ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Депутатите се хванаха за гушите заради Северна Македония - от "Възраждане" остро към залата: Този парламент е морално фалирал, Тошко Йорданов: Както винаги, народни представители, ще бъдат национални предатели (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА)

ПИК TV

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Депутатите се хванаха за гушите заради Северна Македония - от "Възраждане" остро към залата: Този парламент е морално фалирал, Тошко Йорданов: Както винаги, народни представители, ще бъдат национални предатели (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА)

57866
на 24.06.2022
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Депутатите се хванаха за гушите заради Северна Македония - от Възраждане остро към залата: Този парламент е морално фалирал, Тошко Йорданов: Както винаги, народни представители, ще бъдат национални предатели (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Депутатите се хващат за гушите заради позицията на Народното събрание за вдигането на българското вето върху старта на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС.

препоръчано

Дотук се стигна, след като опозицията в лицето на ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН провали две пленарни заседания на парламента зради липса на кворум, тъй като не влезе в залата.

Както и едно заседание на външната комисия, защото нямаше внесена позиция на правителството за пускането на Северна Македония в ЕС. В рамките на два дни опозиционните ГЕРБ-СДС и ДПС, както и ДБ като част от управляващата вече свалена от власт коалиция внесоха такива позиции.

Вчера след 5-часово заседание внеслите пазиции депутати не успяха да стигнат до обединяване на документа. Позицията на Христо Иванов от ДБ събра най-много гласове - 11. А на ГЕРБ-СДС и ДПС - по 7.

Днес и трите позиции се разглеждат в пленарната зала, докато сваленият премиер Кирил Петков е на срещата на върха в Брюксел, който няма правомощията на българския парламент, се разхожда на форума без българската позиция и събира критиките на партньорските държави както от ЕС, така и от Западните Балкани.

Каквото и да гласува днес парламента, то ще съдържа препоръката решението да бъде взето от Министерския съвет, макар той да е в оставка. Най-вероятно Кирил Петков ще отиграе точно тази ситуация, за да се измъкне от окончателното решение.

Кворумът беше събран от първия път, а и.д. председателят Иванов, прочете проекта за дневен ред в петък, който единодушно беше приет.

"Македония по никакъв начин не се е реформирала. Настоящият парламент в този му вид морално и политически е фалирал и не е в състояние да вземе такова решение. Ние смятаме, че тази точка трябва да отпадне. Не е държавнически предложения, внесени в последния момент, да бъдат обсъждани с такава лекота. Не може и не е редно нещо толкова съществено да се входира вчера и да се предлага на гласуване днес", каза Ангел Георгиев от "Възраждане", предлагайки точката за Македония да отпадне от дневния ред.

Михнев от ПП направи обратно предложение. Той мотивира предложението си, че очите на Европа били вперени в България днес, а и френското предложение, било най-добрата сделка.

Предложението на Георгиев от "Възраждане" беше отхвърлено с гласовете на 188 депутати. 

Думата взе Костадин Костадинов. Той отбеляза, че на днешния 24 юни, се разиграва една от най-кръвопролитните битки на българската армия по време на Балканската война през 1913 г. "Тогава Великите сили дават знак, че независимо от военните ни победи, България ще бъде окупирана. Няколко месеца по-късно е подписан Букурещкия мирен договор и България претърпява своята първа национална катастрофа. На 25 май 1941 г. от тази трибуна, е проченета декларация, че България се обединява с Вардарска Македония. Нашето Народно събрание е показало, че има моменти, в които може да се обединява и е показало, че може и да се поддава на чужд натиск“, каза той. 

"Геополитическите пластове се пренареждат в момента. България е поставена пред избори и много сериозен натиск чии интереси да преследва - своите или нечии чужди“, допълни Костадинов.

След това се прочете проколът от вчерашното заседание на външната комисия и проектите на решения, обсъдени от нея. 

От ДПС прочетоха декларация, с която припомниха, че било важно, дето Западните Балкани, да са в ЕС.

"Подписахме договор за приятелство и добросъседство с Македония още през 2017 г. Поискахме от нашите европейски партньори изпълнение на договора в неговата цялост. Това сме отстоявали на КСНС. Благодарим на нашите европейски партньори и приятели, благодарим на нашето европейско семейство, че чуха и разбраха притесненията и коментарите ни, не само сега, но и когато правителството на ГЕРБ обсъждаше всички тези въпроси. Предложението, което получихме миналата седмица, реферира към двустранните протоколи, които трябва да бъдат ревизирани от двете страни. Този проект на протокол трябва да бъде подобрен, финализиран и подписан от правителството, заедно с преговорната рамка", прочете от трибуната Десислава Атанасова от ГЕРБ. 

