Вход
София
Времето в София 20 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Журналисти и синдикати от БНР на мощен протест пред СЕМ в защита на директора Светослав Костов: Атакуват го, защото спря източването в радиото! Това е саботаж (ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Журналисти и синдикати от БНР на мощен протест пред СЕМ в защита на директора Светослав Костов: Атакуват го, защото спря източването в радиото! Това е саботаж (ОБНОВЕНА)

на 03.10.2019
39148
28
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Журналисти и синдикати от БНР на мощен протест пред СЕМ в защита на директора Светослав Костов: Атакуват го, защото спря източването в радиото! Това е саботаж (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
03.10.2019
28
39148

Журналисти, служители и синдикати от БНР излизат на мощен протест пред СЕМ в защита на генералния си директор Светослав Костов ден преди да изтече срока, който надзорничките дадоха на шефа на националното радио да подаде оставка заради спирането на сигнала на програма "Хоризонт". Те са категорични, че той ръководи радиото добре и го спасява с финансовите реформи, които е предприел, за да спре източването от определена група хора, които скочиха срещу него.

Медийните дами начело със София Владимирова панически се разбързаха да отстранят Костов, въпреки, че прокурорската проверка все още не е приключила, а парламентът създаде временна комисия за разследване на случая, която ще заседава и днес. Освен това СЕМ вече глоби БНР с 27 000 лева за нарушаването на лицензията на радиото и отнемането на правото на информация на гражданите.

Костов е категоричен, че няма да подаде оставка, а случаят беше използват от соросоидните журналисти на грантова поддръжка и политическата партия на проваления правосъден министър Христо Иванов, да организират протести пред БНР, включително и под хореографията на на получаващата тлъста седемцифрена заплата Нери Терзиева от олигарха, който е част от същата соросоидна медийна клика, Сашо Дончев.

"Протестът се организира от КНСБ и "Подкрепа", които са най-големите синдикати в БНР. Тук са хората, които нямат микрофони, но искат да бъдат чути и имат право. СЕМ глоби БНР, но не е ясно на каква база. Кой доказа, че това е извършено в БНР и дали не е саботаж? Имаме информация, че това е саботаж, за да бъде отстранено ръководството на БНР.

Това обслужва хората, които не искат да бъдат извършени реформите, които са заложени в договора на директора със СЕМ. Това означава, че те се противопоставят и срещу СЕМ.

Този саботаж цели именно да се отстрани ръководството и да се злепостави радиото, защото тях ги е страх от тези реформи. Трябва да се потърсят мотивите за този саботаж. Никой генерален директор не може да спира предавателите дори да иска, а и никой не е луд да го направи. Искаме доказателства и тогава да бъде глобявано радиото", заяви Елица Доцева, която е лидер на КНСБ към националния радио-телевизионен синдикат.

ЕДИНОДУШНО: СЕМ одруса БНР с 27 хиляди лева

ЕДИНОДУШНО: СЕМ одруса БНР с 27 хиляди лева

Единодушно с 4 гласа „за“ СЕМ реши да бъдат...

на 02.10.2019

"Знаете какво се случи с Радослав Янкулов, Бог да прости. Изля се помия върху него, изрекоха се много лъжи и какво стана с него? А тогава истината беше друга - трябваше да се намалят хонорарите и те веднага скочиха срещу него и го обвиниха в цензура и го направиха на нищо. Срам ме е какво се случи с него и сега става същото. 

Тези хора, които се скачат сега, се интересуват само от хонорарите си. Една група журналисти казват неистини - това ли е свобода на словото? Обявиха, че протестът им бил на радиото, а се оказа външен и имаше само 10 колеги. Позволиха си да кажат, че нашата подписка била нелегитимна, натискат журналисти да не пишат и да си оттеглят подписите. А вие виждате какви хора са тук сега - ние сме радиото. Те нарушават и етични кодекс и ни обиждат, не знаете какви епитети използват за нас", заяви още тя. 

Музикална редакторка в радиото заяви, че Костов веднага е свил разходите и е върнал и взетата от предишния шеф на лизинг кола. "Той веднага се срещна с всички екипи на радиото, с музикалните състави, с хоровете. Затова го нападат, защото прави финансови ревизии", каза редакторката.

Журналистите настояват, че преди прокуратурата да излезе със становище, ръководството не трябва да бъде притискано. В противен случай, ако се установи, че СЕМ са взели грешно решение, ще трябва те да подадат оставка. "Никой до момента не е казал каква е причината за прекъсването, но стана ясно, че директорът не е виновен. Това е преврат и самият г-н Костов не е бил информиран, че ще бъде спрян ефира и това стана ясно. Другият вариант е някой от властта да знае повече и да опитват да принизят радиото", каза инженер от радиото. 

"От симфоничния оркестър на БНР сме всички тук и подкрепяме новия директор. Това е първият директор, с който може да се говори, дойде и изслуша проблемите ни. Ние сме принизени до минималната работна заплата и за мен ситуацията е сходна с тази в една пазарджишка болница, където има пари и сестрите протестират за повишение, а лекарите взимат луди пари. Същото става в БНР - има пари, но те отиват в определени хора досега и Костов има именно това да промени. Срамота е музиканти и инженери да взимат по 600 лв. Господата от СЕМ отдавна са запознати, но за пръв път имаме директор, който иска да направи нещо. Премиерът се хвали с магистрали, но не може да се похвали с култура, трагедия! И посегнаха на единствения човек, който прави нещо за нас", заяви музикант. 

СЕМ с позиция за екшъна в БНТ

СЕМ с позиция за екшъна в БНТ

Съветът за електронни медии (СЕМ) пусна позиция по повод...

на 02.10.2019

Представители на протестиращите бяха поканени на разговор в СЕМ, за да поставят исканията си. 

Велина Григорова от "Подкрепа" в БНР заяви пред членовете на СЕМ, че работещите в радиото искат да знаят защо декларацията им в подкрепа на директора не е уважена от СЕМ и след като са поискали също да бъдат изслушани, това не е станало, а е дадена думата само на хората, които са срещу Костов. "Въз основа на какви доказателства глобихте радиото, кой и как доказа, че това е направено в радиото? Имате ли информация и на како се позовавате за глобата си? Ние имаме информация, че това е саботаж срещу реформите на на директора и е направено не от хора в радиото. Саботажа е срещу промени, които са заложени в договора между директора Костови  вас от СЕМ, това пише в неговата програма, приета от вас. 

Никой директор няма мотив да спре радиото и да навреди на себе си. Тече разследване, защо не го изчакахте и да се види тогава кой е виновен, а вие искате сега, преди да има каквито и да било доказателства, оказвате натиск върху директора? Генералният директор пред вас и нас пое отговорност да прави реформи, прави се саботаж срещу него и вие без доказателства му искате оставката. Кажете какво е основанието за това?", заяви Григорова. 

"Премиерът излезе и заяви пред обществото неща, които не са приятни за всички останали работещи в БНР. Това ли е натискът, който се оказва върху вас?, попита още Григорова. 

СЕМ не се занимава с финансови казуси и синдикални въпроси, опита се да се измъкне Розита Еленова. 

Синдикатите обаче се оплакаха, че хората в БНР се страхуват да говорят заради поведението на СЕМ и това, че органът им отказва изслушване. "Тази редколегия, която вие изслушахте тук, упражнява натиск върху репортерите и всява страх. Това няма ли значение за вас", заяви Григорова. 

София Владимирова на свой ред не можа да отговори какви са мотивите на радиото да поиска оставката на Костов, защото няма доказателства, че той има каквото и да било общо с нарушение на лиценза. 

"Кои са тези всички, които сте изслушали? Една редколегия, вижте колко хора са отвън! Има и други спирания на сигналите, защо не коментирате тях? Прокуратурата беше категорична, че директорът Светослав Костов не е знаел и няма връзка със спирането на сигнала", категорични бяха работещите в БНР. 

"Обслужвате персонално някой, защото е водещ журналист. А ние какви сме - нашият оркестър е водещ в Европа. Това не е ли от значение за вас, за властта? Музикалните режисьори никои ли са?", попитаха СЕМ работещите в радиото. "Ние нямаме ли достойнства, когато ни слушат по всички световни сцени?", попита музикант от симфоничния оркестър. 

София Владимирова заяви след срещата, че няма да излезе със становище, тъй като са присъствали само трима членове. Тя опита да обяви, че протестът бил натиск върху СЕМ, но не можа да обясни защо тогава не са натиск протестите на редколегията. Тя продължи да прилага двоен стандарт, заявявайки, че прекратила тази среща по-рано, защото нямало друго какво да се каже, но не отговори защо са дали часове наред време на редколегията и Силвия Великова да твърдят недоказуеми неща. 

Владимирова също не можа да обясни, защо СЕМ бърза да иска оставката на Костов и му поставя ултиматум, преди прокуратурата да се е произнесла относно това чия е вината за спирането на сигнала. Тя отказа и да каже дали ще подаде оставка, ако се окаже, че са поискали такава на Костов по хипотеза, без доказателства, ако се окаже, че е имало саботаж срещу него. Накрая София Владимирова избяга от въпросите на Ива Николова, след като изобщо не успя да отговори с какви мотиви точно искат оставки, при положение, че работещите в радиото са категорични, че спирането на сигнала е саботаж срещу директора, а не негово дело. 

Вижте какво разкриха протестиращите пред СЕМ служители в радиото и музиканти преди представителите им да се качат на разговор с членовете на регулатора във видеото на живо на ПИК TV:

Вижте какво заявиха протестиращите пред СЕМ:

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой трябва да подаде оставка?
Общо гласували: 17124
архив

Статистиката отчита: "Бой и псувни в 80 % от училищата". Това със сигурност са децата, невкусили майчина кърма и здравословната атмосфера на мола. Просто няма как да е иначе.

x