ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Здравният министър Костадин Ангелов с добри новини за пандемията - чакаме над 400 хил. ваксини през март. Захапа Мангъров за кандидатурата му за депутат (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Акценти

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Здравният министър Костадин Ангелов с добри новини за пандемията - чакаме над 400 хил. ваксини през март. Захапа Мангъров за кандидатурата му за депутат (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

55188
на 28.01.2021
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Здравният министър Костадин Ангелов с добри новини за пандемията - чакаме над 400 хил. ваксини през март. Захапа Мангъров за кандидатурата му за депутат (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Здравният министър проф. Костадин Ангелов, шефът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса проф. Венцислав Мутафчийски, главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, шефът на ваксинационният щаб проф. Красимир Гигов, шефът на Агенцията по лекарствата маг. фарм. Богдан Кирилов, шефът на "Пирогов" проф. Асен Балтов и други членове на здравните власти, обявяват последните данни за разпространението на заразата, хода на ваксинациите и очакваните количества ваксини, както и решението за мерките в продължената до 30 април извънредна епидемична обстановка.

препоръчано

"Продължаваме да наблюдаваме положителната тенденция в нашата страна. Това ни дава увереност, че мерките дават резултат и вървим по правилния път", започна проф. Ангелов и запозна медиите с развитието на заразата за последните 24 часа.

"52 г. е средната възраст на заразените, 23 лица са под 19 години, 2865 са на лечение в болниците, а 265 са в интензивни структури. Дневната ни заболяемост спадна под 100 на 100 000 души", отчете проф. Ангелов.

35% пък е заетоста на леглата в интензивните структури. Най-висока тя е в Шумен, Добрич и София-град.

"За последната седмица излекуваните са 6524, а 3606 са заразените", изтъкна той.

"До момента са направени 3726 антигенни тестове на непедагогическия персонал, 12 232 учители. 26 човека от учителите са положителни, 11 са от непедагогическия персонал", обясни проф. Ангелов.

"Ние умело ръководим пандемията в страната и постигаме добър резултат въпреки приемливите и не толкова строги мерки", завърши той.

"България, Гърция, Финландия и Норвегия не са в червено на картата на Европа. Средната заболяемост е 125 на 100 000 за последните 14 дни. На практика в последните няколко дни, тя е 90 на 100 000. Това ни отрежда шесто място на Балканския полуостров и 29-о място в Европа", заяви доц. Кунчев.

Ситуацията у нас също се е променила. Само областите Враца, Кюстендил и Плевен са в червената зона, шест области са в групата с жълт цвят. Най-ниска е заболяемостта в Търговище за последните 14 дни, а най-висока тя е в Кюстендил.

Ген. Мутафчийски пък обясни как се формират мерките. Индексът в тексаската скала е от 1 до 9. "В деветките твърдо влизат религиозни събития над 500 души, концертни зали без определени места. Следващите по опасност това са ресторанти, фитнеси. Не мога да разбера каква разлика правят американците между бюфет и ресторант, но сигурно има такава. Ресторанти, които са с външни помещения, имат индекс на опасност 3. Същият индекс имат посещение на къмпинг или игра на голф. Футболните мачове са между 6 и 7 в скалата. Това е в пряко доказателство, но ако те се намират по средата на индекс, то публиката на такива мачове, се намира твърдо в 8", обясни той.

"Обществото не може да функционира без да си купи неща от първа необходимост. Магазините с индекс 4, а по-малките - с индекс 3. Аз съм давал този пример и на министър Ангелов, както и на главния държавен инспектор, колко примитивни могат да бъдат методи, но ефективни", продължи той. И даде пример, че в магазините в Гърция е видял как хората влизат с номер в магазина, а на излизане го оставят. 

"Ние налучкахме най-опасните места за разпространението на заразата", изтъкна той. Това били моловете, училищата и местата за събиране на много хора.

