Вход
София
Времето в София 7 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Депутатите приеха правилата за избора на нов шеф на КПКОНПИ

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Депутатите приеха правилата за избора на нов шеф на КПКОНПИ

на 06.11.2019
8888
5
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Депутатите приеха правилата за избора на нов шеф на КПКОНПИ
Автор: ПИК
06.11.2019
5
8888

След като предишният председател на КПКОНПИ Пламен Георгиев беше принуден да напусне постка си след груби инсинуации и манипулации на протестърските медии, днес депутатите определиха нови процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати, представяне и публично оповестяване на документите, изслушване на кандидатите и за избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Йордан Цонев: Кресливата десница скача срещу Пламен Георгиев, защото им бръкна в джоба

Йордан Цонев: Кресливата десница скача срещу Пламен Георгиев, защото им бръкна в джоба

"Страстите около Пламен Георгиев бяха пресилени. За кой...

на 05.09.2019

Втората точка от дневния им ред на днешното заседание беше първо гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане.

Парламентът прие процедурни правила за избор на председател и членове на Антикорупционния орган. "За" правилата гласуваха 150 народни представители, "против" - 0 и "въздържали се" - 3, с което те бяха приети. Антикорупционният закон гласи, че Комисията е колективен орган, който се състои от петима членове - председател, заместник-председател и трима други членове.

За председател на Комисията се избира български гражданин с високи професионални и нравствени качества, който има висше юридическо образование и най-малко 10 години юридически стаж. Процедурните правила предвиждат предложенията за кандидати и председател на КПКОНПИ да се правят от народни представители и да се внасят в писмена форма чрез деловодството но на Народното събрание до Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в 14-дневен срок. Изслушването на кандидатите се провежда на открито заседание на комисията, което се излъчва в реално време чрез интернет страницата на Народното събрание.

Според правилата кандидатите се проверяват за принадлежност към разузнавателните служби на Българската народна армия и Държавна сигурност. Изборът се извършва от парламента. Съгласно правилата гласуването ще се извършва поотделно за всеки кандидат по поредносттата, определена в списъка. За избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Ако няколко кандидати са получили повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители, избран е кандидатът получил най-много гласове „за“.

В случаите, когато никой от кандидатите не получи необходимите гласове правилата предвиждат да се проведе повторно гласуване, в което да участват двамата кандидати, получили най-много гласове „за“. Ако и при повторното никой от тях не получи необходимите гласове, парламентът приеме решение за откриване на нова процедура за избор.

Сподели:
свързани новини
ОФИЦИАЛНО: ВСС освободи Пламен Георгиев като прокурор ОФИЦИАЛНО: ВСС освободи Пламен Георгиев като прокурор
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС)...
на 02.10.2019
Печално - за Борисов и навеса на Пламен Георгиев Печално - за Борисов и навеса на Пламен Георгиев
Според „24 часа“ Борисов поставил ултиматум...
на 08.10.2019
Напиши коментар »
(5)
2
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
3
Задължително да има по няколко незаконни тераси и луксозни апартаменти с недоказан произход
4
Не депутатите,а Тиквата определя новите правила за избор на Председател и ги свежда на подчинените депутати,да ги изпълнят.Те изпълняват ролята на нотариус. До сега няма и един закон или поправка,който да не бетонира мутренския тоталитарен режим на тиквата за сметка на редовия данъкоплатец.
5
И на кое ЕГН трябва да отговаря за да 'участва'?Гшевото заето!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-успешният политик в България по време на прехода?
Общо гласували: 14380
архив

Катаджия спира БМВ, шофирано от жена, за превишена скорост. - Вие защо не спирате, когато ви свиря? - Ами не съм чула свирката! - Така и ще запишем - кара със скорост по-висока от тази на звука...

няма нови новини
Днес: 43
hot
най-четени новини в момента
сега
1507
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Депутатите приеха на първо четене бюджет 2020, Нинова пак си прави реклама, ГЕРБ и Патриотите си разменят остри реплики (ОБНОВЕНА)
x
Знаете ли кои са вълшебните думи по време на секс?
x