ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Закрит пленум на Корнелия Нинова и БСП - има ли разкол в левицата и кои са номинираните разкри Антон Кутев пред камерата ни. Лидерката нападнала Борисов в речта си (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)

Политика

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Закрит пленум на Корнелия Нинова и БСП - има ли разкол в левицата и кои са номинираните разкри Антон Кутев пред камерата ни. Лидерката нападнала Борисов в речта си (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)

74723
на 23.02.2020
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Закрит пленум на Корнелия Нинова и БСП - има ли разкол в левицата и кои са номинираните разкри Антон Кутев пред камерата ни. Лидерката нападнала Борисов в речта си (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Какво се слува на безпрецедентния закрит пленум на БСП, на който как ПИК съобщи ще се обявят но;инациите за лидер до момента, съобщава на място репортер на ПИК TV. Те са общо 21, станало ясно в началото на заседанието, на което час и половина след старта още се обсъжда дневния ред

WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)

препоръчано

Най-много номинации имала сегашната лидерка Корнелия Нинова - 31, следвана от Кирил Добрев с 13 и Калоян Паргов, Костадин Паскалев и Красимир Янков с по 6 номинации. Георги Гергов и Янаки Стоилов имат по 5 номинации.

Сред издигнатите за председател на БСП с по 3 и по-малко номинации са още Валери Жаблянов, Драгомир Стойнев, Деница Златева, Борислав Гуцанов, бившите лидери Сергей Станишев и Михаил Миков. Последният оспорил представените данни и поискал преди изборите да се проведе конгрес на партията.

Той обаче ще се проведе според предварителния план на 9 и 10-и май, решили верните на Нинова в Националния съвет, преминавайки към втора точка от дневния ред. Датата е след прекия избор, който е в края на април - на 26-и е първи тур, а седмица по-късно и вторият, така че предложението на опозицията на практика бе бламирано.

Антон Кутев заяви, че всичко е мирно и тихо. Имало е критики към доклада на Нинова, но той заяви, че е убеден, че другият път лидерката ще се подготви по-добре. "Няма защо да се говори за екшън. Това са си вътрешнопартийни работи. Няма причина да обсъждаме толкова на широко как и кога ще е конгресът. Нормално е да е през май, както сме говорили", каза Кутев. Според него има данни за не добра работа на изборната комисия, заради което сега е имало дебат и комисията ще бъде дисциплинирана.

"Ние сме приятели и се познаваме от поне 20 години, няма защо да се говори за някакви войни и разцепление", каза още Кутев. Според него кандидатурата на Кирил Добрев ще повиши възможността да се съберат необходимите гласове за избор на лидер. "Той ще направи всичко възможно да се събере 50% избирателна активност, а пък после ще видим дали ще има обжалвания, което е също в правилата", каза ще Кутев. Според него партията е дисциплинирана и е нормално настоящият председател да бъде отново номиниран с най-много гласове. "До 26 март ще е ясне броят на членовете и той е около 150 хил. души", заяви още Антон Кутев.

От пресцентъра на БСП разпространиха речта на Нинова пред пленума, в която напада остро кабинета и лично премиера Бойко Борисов. 

„Бих искала на първо място да коментирам европейската тема, която има изключително значение за бъдещето на България в следващите години. В момента се обсъжда многогодишна финансова рамка на ЕС, която определя приоритетните политики в Европа. Зелената сделка е на дневен ред. Съгласие не е постигнато, но са важни позициите, най-вече на Бългапия, тъй като може да бъде ограничена кохезионната политика, общата селскостопанска политика, както и социалните политики, които са важни за нас”, заяви Нинова.

Според нея от срещите на БСП в Брюксел, става ясно, че българското правителство няма ясна визия по тези въпроси и управляващите не са представили план за Зеления пакт, нито какво ще струва това като цена за икономиката за България.

За политическия дневен ред в България, Нинова открои, че сме свидетели на постоянни застъпващи се кризи.

„Боклук, вода, мръсен въздух – това е национална криза. През октомври миналата година БСП постави като въпрос номер 1 именно тези теми. Да, именно левицата постави този въпрос, който доведе до вот на недоверие, подкрепен за първи път толкова широко от различни слоеве на обществото”, каза Нинова и убедено твърдяла, че вотът на недоверие е бил успешен, но вотът не е минал математически, тъй като парламентарно представените партии, които не са го подкрепили, са изтъргували подкрепата си, защото знаят, че няма да намерят мястото си в следващия парламент. 

По повод фейк новината „къщата в Барселона" в Борисов, Нинова казала, че били внушения, че е претоплена манджа, тъй като имало нови факти.

„На фона на всички тези кризи, тихомълком се случват изключително важни неща, на които БСП е длъжна да реагира. Тези промени касаят изплащане на болнични, увеличаване на извънреден труд, отнемане на трудови права, удар по малкия и среден бизнес чрез въвеждане на нови финансови и административни изисквания към тях с Наредба №18”, каза още Нинова в края на доклада си пред Националния съвет.

„Ние сме и във вътрешнопартийна кампания. Вървят всякакви слухове, включително за договорки между мен и Кирил Добрев. Искам да бъда ясна, че аз не влизам в договорки за прекия избор на председател. Всеки има право да се кандидатира. Мнозина казват, че БСП се занимаваме само със себе си, но от нас зависи това да не е така. Нека тази кампания да бъде генератор на политики. Нека да мобилизираме целия ни потенциал, за да изградим един цялостен и конкретен план за управлението на страната. Нека кампанията да бъде разговор за политики, за посоката след конгреса. Да търсим консолидация и обединение на умни и честни професионалисти. Моля за чисти списъци, висока активност и свободен избор. Сега е моментът да бъдем образцови в това отношение. Нека състезанието да бъде честно. Пожелавам на всички успех и енергия след конгреса”, заключила Нинова в речта си.

В речта си по отчетно-изборната програма обаче Кирил Добрев опровергал Кутев и съобщил, че членовете на БСП са над 83 хиляди, като това са показали до момента заседанията в първичните организации. Очакват се бройките от още няколко структури. Проведени са 31 от общо над 200 заседания на общински конференции и тепърва от останалите ще бъдат правени още номинации.

"До момента са проведени 31 общински конференции и общи събрания на БСП, като предстои провеждането на 202, които да излъчат своите номинации за председател на партията. За незапознатите с историята и форумите на БСП искам да кажа, че помним как с 1 номинация можеш да станеш председател и с 220 да загубиш", написа във фейсбук Добрев, публикувайки цялата си реч, от която става ясно, че е поставил проблемите в партията с демографския срив, обвинявайки ръководството за тях. 

С него са се съгласили и Георги Гергов и Петър Мутафчиев, които са заявили, че трябва да са по-ясни правилата, по които работи изборната комисия. Част от социалистите са заявили, че има данни за натиск върху организациите по места за това кого да номинират. Нинова и Добрев обаче отрекли това. 

Сергей Станшев обаче показал писмо от организацията в Казанлък, за което ПИК съобщи по-рано днес. Той заявил също, че постоянно се дописват правилата за прекия избор и в крайна сметка не е ясно по какви правила ще се гласува. 

Водещата на медията ни Ива Николова обаче припомни, че членовете, плащали членски внос са предната година са едва 25 хиляди, както ПИК разкри преди време.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 април - успех във всички начинания за Телците, лични проблеми терзаят Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 април - успех във всички начинания за Телците, лични проблеми терзаят Скорпионите
ПИК TV x
СУПЕР ИНТРИГА! Радостин Василев шокира: Синът на Теменужка Петкова е енергиен бос и медиатор между жената и дъщерята на Нотариуса! Депутатката от ГЕРБ: Лъжи! Ще се видим в съда (ВИДЕО) СУПЕР ИНТРИГА! Радостин Василев шокира: "Синът на Теменужка Петкова е енергиен бос и медиатор между жената и дъщерята на Нотариуса!" Депутатката от ГЕРБ: Лъжи! Ще се видим в съда (ВИДЕО)
ново
Днес: 118
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК