ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Депутатите разпитаха тримата най-важни министри в пандемията Деница Сачева, Христо Терзийски и проф. Костадин Ангелов (ОБНОВЕНА)

ПИК TV

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Депутатите разпитаха тримата най-важни министри в пандемията Деница Сачева, Христо Терзийски и проф. Костадин Ангелов (ОБНОВЕНА)

17016
на 19.02.2021
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Депутатите разпитаха тримата най-важни министри в пандемията Деница Сачева, Христо Терзийски и проф. Костадин Ангелов (ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Депутатите разпитаха тримата най-важни миситри в пандемията - на социалните грижи Деница Сачева, на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, на вътрешните работи Христо Терзийски.

препоръчано

В деня за парламентарен контрол на въпроси ще отговарят и министрите на образованието Красимир Вълчев, на регионалното развитие Петя Аврамова, на енергетиката Теменужка Петкова и на транспорта Росен Желязков.

Деница Сачева отговори на питане от Дора Янкова относно работата от разстояние и на въпрос от Иван Иванов относно публична продажба на помещения на Бюро по труда в Шумен.

"Със законодателни промени ще бъде регламентирана трудовата злополука при работа в домашна среда. Относно определянето на трудови злополуки, предстоят сериозни дебати как точно да бъде регламентирано това, и как да бъде облечено в закон. Синдикати и работодатели настояват за правила при работа от вкъщи, задават се вече въпроси като "Ако паднеш вкъщи по време на хоум офис, трудова злополука ли е или не. Законодателни промени ще регламентират здравословните и безопасни условия на труд, добави министърът. Има предложение техническото оборудване да се осигури от работодателя, а консумативите да са за сметка на служители, това обаче ще се дебатира с работодателските организации. Изпълнителна агенция ГИТ не е правила проверки в домовете на хората, но има постъпление, за това да се регламентира трудовата злополука при работа от разстояние и проверки да бъдат извършени в случай на сигнали", заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в парламента.

Христо Терзийски, министър на вътрешните работи, отговори на въпрос от Крум Зарков относно административната сграда на Първа районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" в Русе.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката,отговори на въпрос от Евдокия Асенова и Анна Славова, относно решение на Отрасловия съвет към Министерството на образованието и науката за национално анкетно проучване.

Костадин Ангелов, министър на здравеопазването, ще отговори на въпрос от Георги Йорданов, Илиян Тимчев и Десислав Тасков, относно пост Ковид-19 синдром. Преди това, водещият заседанието Валери Симеонов обърна внимание на депутатите, да формулират въпросите си на чист български език. "Пост е след, синдром след ковид", направи бележката си Симеонов. 

"Работим по създаването на национална програма за грижата за пациентите с така наречения постковид синдром. В изминалия вече едногодишен период, откакто в Европа беше регистриран първият случай на зараза с вируса SARS-CoV-2 , въпреки натрупаните знания за него, все още има много въпроси, които търсят отговор. Изследвания показват, че коронавирусната инфекция, засягайки органите и системите в човешкия организъм, предизвиква физически и психически последици за по-дълъг период - така нареченият постковид синдром.

Засега е ясно, че симптоматиката се владее предимно от страна на дихателната система, сърдечно-съдовата система, нервната система, обмяната на веществата, което вероятно е последица от въздействието на вируса в тъканите на тези органи. Остатъчната суматична и функционална симптоматика и параметрите на промените в периода след боледуване са в процес на регистриране и изясняване. Продължава оценката на типа и характеристиката на различните прояви", отговори проф. Костадин Ангелов.

Проф. Ангелов отговори и на втори въпрос пак от тримата депутати от БСП, относно Плана за ваксиниране в Република България и стратегията за неговото изпълнение и на въпрос от Румен Георгиев и Иван Ибришимов, относно тревожното повишаване на броя на новозаразените с COVID-19 в област Кюстендил. 

"Изключително политически зададен въпрос, в който истината е изключително малко. Категорично не съм съгласен с това, което казахте, че министерство на здравеопазването не е напарвило нищо или че не сме взели под внимание тенденцията, която е в град Кюстендил. Да, притеснени сме, да има много неясноти. Очаквате да отговорим въпроси, на които науката не е дала отговори в световен мащаб. Доказан е британският вариант на вируса в Кюстендил още в края на миналата година. Какво може да се направи - това вече е направено, а именно мерките, които са взети от Областния щаб, а именно носене на маски на открито, темпериране, т.е. измерване на температурата на влизане в поликлиниката и зивършване на антигенни тестове. Това са мерките и те разбира се, дават резултат", заяви министърът.

Той отговори въпрос от Анна Славова и Евдокия Асенова, относно проблеми на страдащите от синдром на Даун; на въпрос от Веска Ненчева и Валентина Найденова, относно съдбата на отделението по инфекциозни болести в "Многопрофилна болница за активно лечение Д-р Киро Попов" в Карлово и политиката на Министерството на здравеопазването за запазване дейността на инфекциозните отделения в общинските болници.

Петя Аврамова, министър на регионалното развитие и благоустройството, отговори на въпрос от Георги Гьоков, относно съответствието с нормите на пътна безопасност на ремонтираната през 2019 г. 10-километрова отсечка между селата Пъстрово - Сърневец - Съединение от третокласен път ІІІ-608, част от Републиканската пътна мрежа на България; въпрос от Стефан Бурджев, относно лошото състояние на третокласен път III-1307 в Плевенска област, община Искър; въпрос отот същия народен представител, относно лошото състояние на третокласен път III-1308, част от Републиканската пътна мрежа на територията на област Плевен.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката, отговори на въпрос от Жельо Бойчев, относно етапа на изграждане на интерконекторите за природен газ между България и съседните държави.

"Вие сте прав, че много отдавна се говори в България за изграждане на междусистемните връзки със съседните на нас страни. Много дълги години нито една междусистемна връзка не беше изградена. Пропуснахте един от интерконекторите и това е този с Румъния. Той стана факт през ноември 2016 г. Това беше първата междусистемна газова връзка, която българската страна има със съседна своя страна. Тази интерконекторна връзка стана факт отново в мандата на премиера Борисов. Що се отнася до другите много важни проекти, които дадват сигурността на доставките по отношение на България, не само на България, но и на целия регион - те са изключително важни приоритети", отговори Петкова.

Петкова отговори и на второ питане пак от него, относно ревизии на разходите на държавни дружества в енергетиката; въпрос от Таско Ерменков, относно цялостната политика на Министерството в областта на енергетиката по изпълнението на приоритетите на управленската програма на ГЕРБ в тази област и втори въпрос от Таско Ерменков, относно изпълнението на решението (препоръките) на Европейската комисия по отношение на ТЕЦ "Марица изток 1" и ТЕЦ "Марица изток 3".

Росен Желязков, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, отговори на питане на Дора Янкова, относно масовото нарушаване на транспортните схеми в автобусния превоз.

Сподели:
Бомба x
6-те любими секс пози на мъжете 6-те любими секс пози на мъжете
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Бареков: Слави е част от мозъчния тръст на ДПС - зависи от Доган. Манолова след Костинброд беше подлога на ГЕРБ, Радев ще загуби изборите (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) САМО В ПИК TV: Бареков: Слави е част от мозъчния тръст на ДПС - зависи от Доган. Манолова след Костинброд беше подлога на ГЕРБ, Радев ще загуби изборите (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 5
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това