Вход
София
Времето в София 24 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Десислава Танева удари съветник на Радев: Нормално е да говори фактологически невярно за субсидиите за фермерите (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Десислава Танева удари съветник на Радев: Нормално е да говори фактологически невярно за субсидиите за фермерите (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

на 29.05.2020
27296
0
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Десислава Танева удари съветник на Радев: Нормално е да говори фактологически невярно за субсидиите за фермерите (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
29.05.2020
0
27296

Министърът на земеделието Десислава Танева изнесе горещи новини за бранша от Министерския съвет.

Десислава Танева: Трапезата ни за Гергьовден може да бъде изцяло българска, няма да ядем по-скъп хляб

Десислава Танева: Трапезата ни за Гергьовден може да бъде изцяло българска, няма да ядем по-скъп хляб

В края на месец май ще стартират проверките в търговските...

на 02.05.2020

Независимо от сушата в източна и югоизточна България, очакваме да има една добра реколта и прогнозите за очаквания добив на пшеница са оптимистични за 4,5 млн. до 5,5 млн. тона, каза Танева.

Няма данни за покачване на цената, България ще запази качеството си на голям нетен износител, няма данни за повишаване и на продуктите от първа необходимост като брашна и хляб, отсече тя.

Бившият земеделски министър и настоящ председател на Асоциацията на земеделските производители в България Венцислав Върбанов посочи, че тази година малко късно е бил проведен консултативният съвет за зърното и изводите са, че няма да има проблеми с предстоящата реколта. Има локални проблеми във Варненско и Добрич, Шабла, Каварна, Силистренско и в южна България. Поехме ангажимент хората със 100% пропаднали площи да бъдат подпомогнати, каза той.

Около 20 хил. декара пропаднали площи има за тази година и стопаните ще бъдат обезщетени. 

Мариана Кукушева, председател на браншовия съюз на хлебопроизводителите, посочи, че хлябът е една от най-здравословните храни в Европа. Тя благодари на министър Танева, че консултативният съвет се е провел преди жътвата и така те са разбрали какво се очаква и какви сна проблемите.

Няма никаква тревога по отношение на зърнения баланс на страната, камо ли да говорим за липса на качествена пшеница за българския хляб. Хлябът на България е гарантиран, отсече тя.

Министърът на земеделието заяви, че реалните добиви излизат винаги с 15 на сто повече от прогнозите. С 5 млн. тона ще запазим челните места като износители и ще се задоволят местните потребности, смята Танева.

Очакваме да получим увеличение на бюджета с 376 млн. евро от ЕС, каза тя.

Държавната помощ е за напълно пропаднали площи и максималният размер е до 4 млрд. лв. Няма механизъм за под 100%, ние ще видим какви са размерите. На база на общите площи имаме около 1% на практика засегнати площи от сушата. Дали сме указания, че там, където има 100% пропаднали площи, все още текат корекциите. Ако тези площи бъдат разорани, те могат да бъдат заменени като угари. Това означава, че ще се получи директното подпомагане на площ, което е обичайното, каза Танева.

Когато съветник на Румен Радев е г-н Бозуков, нормално е той да говори фактологически невярно относно субсидиите за фермерите, каза още Танева. В отговор на въпрос за изказването на президента Румен Радев, че фермерите, притежаващи по-големи площи, получават по-високи помощи, земеделският министър поясни, че „преди да се прави изказване трябва да се познава нормативната база.

Десислава Танева: Ще отговорим на ЕК, квоти за храните няма

Десислава Танева: Ще отговорим на ЕК, квоти за храните няма

Въведените квоти за български храни в търговските вериги...

на 15.05.2020

„Ако говоря със същата политическа риторика на президента Румен Радев, бих запитала дали условията за присъединяване са договаряни към 2005-2007 година. Към кого е отправен въпросът как се разпределят субсидиите да попитам аз? Това е европейско решение и България се възползва от абсолютно всички възможности средствата, които можем да отделим в отделни мерки за подкрепа, да отидат към недофинансиранте сектори и към по-дребните производители“, заяви тя.

Тя коментира и тезата, че за новия програмен период министерството трябва да се обърне към науката, като посочи, че това се прави вече близо от 9 месеца.

“SWOT анализите, които са задължителен елемент от програмирането на новата обща селскостопанска политика в новия програмен период, са изготвени от Аграрен университет- Пловдив - SWOT анализът за околна среда и климат. Икономическият анализ - от Института по аграрна икономика в Селскостопанската академия и социално-икономическият от УНСС. В сайта на страницата на МЗХ има специален раздел за новата ОСП и всичко това е публично известно. Ние сме стъпили на науката“, категорична беше Десислава Танева.

Според нея критиките на държавния глава са голословни и не почиват на фактологията.

„Ако г-н президентът има конкретни предложения, ние ще разгледаме и тях. По отношение на поземленото законодателство, ние също смятаме, че има нужда от актуализации. Има изцяло нов подготвен законопроект за земята, който е качен на сайта , по който тече дебат“, отбеляза земеделският министър.

Тя отбеляза, че са нотифицирани и нови 40 милиона евро за биологичните производители.

„Имаме нови бенефициенти в обхвата на новия прием за директни плащания и с животни, и с площи, а плащанията на биологичните производители – те са единствените, с които сме с няколко дни в закъснение с графика. Надавам се, че до вторник, сряда ще можем да направим и това плащане по индикативния график“, допълни Десислава Танева.

Сподели:
свързани новини
Десислава Танева: Ще защитим родната продукция във веригите магазини Десислава Танева: Ще защитим родната продукция във веригите магазини
Ще положим усилия да защитим изискването за достъп на...
на 17.05.2020
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че властта трябва отново да затегне мерките заради увеличените случаи от коронавирус?
Общо гласували: 4060
архив

- Каква е приликата между демокрацията и река Дунав?
- И двете идват от Запад, но само минават покрай България.

няма нови новини
Днес: 224
hot
най-четени новини в момента
сега
3710
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV! Убиецът на Милен Цветков остава зад решетките - той се включи по скайп, съдът не го пусна вкъщи (ОБНОВЕНА)
x
МНОГО ВАЖЕН СЪВЕТ: Пазете се от кърлежи през цялото лято
x