Вход
София
Времето в София 24 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Депутатите приеха промените в Наказателния кодекс за домашното насилие, питат здравния министър за трансплантациите (ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Депутатите приеха промените в Наказателния кодекс за домашното насилие, питат здравния министър за трансплантациите (ОБНОВЕНА)

на 07.02.2019
18822
5
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Депутатите приеха промените в Наказателния кодекс за домашното насилие, питат здравния министър за трансплантациите (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
07.02.2019
5
18822

Парламентът ще разгледа на второ четене промени в Наказателния кодекс, инкриминиращи домашното насилие. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание. Законопроектът е внесен от председателя на парламента Цвета Караянчева и група народни представители.

ОТ ПОСЛЕДНИТЕ МИНУТИ: Депутатите приеха окончателно Закона за горивата

ОТ ПОСЛЕДНИТЕ МИНУТИ: Депутатите приеха окончателно Закона за горивата

Министърът на икономиката издава наредбата по т.нар....

на 31.01.2019

Целта на промените е да гарантират всеобхватна наказателноправна защита от всякакви актове на насилие над жени, включително домашно насилие. Предложените с него изменения и допълнения имат за цел подобряване на българската законова рамка с оглед превенцията и противодействието на тези форми на престъпно поведение.

С проекта се допълват квалифицираните състави на убийство и телесните повреди с цел инкриминиране на всички форми на домашно насилие, които ескалират до посегателство срещу живота или здравето на лицата. В сега действащото законодателство в тези състави не са включени случаи на насилствени действия срещу бивши или настоящи съпрузи. С текстовете се дефинира престъплението, извършено в условия на домашно насилие и се предлага принудата в условията на домашно насилие да се наказва с лишаване от свобода от 3 до 10 години.

На вниманието на депутатите се поставят и промените в Закона за железопътния транспорт, който е под точка №1 днес, внесени от Министерски съвет. Те целят транспонирането на европейска директива. Текстовете касаят и издаването на единен сертификат за безопасност. Съгласно директивата сертификатът може да бъде издаван както от Агенцията за железопътен транспорт на Европейския съюз, така и от националния орган по безопасността – Изпълнителна агенция "Железопътна администрация“ (ИА ЖА).

По инициатива на БСП са предвидени разисквания по питане към министъра на здравеопазването Кирил Ананиев относно организацията на трансплантационното лечение в България. След пленарното заседание здравният министър ще бъде изслушан на Здравна комисия, а министърът на околната среда и водите Нено Димов ще вземе участие в заседание на Комисията по околна среда и води.

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Депутатите решиха бъдещето на болница "Лозенец" (ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Депутатите решиха бъдещето на болница "Лозенец" (ОБНОВЕНА)

През последния работен ден от седмицата, депутатите...

на 01.02.2019

При разглеждането на първа точка от дневния ред, всички депутати се обединиха около тезата, че с приемането на промените в закона, БДЖ ще е изправена пред угрозата чужди превозвачи да изземат железопътните пътнически превози. Договорът на националния жп превозвач с държавата изтича през 2024 г., а дотогава никакъв друг превозвач не може да стъпи на родния пазар. След това възможностите са две - или държавата да направи пряко възлагане, или да се направи нов конкурс. В крайна сметка направените предложения бяха приети.

След това се пристъпи към изчитането на доклада за промени в Наказателния кодекс, инкриминиращи домашното насилие. Досегашните наказания са били ниски и това е позволявало на насилниците да вършат всичко безнаказано, обединиха се около тази теза депутатите.

"Изключително важни са тези промени. Радвам се благодарение на работата на всички от всички парламентарни групи, това е стъпка в правилната посока. Това е удар срещу домашното насилие", каза развълнувана след приемането на промените председателката на парламента Цвета Караянчева.

"За" промените гласуваха 117 народни представители. Един се въздържа, а учудващо имаше е един депутат, гласувал "против". След това депутатите бяха пуснати в 30-минутна почивка. Пленарният ден ще продължи в 11 часа.

"25 бъбречни, 13 чернодробни и 4 сърдечни трансплантации са направени миналата година от добре подготвени и обучени екипи. Да не говорим, че България е една от осемте в Европа, която не прави белодробни трансплантации. По отношение на донорите се намираме в дъното - под 4 на 1 млн. души", описа ситуацията червеният депутат Георги Михайлов. 

"През 2018 г. ситуацията с трансплантациите се подобри малко, това го казахте и вие. Огромният проблем е недостигът на органи, но това е явление и в световен мащаб", отчете министър Ананиев. Той се оплака, че у нас около 20% от близките на починали хора са отказали те да станат донори. "В момента у нас за бъбречна трансплантация чакат 1039 души, за сърдечна - 47, за чернодробна чакащите са 447, а 15 болни чакат бял дроб", съобщи стряскаща статистика здравният министър.

Сподели:
свързани новини
Депутатите подхващат нов Закон за Търговската тайна Депутатите подхващат нов Закон за Търговската тайна
Парламентът ще разгледа изцяло нов Закон за търговската...
на 06.02.2019
Напиши коментар »
(5)
1
Не знам дали това ще стигне до вас? Този сайт е подлога на червената Тиква и всичко неудобно за диктатурата ни се реже из корен! Този сайт е един от тези журналистически подлоги заради които сме на последно място в Европа и на незавидно място по света по отношение на независими медии и обективна журналистика!
2
Тези промени в НК правят Истанбулската конвенция излишна,освен, ако чичко Шорош не я пробута,чрез ратификация и наложи в Евро-парламента,чрез марионетните парламентарни групи,преди изборите.Затова е и това бързане,,защото резултатите са предизвестени.
3
До 1. Вярно е написаното в коментара. Даже повечето коментари,величаещи тиквата и критикуващи Президента се пишат от тролове на ПИК.
4
Google вече плаща 23859-32746 долара на месец за онлайн работа от дома си. Аз съм много щастлив, защото трябва да печеля много пари у дома и съм получил 7642 долара на седмица. Не мога да повярвам колко е лесно, след като го изпробвах. всеки може да върши тази работа и да получава повече приходи онлайн в непълно работно време. просто следвайте уебсайта......>>> w­w­w­.­W­e­b­j­o­b­3­3­.­c­o­m
5
Искаш ли да се намери жена за една нощ? Добре дошли на ==>> www.Sexydrom.Com
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого предпочитате за кмет на София?
Общо гласували: 15050
архив

В живота трябва да се опита от всичко. "Всичко" обикновено означава наркотици, екстремни спортове и извратен секс. Интересно е че доста по-рядко "всичко" означава ядрена физика, фитнес и шахмат.

няма нови новини
Днес: 277
hot
най-четени новини в момента
сега
2474
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Прокурорската колегия с първи думи след номинацията за главен прокурор - Гешев се съгласил да издигнат кандидатурата му след дълъг дебат (ОБНОВЕНА)
x
Учени предупреждават: Климатиците крият рискове за здравето
x