ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доц. Ангел Кунчев с последна информация за ваксинацията след получаване на третата пратка от ваксините на "Пфайзер" и "Бионтех" (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Акценти

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доц. Ангел Кунчев с последна информация за ваксинацията след получаване на третата пратка от ваксините на "Пфайзер" и "Бионтех" (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

37297
на 18.01.2021
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доц. Ангел Кунчев с последна информация за ваксинацията след получаване на третата пратка от ваксините на Пфайзер и Бионтех (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата маг. фарм. Богдан Кирилов, посрещнаха нова пратка от 18 720 ваксини срещу COVID-19 на летището.

препоръчано

Тя постъпи в логистичния център, откъдето ще бъде разпределена до всички точки на страната. Пратката е трета поредна от тези производители. По този начин ще бъде обезпечена и реваксинацията на всички, които вече получиха първата доза от ваксината.

Малко след 7 часа тази сутрин започна и разтоварването на третата пратка с ваксини, предаде от летището водещата на ПИК TV Ива Николова. Подробности за количествата и очакваните следващи пратки, ще бъде дадена по-късно, уточни Николова. В 7:20 часа разтоварването на ваксините приключи.

"Само тази доставка е съкратена наполовина, влизаме в график. Може би март ще получим компенсация", коментира доц. Кунчев.

"Още от тази седмица в Пловдив и Бургас може да се започне с втората фаза на ваксинирането. Това нещо ще стане на малко по-късен етап в София. Там, където има Медицински университети и струпване на болници, броят на медиците е много по-голям", уточни той.

"Ние не сподаляме идеята на Великобритания да правим само първа имунизация. Трябва да сме сигурни, че сме осигурили втората доза на хората", изтъкна доц. Кунчев.

"Не знам какво разбирате под масова ваксинация. Трудно е да се каже, но при тези темпове и одобряване на нови ваксини, в пролетния сезон след март и април мисля, че ще можем да започнем с ваксинирането на всички", отговори той на въпрос на Ива Николова кога може да започне и масовата ваксинация на хората.

4000 ваксини на "Модерна" ще пристигнат другата седмица, а още 35 000 броя от ваксината на "Пфайзер" ще пристигнат в началото на февруари. В средата на същия месец ще има още една доставка, като тя ще е много по-голяма и ще компенсира днешната, която е значително по-малка, съобщи шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

"Не искаме да допуснем това. Със схемата, която ние сме решили да следваме - всеки, който е получил първа доза, някъде се пази за него втората доза", успокои доц. Кунчев, че за всеки ваксиниран ще има и втора доза от ваксината.

"След като имаме дата и яснота за механизмът, който беше приет, вече можем пълноценно да кажем какво и как да се спазва", заяви доц. Ангел Кунчев за предстоящите избори и препоръките, които медицинските власти ще издадат за гласуването. Той отново заяви, че ваксинацията е доброволна и няма как да се задължат хората от секционните избирателни комисии да се ваксинират. Трябвало обаче да се спазват мерките, които са валидни и към момента - носене на маски и дезинфекция.

Иначе решението за членовете на комисиите трябва да бъде взето от ЦИК.

Днес ваксините ще бъдат разпределени в столичното РЗИ, а щом операцията по доставката им приключи, то ще се пристъпи и към доставянето на флаконите към останалите пет точки на страната, откъдето те се разпределят по места.

Сподели:
Бомба x
Ето ги шестте секс пози, които не кефят мъжете Ето ги шестте секс пози, които не кефят мъжете
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ с извънредно изявление: Радев брутално излъга, че Сенатът на САЩ осъжда България (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ с извънредно изявление: Радев брутално излъга, че Сенатът на САЩ осъжда България (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 4
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това