САМО В ПИК TV: Експертът Боян Чуков разкрива причините за конфликта Русия - Украйна и има ли опасности за България (ОБНОВЕНА)

Интервю

САМО В ПИК TV: Експертът Боян Чуков разкрива причините за конфликта Русия - Украйна и има ли опасности за България (ОБНОВЕНА)

252435
на 03.12.2018
САМО В ПИК TV: Експертът Боян Чуков разкрива причините за конфликта  Русия - Украйна и има ли опасности за България (ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Експертът по национална сигурност Боян Чуков разкрива какви са причините за внезапния конфликт между Русия и Украйна и какви са опасностите от него за България и света.

WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)

препоръчано

Защо сблъсъците между двете държави не секват? Какво поклажда лошите отношения между тях? Защо Европейският съюз се провали в миротворческата си дейност в Украйна? Каква е ролята на американският президент Доналд Тръмп в ескалацията на този конфликт? Каква позиция трябва да заемат българските власти?

"Това беше логичен завършек на поредица от актове, които го подготвяха. Преди два месеца ЕП прие резолюция за Азовско море - там Русия беше обвинена в агресия. Беше сезирана и ЕК. На 17 ноември в САЩ се срещнаха Майк Помпейо и военният министър на Украйна. Те сключиха споразумение. Очаква се в следващите 20 години консумацията на газ в ЕС да се увеличи с 200 млрд. куб. м. Самата Европа пък намалява с 30% собствения си добив на газ - става въпрос за Великобритания и Норвегия. Остават 20% пазар за американски втечнен газ, Испания вече подписа договор за газ от Ямал", коментира Чуков.

"Владимир Зеленски е втори, той нещо като украинския Слави Трифонов. Зад него стои Игор Коломойски. Първа е Юлия Тимошенко. Няма шанс Порошенко да спечели. С военното положение се блокират действията в районите с подчертано руски наклонности. Той допусна и една грешка. Радата го прие за 30 дни, но допуснаха една грешка. Напечатаха предварително на хартия мотивите за това военно положение", направи анализ на политическата обстановка в Украйна гостът на ПИК TV.

"Тръмп не може по никакъв начин да се радва на втори мандат на Порошенко, защото той е свързан със случая "Манафорт". Американците са заявили, че на този етап няма да правят нищо на изток от Днепър. В Лвов имаше учения с техни самолети. Те се пазят от сблъсък с руснаците", допълни Чуков. 

Според него, американският президент първо гледа политическите проблеми в Америка, а външната политика остава на заден план. "През 2016 г. е искал да построи "Тауър Тръмп" в Москва със 100 етажа и да подари апартамент за 50 млн. долара на Владимир Путин. Така той е вкаран в коловоза руска следа. Имало е такива разговори, но те са били преди Тръмп да се кандидатира за президент. Човекът, който е извършил преговорите - Феликс Шефер, е роден през 1966 г. и се казва Филип Шафински, заминал е в Израел, в САЩ лежи в затвора за побой, след това става брокер на недвижими имоти, връща се в Москва и там е вербован от служител на ЦРУ. Вижда се, че американските служби са направили постановка на Тръмп", каза Чуков за т.нар. руска следа в президентските избори в Америка през 2016 г.

"Като изключим позицията на президента, той бързо се коригира и неговата позиция се доближи до тази на митнистър-председателя, която е разумна и темперирана. Евентуален конфликт в Черно море ще забави "Турски поток". В момента Украйна се бие на живот и смърт. За да бъде рентабилна газопреносната мрежа там, трябва да минават 40 млрд. куб. м. газ на година. Тя става нерентабилна и ненужна. За Украйна е въпрос на живот и смърт да бъдат спрени "Северен поток-2" и "Турски поток". Това удря интересите не само на България, а и на Югоизточна Европа", сподели гостът в студиото.

"Не считам, че обстановката е такава да се стигне до сблъсък между НАТО и Русия. Имаме едно дрънкане на оръжие. В Прибалтика имаме някакви батальони, сложна работа е с един батальон да нападнеш някого", заяви по темата за отношенията между НАТО и Русия.

