ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Депутатите промениха Кодекса за социалното осигуряване. БСП боядисаха трибуната, социалисти и ДПС отново ръка за ръка - не ги подкрепиха (ОБНОВЕНА)

ПИК TV

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Депутатите промениха Кодекса за социалното осигуряване. БСП боядисаха трибуната, социалисти и ДПС отново ръка за ръка - не ги подкрепиха (ОБНОВЕНА)

29091
на 15.01.2021
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Депутатите промениха Кодекса за социалното осигуряване. БСП боядисаха трибуната, социалисти и ДПС отново ръка за ръка - не ги подкрепиха (ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Месец и половина преди края на мандата си, депутатите промениха Кодекса за социалното осигуряване на първо четене. Предложените промени обхващат т.нар. втора пенсия.

препоръчано

В залата беше и социалният министър Деница Сачева, която трябва да запознае народните представители с предложените промени. 

Кворумът беше събран от първия път и в 9:03 часа председателката Цвета Караянчева удари парламентарния звънец. 

Хасан Адемов от ДПС, който е председател на социалната комисия в Народното събрание, представи на вниманието на депутатите предложенията за промените в Кодекса за социалното осигуряване.

Румен Гечев от БСП се впечатли от сумата, която се засяга в този законопроект - 17 млрд. лв. Освен това социалистите били озадачени, че въпросът се вкарвал чак сега за разискване. Законопроектът бил от 24 страници, а мотивите - от 35. След това думата взе колегата му Георги Гьоков, който направи изказване в същия дух и така превърна обсъждането на промените в монолог на БСП. Стана ясно и, че социалистите няма да подкрепят предложените промени.

Хасан Адемов опонира на Румен Гечев, че сумата изобщо не е тази, която той назова по-рано в разискванията. От ДПС пък щели да се въздържат при гласуването, каза Адемов. Иначе той изтъкна, че промените са добри, но не трябвало да се внасят в последния момент.

От името на групата на "Обединени патриоти" д-р Калин Поповски пък заяви, че те ще подкрепят промените. "Законопроектът е добър. Този закон е нужен, дебатът започна преди 20 г., през 2002 г. Има събрани над 17 млрд. лв. в тези фондове. Този фонд е различен от другата пенсия", каза Поповски.

Светлана Ангелова от ГЕРБ пък обясни обстойно какви са промените и какво налага тяхното приемане. 

Отново от БСП взеха думата чрез Драгомир Стойнев. Той повиши заплашително тон и клатейки се извика от трибуната, че този закон бил направен преди 2 години, а се внасял чак сега. Благодари обаче на министър Сачева, че е в залата по време на обсъжданията по предложените промени. 

"По правилинк, на първо четене, законопроектът се разглежда в цялост. Не коментирам, чета ви правилника, който трябва да спазвате!", напомни на настървените социалисти водещият заседанието Валери Симеонов.

От БСП продължиха с изявите. Виолета Желева също взе думата, но отново не каза нищо. Припомни само, че този законопроект бил обсъждан през 2018 г., и изрази внушение, че предният социанилен министър Бисер Петков, бил отстранен именно заради него. Мотиви за твърдението си тя така и не даде.

И следващият се изказващ беше от червените редици. Надя Клисурска-Жекова също реши да се изяви. У нея внезапно били събудени недоумения с времето на внасянето на законопроекта. Освен това, заяви тя, той бил непълен, и сега пита "Защо?".

"Моля за тишина! Тишина, особено в десния сектор! Г-жо Дариткова, предупредете колегите си, много е шумно!", влезе отново в ролята на лошото ченге Валери Симеонов.

Християн Митев от "Обединени патриоти" взе думата и се обърна към лявата част на залата, че правят внушения от трибуната и говорят неистини.

Деница Сачева заяви, че този законопроект се готви от 2017 г. В него за взели участие много от държавните институции, както и социалните партньори. "Три години този законопроект се готви, не може да се твърди, че е прибързан и внасянето му е прибързано", разби тя вечно недоволните социалисти.

"Още веднъж се обръщам - сложете си маските! Г-н Божанков, вземете добрия пример от седящия до вас колега", подкани Симеонов напористия социалист от Горна Оряховица да си сложи маската.

При гласуването, 98 депутати подкрепиха предложения законопроект, 7 бяха против, докато 63-ма се въздържаха. С това дневният ред на парламента се изчерпа и се пристъпи към парламентарния контрол.

Сподели:
Бомба x
Швейцария изследва качеството на почвата със заравяне на 2000 чифта бельо Швейцария изследва качеството на почвата със заравяне на 2000 чифта бельо
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Звезда от Откраднат живот тайно стана майка за втори път САМО В ПИК TV: Звезда от "Откраднат живот" тайно стана майка за втори път
ново
Днес: 147
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това