Ген. Мутафчийски заяви, че спадането на заболяемостта, е спаднала чак на четвъртата седмица от взимането на мерките. "Със сигурност, най-човешките доводи, които могат да се намерят, са грижата за образованието и здравеопазването. Знаете, че бяха спрени плановите операции. Това можеше да коства живота на пациенти. Сега болницита са пълни с хора, които не са ковид-болни и са отлагали плановите си операции. Министърът на образованието беше пределно ясен - първите класове нямат навици за дистанционно обучение. Това беше един премерен риск, който трябваше да се поеме и всички останали трябваше да жертваме нещо друго, за да може нашите деца да се обучават. Това е човешко. Ние подкрепяме заповедта с така начертаните срокове за отхлабване на мерките", завърши шефът на ВМА.

"В края сме на една много противоречива седмица. От една страна мерките дават резултат, от друга обаче хората започват да стават недоволни от това, което се случва, започват да си искат живота обратно. Но за да се върнем в този живот, ние трябва да се върнем здрави. Не се сърдя, не се обиждам на всички квалификации, които се правят по мой адрес. Сигурен съм, че след много малко време, ной-големите ми критици ще подходят с благодарност. Благодаря на всички за разбирането!", сподели проф. Ангелов.

"Много гръмки послания. Не сме си поставяли за цел да убием туристическия бранш. Те имат, мерките, за цел, да спасят човешки животи, а не да убият хора. Дали сме указания на всички директори на РЗИ-та и българските граждани, влизащи от такива държави. Те ще бъдат поставяни под карантина, ще им бъде направен тест и ако той е отрицателен, карантината ще отпадне. Нещата са сложни и динамични във всяка една държава. В Израел не знам дали следите, но виждате колко много ваксинирани и колко много хора в интензивните отделения, много въпроси се задават, защо това се случва", каза още проф. Ангелов.

"В началото ще ви представя общата картина. Стана ясно, че до момента ЕК е сключила шест договора с шест производителя. За пет вече са заявени количествата. България е заявила 12 млн. дози. Шестият производител, обемът на заявката, е до 4,5 млн. дози - общото количество за България става 16,5 млн. дози. На база на тези изчисления, тъй като в договорите има прогнозни периоди, ние сме направили изчисление така, че да ги адаптираме към ваксинационния план. При всичките условности, при ваксините всеки етап на производство се валидира, има независими лаборатории, които също правят анализ и е възможно дадена партида да не бъде пусната на пазара", заяви Богдан Кирилов повече за ваксините и бройките, които страната ни ще получи.

"До юни да приемем сценариите. При двете одобрени към момента, до края на юни, би било възможно да се ваксинират 1 млн. души. Ако ваксината на Оксфорд получи разрешение, до края на юни 2 млн. ще са ваксинирани. Четвъртата ваксина, ако получи разрешение до март-април, 2,4 млн. ще могат да бъдат ваксинирани. Ако петата получи до май разрешение, над 2,5 млн. ще бъдат ваксинираните. Това е картината към момента", съобщи още Кирилов.

Д-р Николай Брънзалов допълни, че едно джипи може да направи дневно различен брой ваксини - от 10 до 20, но предварително трябва да се знае за дадения ден желаещите за ваксинация. Той посъветва пациентите, които желаят да се ваксинират, да се обадят на личния си лекар. Колко обаче дневно ще може да се ваксинират, то самото джипи ще трябва да си изработи съответния алгоритъм. Ваксинацията пък била предизвикателство, но личните лекари били готови. 

"По отношения на правилата, изборите идват. Вярно е, че някои мои решения и заповеди не са политически коректни и не се одобряват от обществото. Нашата основна цел е да държим пандемията на каишка. Мерките, които правят, се работят, те вече са готови, вчера здравният контрол приключи. Днес ще го разгледаме, ще го съгласуваме, имаме няколко насоки. Първата е да осигурим живота и здравето на всеки член на СИК. Първото е маски с висока степен на защита, мислим да осигурим на всеки член по две, една такава маска може да бъде носене повече от 6 часа. Нещо, което е много важно за ваксинирането на членовете на СИК. Те са около 70 000 членове, ако изразят желание, нашите усилия ще бъдат насочени към мобилните секции. Съвсем реалистично е от края на февруари да започнем с четвърта фаза. В трета ние бихме могли да включим желаещите членове на СИК, за да получат необходимия имунитет. Вчера съобщих, че през февруари, които са потвърдени, от третата ваксина ще получим около 260 000 дози, които са достатъчни за ваксинирането на 130 000 души. Паралелно вървят доставките и на другите две ваксини. Ще разполагаме с достатъчен брой ваксини, можем да си позволим това", отговори проф. Ангелов на въпрос на ПИК TV за предстоящите избори и насоките, които ще бъдат дадени от здравните власти.

"Единодушни сме, че ние със сигурност ще предложим имунизация на хората с мобилните урни. Не считаме, че има някакъв задължителен характер на хора, които ще отидат да гласуват. Процесът отнема 15 до 20 минути, няма риск, ако хората спазват правилата", допълни доц. Кунчев.

Богдан Кирилов допълни, че не се очаква да има проблеми с доставката на третата ваксина. Компенсацията щяла да бъде през март, когато е заложено и ваксинирането с тази ваксина. През март се очакват общо 400 000 дози ваксини, допълни го здравният министър.

Проф. Ангелов заяви, че е предизвикателство гласуването на хората, които са настанени за лечение в ковид-отделенията. Той самият е организирал избори в болница и знае колко е труден процесът.

"Много съм удовлетворен, защото има някакви маски от два пръста плексиглас, които се хващат за брадичката. По отношение на маските, само Австрия въведе такова изискване, в Германия е пожелателно. В обществото, минаването на по-висок клас маски, не дава никакви придадена стойност", обясни доц. Кунчев за маските и решението, което беше взето преди дни.

"Налагането на всяка една мярка, е като даването на горчиво лекарство на някой болен. Осъзнал съм своята роля. Ако аз съм лекарят, който трябва да даде горчивого лекарство, не ми е проблем. Когато знам, че то е ефикасно, ще го дам без да се замисля", коментира повече за мерките проф. Ангелов. Той допълни, че към момента, за строгостта на мерките, се взима числото 120 на 100 000 като заболяемост.

"Доц. Мангъров е професионалист, уважаван от мен, е взел решението, че иска да стане политик. Оттук е важно да знаем дали са професионални действия споровете или политически", коментира проф. Ангелов повече за решението на най-яростния критик на мерките и пандемията доц. Атанас Мангъров, който пристана на Румен Петков и АБВ.

"Пациентът трябва да влезе във връзка с личния си лекар. Личният лекар трябва да знае кои от неговите пациенти искат да се ваксинират. Когато дойде ваксина, която ще бъде за масовата имунизация, процедурата е същата, както и за момента. Заявяваме количествата, които искаме да получим, в зависимост от вида на ваксината, се изготвя съответният план. Рационално е, мисля, аз самият ще го направя, ще им се обадя през деня. Ваксините са различни флакони и имат различен брой дози. Тук е едно от най-големите предизвикателства", препоръча д-р Брънзалов какво трябва да се направи за ваксинацията.

"За зелените коридори, те в часовите диапазони, те са препоръчителни, не е забранено посещаването. По отношение, спазването на мерките, е въпрос на личен избор. Този дебат дали мерките дават резултат, няма смисъл да го водим, числата го показват", завърши проф. Костадин Ангелов.

Сподели:
Бомба x
Коя е идеалната възраст за брак? Коя е идеалната възраст за брак?
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Премиерът Борисов с извънредни новини от видеоконференцията на Европейския съвет: Трябва да сме максимално твърди за ваксините (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV! Премиерът Борисов с извънредни новини от видеоконференцията на Европейския съвет: Трябва да сме максимално твърди за ваксините (ВИДЕО)
ново
Днес: 324
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това