ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Десетки лекари на протест в защита на проф. Кантарджиев от чистката на Радев: Ще сме тук всеки ден! За месец и половина са на власт и решиха да режат месо от медицината (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

ЧАС ПИК

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Десетки лекари на протест в защита на проф. Кантарджиев от чистката на Радев: Ще сме тук всеки ден! За месец и половина са на власт и решиха да режат месо от медицината (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

99385
на 07.06.2021
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Десетки лекари на протест в защита на проф. Кантарджиев от чистката на Радев: Ще сме тук всеки ден! За месец и половина са на власт и решиха да режат месо от медицината (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Десетки лекари и учени от Центъра по заразни и паразитни болести вече втори час протестират в защита на изтъкнатия проф. Тодор Кандарджиев от чистката на служебния кабинет на Румен Радев. Те се вдигнаха на бунт срещу здравния министър на Радев - Стойчо Кацаров, който посегна на проф. Кантарджев и го отстрани чрез принудително пенсиониране, въпреки че освен, че е учен, е на 65 години, което го прави по-млад от доста от министрите в служебния кабинет.

препоръчано

ПИК научи на място, че учените са твърдо решени да не предават без бой ръководителя си и са твърдо против репресивната чистка на служебния кабинет на Румен Радев. 

Сега не е моментът за разчистване на сметки. Хората, които направиха толкова много по време на пандемията, не заслужват такова отношение. Неговото име е и международно известно. Не знам на кого пречи, но ние сме твърдо зад него, каза проф. Николова. 

Това е черна поредица, но да посегнат точно към центъра ни в момента, е много грозно. Той постигна много през тези години и ние всички сме свидетели на това, че издигна центъра ни на високо, световно ниво. Работата на служебното правителство не е да прави рокади, а да подготвя изборите. Този подход не е продуктивен, не може да сменяш хора, които работят, категорична бе проф. Николова. 

Лекарите бяха категорични, че става дума за репресия и няма професионална логика. "Той е честен, казва, каквото мисли и явно не е удобен. Никога не е взимал такива пари, за които го обвиниха, ние сме свидетели на това. Искаме да бъдем чути. Надяваме се министърът да ни приеме и да каже какви за мотивите му. В тази ситуация на епидемична обстановка, не може мотивът да бъде пенсиониране", обясниха още лекарите пред камерата на ПИК TV. В центъра работят 170 души, които са решили да не се предават и да не позволят саморазправата на служебното правителство с лекари, при това изтъкнати и международно признати. 

Част от учените и лекарите влязоха на място в Министерството на здравеопазването заедно с медиите и поискаха среща с министъра. От охраната им казаха, че ще попитат секретарката му дали е удобно.

"Настояваме за незабавното връщане на проф. Кантарджиев. Той беше 6 месеца денонощно на работа и въдвори ред и успяха да спасят много човешки животи в пандемията. Не е редно да бъде пенсионират по този начин. Това е обидно за всеки учен, включително и за нас. Имаше само две лаборатории в началото на пандемията и ние работихме също денонощно. Такава ли е оценката за нашата работа. Всичко това, че вече има 30 лаборатории, се държи на проф. Кантарджиев, защото той им помогна и там дори има наши кадри, които ги ръководят", обявиха още учените. Те припомниха, че проф. Кантаджиев е само на 65 години, докато министърът на вътрешните работи в кабинета на Румен Радев - Бойко Рашков, е на 67 години. 

"Ние ще бъдем тук всеки ден и ще протестираме. Дано да ни чуят. За месец и половина са тук и решиха да режат месо от държавата и от медицината. Докато те са почивали, ние сме работили, включително и по време на пандемията. Единствено в България нямаше смърт като в Италия, в цяла Европа. Именно благодарение на мерките, зад които стоят хора като нас, ние работихме постоянно", обясниха още от НЦЗПБ - доц. Лефтерова, проф. Райнова, проф. Николова, Таня Гюрова, Милена Делчева, доц. Любомира Николаева-Гломб както и всички завеждащи лаборатории и ръководители на отдели. Доц. Гломб заяви, че проф. Кантарджиев има огромен принос в посрещането на удара от пандемията. "Неговите способности не трябва да се пренебрегват. Ние не сме закъснели дори с час в диагностиката. Това става с цената на огромна организация. Добре вървящата машина се дължи на него", каза доц. Гломб.

В министерството поканиха няколко от представителите на центъра. 

"Смутен съм. Не мога да коментирам решения на други хора. Но мога да кажа едно - проф. Кантарджиев е богатство за България", заяви д-р Брънзалов, който е шеф на асоциацията на личните лекари и излезе от ваксинационен щаб в МЗ, където бе и проф. Асен Балтов, директорът на "Пирогов". 

 На излизане от срещата в МЗ работещите в центъра на проф. Кантарджиев лекари заявиха, че Кацаров се е оправдал със спазване на закона. "Изказахме несъгласие, че моментът не е подходящ за пенсиониране. Проф. Кантарджиев изнесе на плещите си заедно с щаба пандемията и на това, което се радваме в момента, че имаме свобода да сме ваксинирани, живи и здрави. Обществото трябва да знае, че той допринесе за овладяването и организирането на работата около пандемията. Добрата организация спаси много, много човешки животи. Не заслужава сега подобно отношение", заявиха лекарите, които не са обнадеждени от реакцията на здравния министър на Румен Даве. 

Министърът е обещал, че щял да изнесе мотивите си пред обществото и щяла да стане ясно какви са причините за пенсионирането. "Длъжността е конкурсна и щял да се обяви конкурс. Ние не виждаме полза в момента да се правят такива неща. Той е навършил през декември пенсионна възраст, но логично не е освобододен, защото е учен и работи в пандемията. Този човек е специалист и учен и не може на 65 години да си изгуби възможностите и да се лишаваме от неговата експертиза и от работата му за обществото", казаха още медиците и учените от НЦЗПБ. Те заявиха, че в работно време трудно могат да стоят дълго на протести, но могат да протестират по време на работа. 

"Ние дойдохме тук спонтанно, след като научихме за случилото се. Сега ще мислим как да продължим протеста си, защото не може да оставим и работата си, а сме длъжни да продължим делото на проф. Кантарджиев, който изгради този център. Сутринта са го извикали в МЗ и там са му казали. Огорчен е, но не каза и дума", споделиха колегите на проф. Кантарджиев и настояха да се знае приноса му. От разговора с Кацаров те са установили, че той няма намерение да промени решението си за пенсионирането на проф. Кантарджиев и се оправдавал със закона за чиновници, въпреки, че той е учен и може да продължи да работи. 

Сподели:
Бомба x
Това са обидите, изречени от устата на мъжете, които жените за нищо не света не бива да прощават Това са обидите, изречени от устата на мъжете, които жените за нищо не света не бива да прощават
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV: Мистериозен инцидент шашна столичани на Орлов мост (ВИДЕО) ГОРЕЩО В ПИК TV: Мистериозен инцидент шашна столичани на "Орлов мост" (ВИДЕО)
ново
Днес: 10
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това