"Категорично украинските кораби не са искали разрешение да влязат в пролива. През септември месец влязоха няколко кораба, но по правилата. Сега те са търсили провокацията, защото радиостанциите им са били изключени", върна се отново на началото на конфликта експертът по национална сигурност.

"Винаги съм твърдял, че е необходимо България чрез своя премиер, и чрез своя президент, да говори в един глас. Създава се една кризисна група, която заседава с президентската администрация, администрацията на премиера и тогава всички се събират заедно и се ползват от общата позиция. Ние в този план олекваме, вече друг въпрос е кой е виновен и кой не. Час по-скоро "Дондуков 1" и "Дондуков 2" да седнат да пият едно кафе и да се разберат. На премиера може да отговаря президентът и на президента - премиерът. Винаги съм го считал", каза Чуков.

"Всички политически сили в момента се готвят за предсрочни избори. Гражданите са недоволни от статуквото. А в него влизат всички партии, които са на терена. Има два начина за излизане от тази ситуация. Първата е да излязат нови политически субект, което е доста трудно. По листите на европейските избори ще се види дали политическите партии си остават в света, който си отива или ще има нови хора в техните листи. Имам предвид нови лица в кавички. Под ново лице не означава да намерим един 25-годишен младеж. И отляво, и отдясно има много хора, които имат позиции и тези позиции са против статуквото", анализира ситуацията у нас Чуков.

"Ръководството на "Позитано"... нямат представа за какво става дума. Виждам някакъв лек проблясък в г-жа Нинова - търси за конкакт определени хора, има промяна в реториката, опитва се да подаде ръка на хора, които лично тя елиминира. За да има успех БСП тя трябва да научи действието събиране. Да се огледа около себе си - голяма част от хората около нея са конюктурни и нямат политическо мислене. Двамата - Станишев и Нинова, ще се разберат. Виждал съм как Станишев подава ръка на Нинова, но това беше преди година и половина. В цялата тази история не трябва да забравяме, че има разделение в БСП. От едната страна са националистите и традиционалистите, от другата - либералите", направи експертен анализ на случващото се в БСП той. 

"ГЕРБ разполага с огромен административен ресурс. ГЕРБ има поне 700 000 гласа само от администрацията. С времето, както всеки един продукт, се износва. ГЕРБ също би могъл да е освежи с нови лица. В ръководствто има много изтъркани лица. Включително и в това правителство има и хора, които са натрупали професионален опит и не бива да се изхвърлят. ГЕРБ се опари със своите коалиционни партньори", коментира ситуацията в управляващата партия Чуков.

"В исторически план БСП никога не е била лидерска партия. Излезе ли от тези рамки, тя започва да губи. Допълнителни проблеми донесе и смяната на главния редактор на "Дума". Аз съм традиционалист и не възприемам идеите на либералните глобалисти. Считам, че бъдещето на света е в традиционността. Една от ключовите фигури в БСП каза преди време "Аз от идеология не разбирам, на мен ми дай партия да правя". Ако този конгрес определи ясно идеите и идеологията, всичко друго ще се подреди много ясно. До момента ние имаме едни шрапнелни действия", отново коментира ситуацията вляво Боян Чуков.

"Путин също има проблеми, които се задълбочават. В последните две години либералният блок в правителството, начело с Медведев, работи срещу Путин. Неговият рейтинг също спадна", анализира и процесите в Русия той.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 април - денят носи успех за Телците, Стрелците имат възможност да попълнят банковата си сметка САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 април - денят носи успех за Телците, Стрелците имат възможност да попълнят банковата си сметка
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Стойчо Стойчев предупреди за възможен страшен батак, ако Главчев подаде оставка: Всичко се счупи заради изказването на Борисов за външния министър (ВИДЕО) САМО В ПИК TV! Стойчо Стойчев предупреди за възможен страшен батак, ако Главчев подаде оставка: Всичко се счупи заради изказването на Борисов за външния министър (ВИДЕО)
ново
Днес: 4
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК