уредба по отношение на приложимите критерии и изискванията към дейността на територията на националните курорти. Националните курорти ще се обявяват за такива с решение на Министерския съвет по предложение на министъра на туризма. За лицата, които ще извършват дейност в местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения на територията на националните курорти, се предвиждат двойно по-кратки срокове за извършване на административните услуги.

С наредба за националните курорти ще се уредят критериите, на които следва да отговарят курортите, за да бъдат обявени за национални; реда за обявяване на национален курорт; организацията и управлението на туристическите дейности на територията на националните курорти. Предвижда се в националните курорти да се извършва т.нар. продуктово зониране - обособяване на функционални зони. Продуктовото зониране и условията за осъществяване на туристически дейности в обособените зони следва да бъдат определени в наредба, приета от съответния общински съвет.

Със законопроекта се въвежда изискване общинският съвет да определя политиката за развитие на туризма на територията на общината, като в програмата за реализация на общинския план за развитие се включи самостоятелен раздел, съдържащ програма за развитие на туризма. В проекта е заложено

засилване на ролята на консултативните съвети по въпросите на туризма, в т. ч. обсъждане и одобряване на проекта на общинската програма за развитие на туризма.

Туристическите сдружения, чрез които представителите на туристическия бизнес ще имат възможност да участват в работата на органите за управление на туризма, ще се вписват в Националния туристически регистър, при условие, че сдружението е осъществявало дейност не по-малко от 3 години от вписването му по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Със закона се прецизират понятията „местно”, „регионално”, „продуктово” и „професионално” туристическо сдружение.

Вторник (3 декември) извънредно заседание за приемане на малките бюджети, това да решили на председателски съвет, като то ще започне от 11:00 до 20:00 часа, обяви шефката на Народното събрание Цвета Караянчева.

От БСП и НФСБ заявиха, че няма подкрепят предложените промени в Закона за туризма. Най-остро се изказаха Дора Янкова от БСП и Валери Симеонов. Според Янкова, в момента в България има 18 национални курорта по Черноморието и още 5 планински и обявяването на нови не е логично. Симеонов пък реагира заради затъмнение относно информацията за даването на плажни и други туристически концесии след конкурси. "Това е бой на негри в тъмна нощ", заяви в типичен стил Симеонов.

"Реализираме поредната стъпка по изпълнението на мерките за намаляване на административната тежест на гражданите и бизнеса и развитието на електронното управление. Това са приоритети, които са заложени в програмата за управлението на г-н Борисов и правителството“, пък каза депутатката от ГЕРБ Евгения Алексиева.

В крайна сметка парламентът прие промени в Закона за туризма на първо четене. За промените гласуваха 104 народни представители, "против" - 13 и "въздържали се" - 68.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че президентът Радев трябва да подаде оставка заради секретаря си Пламен Узунов и заради аферата със СРС, свързана с жена му?
Общо гласували: 15147
архив

Две блондинки си говорят и едната казва:
-Ау, муцка да знаеш какво ми се случи вчера! Мъжът ми получи анонимно писмо!
-Какъв ужас! И от кого?

няма нови новини
Днес: 8
hot
най-четени новини в момента
сега
1480
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ГОРЕЩО В ПИК TV: Борисов разказа за инцидент в джипа: Влезнах в дупка и Горанов си тресна главата! Вече не нося телефони - сутрин снимам чекмеджета, дрешници, гардероби (ВИДЕО)
x
Ето защо някои се провалят в създаването на връзка
x