ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Закон на БСП скара залата - три пъти спират заседанието заради тях. Преди това - депутатите не приеха промените в Закона за хазарта. “Възраждане“ с декларация за спасяването на българските евреи, Лорер шокира с поведението си по темата (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Акценти

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Закон на БСП скара залата - три пъти спират заседанието заради тях. Преди това - депутатите не приеха промените в Закона за хазарта. “Възраждане“ с декларация за спасяването на българските евреи, Лорер шокира с поведението си по темата (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

142383
на 03.04.2024
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Закон на БСП скара залата - три пъти спират заседанието заради тях. Преди това - депутатите не приеха промените в Закона за хазарта. “Възраждане“ с декларация за спасяването на българските евреи, Лорер шокира с поведението си по темата (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Народното събрание ще обсъди на първо четене промени в Закона за хазарта. Предложението е внесено от "Възраждане" и и се отнася до разпространението на реклама на хазартни игри.

WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)

препоръчано

Предвижда се да се ограничат и да се подобри контролът заради пристрастяването и обществените вреди, които причиняват.

Друга точка - ППДБ искат създаване на временна комисия за проекта "Турски поток".

186 депутати дадоха кворума днес и в 9:03 часа, Росен Желязков, удари звънеца за начало на пленарния ден. 

След това Желязков прочете проекта за седмична програма. След това се пристъпи и към нейното гласуване.

Декларации се прочетоха от Костадин Костадинов на тема дискусията в СУ, озаглавена “Патология на едно честване“, която щяла да “анализира злоупотребите около 80-ата годишнина от “спасяването на българските евреи“. Той остро възрази на това позорище и припомни десетките достойни евреи, работили за благото на България през годините, и депутатка от Зеленото движение, посветена на Седмицата на гората.

Лорер пък обърна внимание на Желязков, че в декларацията на "Възраждане“, се чули заплахи към еврейската общност "Шалом“. Декларацията беше посветена на конференция в Софийския университет, на която ще се отрича спасяването на българските евреи през 1943 г. Лорер не се съгласи с това и заяви дори, че в декларацията се казвало на българското общество как да мисли, очевидно и той отричайки спасяването, отдавайки го на историческа случайност.

Пристъпи се към точка първа от седмичния дневен ред - първото гласуване на предложенията за промени в Закона за хазарта.

БСП казаха, че ще ги подкрепят, но ще внесат свои предложения между първо и второ четене. От "Възраждане“ заявиха, че са учудени да подкрепата, защото БСП са били във властта по времето на Кирил Петков и не са направили нищо по темата. 

От ИТН поискаха да се ореже драстично и направо забранена рекламата на хазарта, като това да може да се прави само по време на излъчването на спортни предавания.

"НАП се интересува от баничките, бозата и айряна, а не от машинките. Машинките вързани ли са към НАП?“, попита Гроздан Караджов. Той нарече хазартната индустрия порочна.

Радостин Василев заяви, че ще даде своята подкрепа за предложените от "Възраждане“ промени. Той обърна внимание, че медиите са зависими от хазартните компании. Българският спорт също бил зависим.

"Не очаквайте този закон да влезе за второ четене“, предупреди Радостин Василев.

Дебатите бяха закрити в 10:58 часа. Пристъпи се към гласуване на законопроекта. Не се прие. Поиска се от БСП прегласуване. И при него не се приеха предложенията на "Възраждане“.

Прехвърли се воденето на заседанието на Росица Кирова. 

Тошко Йорданов прочете декларация, също посветена на скандалната дискусия в Софийския университет. Той отбеляза, че в залата има хора, които не слушат какво им се казва. "Хайде сега пак се възбудете“, завърши той.

Стана скандал в залата заради Закона за представителните искове за защита на колективните интереси на потребителите - второ гласуване, внесен от БСП. Беше обяснено, че текстовете не са минали през Правната комисия. Беше предложено точката да се гледа в петък като първа, но Корнелия Нинова скочи и с викове и на висок тон се обърна към залата и обвини мнозинството, че подкрепяли монополите. 