Иначе, тя определи френското предложение, като историческо, с което нямало да се накърнят националните ни интереси. И увери, че всички депутати от ГЕРБ ще подкрепят сваляне на ветото.

Христо Иванов изтъкна, че темата била важна, но френското предложение било добро и това било заявено многократно и ясно от президента Радев и външния министър. Той прочете и някои от мненията на политиците в Скопие.

От ДПС, чрез председателя си Мустафа Карадайъ казаха, че в партията са взели решение, веднага след вота на недоверие, на вниманието на обществото да се постави за решаване въпросът за Македония.

Георги Михайлов от БСП пък заяви, че е редно да се обърнем към историята и да си припомним за унищожаваните през годините български паметници, а политиците в Скопие, се държат неуважително и сега към България.

"Не говорете за навеждане, лесна е тази реторика. Президентът Макрон застана зад нас със страшна сила", отговори му Христо Иванов. 

Елисавета Белобрадова от ДБ заяви, че ще гласува за подкрепа на френското предложение.

Тошко Йорданов от ИТН се изказа много остро от трибуната: “От началото на годината ние разправяме, че премиерът Петков, работи срещу българския интерес. И сега, дори и да подкрепите това решение, то няма да имате общественото одобрение за него. Днешният ден е позорен за България, защото, както винаги, народни представители, ще бъдат национални предатели“, завърши той.

"Една маймуна помни три минути. Далеч съм от мисълта, че тук има маймуни. Но на този прочут КСНС предложението за включване на българите в конституцията, беше подкрепено само от ИТН. Обръщам се с призив към президента да разсекрети това заседание, за да се види как Кирил Петков и президентът спориха и кой каква теза защитаваше. В тази зала няма маймуни, но е хубаво да се види кой е работил още тогава. Моля президентът да разсрекрети този съвет, за да видите, ако не ви е срам, какви неща говори Киро, Просто Киро", взе реплика Йорданов на изказване на социалиста Михайлов. 

Йорданов сравни френското предложение с кола: "Ако имате една кола без двигател, фарове и гуми и ви се предлага кола с гуми и фарове, но без двигател... да ви имам и доброто предложение!".

Костадин Костадинов пък каза, че това решение днес се взима под диктовката и по предложение на чужда държава, което било безкрайно унизително. Освен това Албания ни държала такъв тон, че сякаш ние сме отвън ЕС и чакаме да бъдем приети. "Това е дъното във външната ни политика", отбеляза Костадинов.

"Днес е чудесен ден за македонска сватба - булката е Русия, зестрата е в копейки“, каза Искрен Митев от ПП.

Христо Иванов захапа Костадин Костадинов, че от вчера, разправял наляво и надясно нови и нови фантасмагории. "Бих разговарял, междудругото, и с руския посланик. И бих й казал, че е време да си тръгне от България", каза още Иванов.

Иначе депутатите удължиха работното си време. Така докато не бъде гласувано решението за Македония, парламентарният контрол няма да започне. 

Тошко Йорданов отново взе думата. "Македонски език няма. Битката е за вдигане на ветото, а не Македония да бъде приета в ЕС. Вдигайки го, ние губим всякакъв контрол и вие оставяте българите там на произвола. Аман от интернационалисти. Проблемът с Македония е забъркан от интернационалисти. Изтече ми времето, ама надявам се ме разбрахте“.

"За съжаление, ние, които се занимаваме с политика, се налага да се съобразяваме с фактите. Трябва да разделяме какво искаме, какво можем и какво в крайна сметка постигаме. Това предложение е най-доброто, което сме получили до момента. Можем ли да получим по-добро от това предложение? Аз имам всички основания да мисля, че нямаме такава възможност. Ние трябва да направим тази стъпка и тази, която днес ще направим, е не е много голяма. Не може от Македония да очакваме просто любов. Трябва да сме готови да даваме на Македония“, заяви Тома Биков от ГЕРБ.

"За вас европейското стои над националното. В момента извършваме сексуални актове спрямо нашите сънародници в Македония“, отговори Тошко Йорданов на неговото изказване. "Цветущ, както винаги", отбеляза водещият заседанието Атанас Атанасов.

Гледайте НА ЖИВО ПО ПИК TV!

Сподели:
Бомба x
Защо столетниците слагат скилидка чесън под възглавницата си Защо столетниците слагат скилидка чесън под възглавницата си
ПИК TV x
Виктор Димчев пред ПИК ТV за Асен Василев: Той е същият Кирил Петков! При тях двамата няма значение кой е отпред и кой отзад (ВИДЕО) Виктор Димчев пред ПИК ТV за Асен Василев: Той е същият Кирил Петков! При тях двамата няма значение кой е отпред и кой отзад (ВИДЕО)
ново
Днес: 145
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това