Вход
София
Времето в София 5 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Здравните власти с аларма: За последната седмица е отчетен ръст на смъртността от 50% (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Здравните власти с аларма: За последната седмица е отчетен ръст на смъртността от 50% (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

на 29.10.2020
55648
0
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Здравните власти с аларма: За последната седмица е отчетен ръст на смъртността от 50% (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
29.10.2020
0
55648

Здравните власти изнесоха горещи данни за нашествието на коронавируса в България и начините да избегнем заразата.

НЕГАТИВЕН РЕКОРД: Болниците в Перник се препълниха! Заразените с COVID-19 за последните 24 часа са 46

НЕГАТИВЕН РЕКОРД: Болниците в Перник се препълниха! Заразените с COVID-19 за последните 24 часа са 46

Негативен рекорд по нови случаи на коронавирус записва...

на 27.10.2020

На брифинга взеха участие проф. Кантарджиев, зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков и образователният министър Красимир Вълчев.

"Относителният дял на имунитета сред обществото е по-малко от 15%, което ни оставя далеч от колективния имунитет. През последните 14 дни заболеваемостта надхвърли 120 на 100 000 и продължава да се покачва всекидневно. Последните дни имаме 220 заразени на 100 000", разкри зам-министър Пенков. По думите му имаме 102% нарастваща заболеваемост спрямо предходната седмица.

Той разкри, че сме на 21-о място по заболеваемост в ЕС и на 2-о място на Балканския полуостров, както и на 10-о място по смъртност в ЕС и на 4-о на Балканския полуостров. "В момента няма зелени области в България. Видин и Добрич са единствените в жълто", коментира още той.

"Отчита се тенденция за нарастване на броя на починалите в страната, като само за последната седмица е отчетен ръст на смъртността от 50%", добави д-р Пенков.

"Ежеседмично броят на хоспитализираните нараства с 1/3. Непрекъснато расте и показателят за пациенти в реанимационните отделения", уточни заместникът на здравния министър Костадин Ангелов, който е под карантина.

Към момента броя на заразените медицински лица в страната е над 2000. Това е над 5% от всички заразени в страната.

Директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев засегна три теми, свързани с коронавируса. "Никой не е много голям специалист в коронавируса. В момента най-важното е контролът на мерките и убеждението на хората, че трябва да бъдат с маски. Никой не се е задушил от маските. Всички знаем, че не е приятно да го носиш на носа си, но всички трябва да мислим за нашето здраве, за здравето на семейството ни и за здравето на околния", обяви той.

"Да не се предозира с витамин Д, да не се прекалява с имуностимулатори. Който не издържа, да не гледа какво става с коронавируса в света. Нещата се преекспонират", каза още проф. Кантарджиев и добави: "Маската ще спаси и от коронавируса. Трябва да си луд, за да влезеш в бокса без маска. Най-важните са контролът и самоконтролът."

Директорът на Центъра по заразни и паразитни болести обясни, че трябва да се предприеме използването на антигенните тестове. По думите му такива тестове трябва да ги има навсякъде. "Трябва да се хващат рано заболелите и да се изолират", уточни той. 

"Трябва да има контрол в метрото, градския транспорт и междуградския транспорт. Пътувал ли е някой в междуградски автобуси? Ами никой няма маски. Винаги съм казвал, че проветряването в пъти намалява шанса да се заразим, както и маските", увери проф. Кантарджиев.

Швеция постави рекорд по броя на заразените за 24 часа

Швеция постави рекорд по броя на заразените за 24 часа

На 27 октомври Швеция, чиято либерална стратегия за...

на 28.10.2020

"Имаме 185 лаборатории, които работят ПСР диагностика в страната. Антигенните тестове ще хванат, ако някой разпространява заразата. Референтната лаборатория е направила вчера 414 теста, от които 38% са положителни", коментира той и допълни, че който има очила, по-добре да си ги носи на работа, защото те също предпазват, както и маската.

"Грипните вируси ще се развиват паралелно. Епидемичното разпространение на грипа е декември. Има бързи тестове, които бъркайки в гърлото, казват след 10 минути дали детето е с грип. Тези тестове трябва да се правят, но при тях най-важното е правилното взимане на материал от носоглътката", обясни професорът и добави: "Първите антитела, които се проявяват в кръвта, са на 10-ия ден от заболяването. Ако след 40-ия ден имаш такива антитела, можеш да станеш донор на плазма."

"Тези, които се заразяват с маски или са били на отстояние, карат инфекцията по-леко. Сега излезе статия, която няма още медицински доказателства, но казва, че когато си с маска, караш по-леко и вероятно получаваш имунитет без клинични симптоми на заболяването. Трябва да се замислят хората, които не носят маска, показват си носа от маската и ни се подиграват", заключи Тодор Кантарджиев. 

Директорът на УМБАЛСМ "Пирогов" проф. Асен Балтов коментира: "Спешните отделения изнемогват. Апелът ни към всички е да помогнат и заедно да преборим инфекцията. Подкрепям проф. Кантарджиев - трябва да се носят маски и да се спазва дистанция. Дифузното разпространение ще продължи и не става дума само за колегите, които лекуват, а за всички, които всеки ден се движат свободно из България."

"С темпа на нарастване, който наблюдаваме, през следващата седмица очакваме хоспитализираните пациенти да достигнат 4000. Това означава 220-250 души в интензивните отделения", прогнозира проф. Балтов.

Директорът на УМБАЛ "Александровска" Борис Богов обяви, че 26 души са хоспитализирани в лечебното заведение, а трима са в интензивни отделения.

Министърът на образованието Красимир Вълчев коментира, че при обучението в електронна среда има дефицити. "В момента ситуацията, пред която сме изправени, е такава. На мнение съм, че училищата не трябва да се затварят първи и трябва да се действа локално. Факт е, че ситуацията се усложнява, а моите аргументи стават все по-леки", заяви той.

"Училищата трябва да се затварят, ако не последни, то поне не първи. При малките деца обучението в електронна среда е изключително неефективно", разкри министърът.

"Притеснява ме кривата, която продължава да се катери. Това стръмно изкачване, трябва да бъде счупено. Трябва да я пречупим тази крива и да наблюдаваме устойчиво плато, тогава ще съм по-спокоен", каза Бойко Пенков на въпрос на ПИК TV защо се въведоха нови мерки и какво предстои.

Кантарджиев обясни,  че трябва да се вземат мерки, когато ни заболи гърлото, защото ако не вземем мерки, вирусът слиза надолу в гърлото и в белия дроб. Професорът коментира също, че ако си свалил температурата без лекарства и повече от един ден нямаш температура, вече не си заразоносител.

"Има струпване на хора пред болниците. Изнервени са. Идеята на министър-председателя от вчера е да има бързи зелени линии за хора, които са в тежко състояние и имат придружаващи заболявания", обясни д-р Пенков.

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 22309
архив

- Ало, тъща ми падна в басейна с крокодилите!
- Щом крокодилите са си ваши - спасявайте си ги вие!

x
ПЪРВО В ПИК: Премиерът Борисов: Приехме Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 и сме готови за първите доставки на ваксини (ВИДЕО)
x
Ето как пижамата може да снижи имунитета
x