Заради суматохата, беше дадена почивка от 30 минута, за да се прояснят главите на депутатите. 

Почивката продължи доста повече от 30 минути и в 12:13 часа, заседанието продължи. Хамид Хамид предложи да се оттегли точката до произнасянето на Правна комисия, като не се фиксира изрично денят петък. Иначе щяло да има нарушение на закона и Правилника за работа на Народното събрание. 

Борислав Гуцанов поиска да се даде нова почивка и да се свика Правна комисия. Това нещо вече било правено от мнозинството, особено по въпроса с промените в Конституцията. Свиленски поиска почивка колкото е необходимо, да се свика Правна комисия, но и да се гласува удължаване на работното време на парламента. 

Предложението за удължаване на работното време не се прие. Поискано беше прегласуване. Вигенин обърна внимание на Росица Кирова, че това с почивката и свикването на комисията, било правено често от досега управлявалите. И при прегласуването не се прие удължаването на работата на парламента днес.

Нинова скочи на трибуната и заяви, че Кирова направила внушение, че Правната комисия имала заседание в 14:30 часа. "Точката я няма в дневния ред“, каза тя. Кирова й отговори, че председателят на Правната комисия можел да я внесе като извънредна. 

Настана суматоха около трибуната, след като няколко депутати от БСП, поискаха да не се гласува процедурата на Хамид Хамид. "Те може да предложат да се гласува БСП да не е в залата“, изсъска Георги Свиленски. 

След няколкоминутна разправия и размяна на реплики на висок тон, Кирова даде нова 30-минутна почивка. 

В 13:07 часа работата беше подновена. Кирова предложи да се гледа законопроектът параграф по параграф и това, че няма доклад от Правна комисия, да не стане повод той да бъде отхвърлен, защото бил важен за българските граждани. Препоръча на Анна Александрова да следи стриктно четенето на параграфите.

Думата взе Мирослав Иванов от ППДБ. Баджо Миро изтърси, че се правили циркове, защото някой не искал да се стигне до точката за сформирането на комисия по наречения от тях Турски поток. БСП пък се опитвали да саботират заседанието, а Росица Кирова ги пускала в почивка. Той нарече случващото се безобразно и тотално неадекватно, а и бил омерзен от безумния срам, от който той се срамувал. 

Кирова нарече изказването му несъстоятелно. Точката пък била фиксирана като номер 3 за утре. И го затапи, че вече бил в предизборна кампания, което тя разбирала добре. 

След повече от 2 часа разправии, скандали и почивки, се пристъпи към четенето на законопроекта - доклад за заседанието на Правната комисия.

Малко преди 14 часа пак стана хаос. Надежда Йорданова поиска точката да се оттегли до наличието на доклад на Правна коминия. Баджо Миро нарече сюжета умилителен, защото пак онзи някой, когото той така и не посочи, не искал да се гледа точката за наречения от него Турски поток. Поиска точката да изпадне в процедура, за да отпадне разискваната точка. Свиленски му се присмя, че нищо не разбирал.

Хамид Хамид отново излезе и предложи неговата процедура да се гласува. В крайна сметка се прие неговото предложение. Свиленски и Ченчев застанаха пак на трибуната и обвиниха Кирова, че нарушава правилника. Към тях се присъединиха и други депутати от левицата. "Прекъсвам заседанието за половин час“, заяви Кирова. 

Гледайте НА ЖИВО ПО ПИК TV!

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 април - денят носи успех за Телците, Стрелците имат възможност да попълнят банковата си сметка САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 април - денят носи успех за Телците, Стрелците имат възможност да попълнят банковата си сметка
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Стойчо Стойчев предупреди за възможен страшен батак, ако Главчев подаде оставка: Всичко се счупи заради изказването на Борисов за външния министър (ВИДЕО) САМО В ПИК TV! Стойчо Стойчев предупреди за възможен страшен батак, ако Главчев подаде оставка: Всичко се счупи заради изказването на Борисов за външния министър (ВИДЕО)
ново
Днес: 137
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК