Вход
София
Времето в София 13 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Депутатите променят законите за физическото възпитание и патентите (ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Депутатите променят законите за физическото възпитание и патентите (ОБНОВЕНА)

на 14.10.2020
16131
0
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Депутатите променят законите за физическото възпитание и патентите (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
14.10.2020
0
16131

Парламентът ще разгледа промени в Закона за физическото възпитание и спорта на първо четене. Това предвижда седмичната проектопрограма за работа на Народното събрание. Промените са внесени от Министерски съвет.

Основната цел на предложения проект е привеждането на закона в съответствие със Световния антидопингов кодекс 2021. Това се налага, тъй като Кодексът е задължителен за страната ни по силата на подписаната Декларация от Копенхаген за борба срещу допинга в спорта от 3 март 2003 г. и ратифицираната от Република България Международна конвенция за борба с употребата на допинг в спорта.

Измененията в Закона за физическото възпитание и спорта отразяват допълненията във връзка с новия Международен стандарт за образованието. Международният стандарт за образование е задължителен и е част от Световната антидопингова програма. Образованието е основен стратегически способ, чрез който се насърчава поведение в съответствие със стойностите на чистия спорт и предотвратяване употребата на допинг.

Със законопроекта се прецизира съществуващата уредба на антидопинговите нарушения и съответстващите им санкции съобразно направените изменения и допълнения в Кодекс 2021, като е въведено и ново нарушение. То е свързано с действия на спортист или друго лице за разубеждаване или отмъщение срещу докладването на властите, когато подобно поведение не представлява нарушение на антидопинговите правила.

Депутатите ще се занимаят и със Закона за патентите и регистрацията на полезните модели. Измененията са внесени от Министерски съвет и ще бъдат разгледани на второ четене. Промените целят привеждане на правилата за извършване на стопанска дейност по представителство по индустриална собственост в съответствие със Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност.

Депутатите разглеждат ветото на президента над Изборния кодекс

Депутатите разглеждат ветото на президента над Изборния кодекс

Ветото на президента върху промените в Изборния кодекс...

на 08.10.2020

Пленарното заседание започна без проблеми с кворума. Иван Ченчев от БСП направи забележка на Караянчева, че законопроекта за младежта не е намерил място в комисии и пленарна зала. Филип Попов също влезе в същия тон и разкритикува, че дневния ред нямал нищо общо с тежката обстановка както в страната, така и в света. Така още в първите минути на пленарното заседание от левицата започнаха с обидите и квалификациите към управляващите. Дора Янкова пък припомни, че законопректът за домашното насилие се бави изключително много и припомни, че има недостиг на кризисни центрове, както и, че случаите на домашно насилие са се увеличили многократно по време на изолацията заради пандемията. Тя призова в най-бърз порядък да се придвижи законопроектът, а Караянчева заяви, че ще се заеме с това, защо се бави и отбеляза, че забележката на Янкова е била напълно основателна. 

Иванов Иванов от БСП пък поиска изслушване на вътрешния министър Христо Терзийски да даде обяснение за объркването при акция от преди дни, когато унифорени са влезнали в грешен апартамент. 

Гледайте на живо по ПИК TV!

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34828
архив

Клиент към продавачка:
- Вчера пазарувах при вас и вие сгрешихте с 10 лв.
- Вече е късно, трябвало е още вчера на касата да ми кажете!
- Е, извинете, тогава ще ги задържа…

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Здравните власти с аларма: За последната седмица е отчетен ръст на смъртността от 50% (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Астролог предупреждава: В никакъв случай не се женете този четвъртък - работата ще завърши с развод
x