ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Здравният министър предлага удължаване на извънредната обстановка с 3 месеца - (ОБНОВЕНА)

ПИК TV

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Здравният министър предлага удължаване на извънредната обстановка с 3 месеца - (ОБНОВЕНА)

42177
на 21.01.2021
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Здравният министър предлага удължаване на извънредната обстановка с 3 месеца - (ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Здравният министър Костадин Ангелов предлага удължаване на епидемичната обстановка с 3 месеца. Това съобщи той пред депутатите от здравната комисия.

препоръчано

Това, което възнамеряваме да предложим, свързано с удължаване, считано от 1 февруари, ще бъде тя да бъде удължена с 3 месеца, заяви министърът.

Предстои проектът да бъде обсъден. Правим всичко най-добро за българските граждани, обяви министърът.

Той обясни защо България е на последните места по отношение на ваксинацията.

Получените ваксини за 35 000 в началото. Тогава обсъжждахме дали всички да бъдат направени или да помислим с тях да бъде направена втората доза.

Оказахме, че сме прави, че ще има забавяне. Затова ние оставихме за втората доза. В противен случай нямаше да имаме за втората доза.

Той даде за пример Италия, където вторите дози не могат да бъдат направени.

Ангелов отчете това решение като положително.

Министър Ангелов каза, че когато има решение за третата ваксина - от екипа в Оксфорд, очакваме много големи доставки в България и ще започнем да ваксинираме масово. Тогава ще има и втора, и трета, и четвърта фаза на ваксинирането, допълни той.

„Националната здравна информационна система беше един от приоритетите ми. Обещах тя да бъде факт. Необходимите регистри на електронната рецепта и т.н. бяха демонстрирани. Следва фаза две“, обяви той.

Той каза, че са длъжници на българското общество, защото голяма част от регистрите не са изградени.

Министър Ангелов изрази надежди, че всичко ще бъде направено.

Тасков от БСП попита дали ваксинационният план може да бъде забавен заради факта, че много от хората не желаят да се имунизират. Той зададе въпрос как гражданите ще бъдат мотивирани да си поставят ваксината.

„Проблемът с информационната кампания е навсякъде в Европа. При нас не е така. Направили сме няколко формални и неформални срещи с българските медии. Няколко пъти съм казал, че българските граждани ще бъдат най-информираните“, заяви той.

„Освен преведените кампании с всички медии в страната сме направили и приложение, което скоро ще бъде и мобилно приложение“, обяви проф. Ангелов.

Той разкри, че утре Кантарджиев ще представи лекция за всичко, свързано с ваксините.

Той каза, че ще има мащабна среща с всички здравни журналисти. Ще се дават адекватни отговори на всички въпроси, за да бъдат информирани хората.

По думите му ще бъдат използвани социалните медии за тази цел.

На въпрос на д-р Джафер за членовете на СИК на предтоящите избори, той отговори: "Тяхното здраве е поставено под риск. Има много медицинска част в този въпрос. Няма да има промяна във ваксинационния план. Свързали сме се с председателя на ЦИК. Смятаме да изпратим писмо до всички парламентарни групи да посочат колко хора ще бъдат членове на СИК и други представители на изборния процес. Да можем да съпоставим нещата дотогава. Това трябва да се направи, защото тези хора ще гарантират изборния процес у нас“.

По думите на д-р Джафер хората ангажирани с изборния процес може да стигнат и до 100 000 души.

Депутатът д-р Поповски даде като пример, че съпругата му и детето му са прекарали заболяването.

„Не смятам, че българското общество е добре информирано. В началото около 31% от медиците бяха заявили желание за ваксиниране, а сега в някои лечебни заведения достига до 50%. Отчитам като добра кампанията сред медиците.  Страхът започва там, където свършва информацията. Такъв е примерът от Сандански. Ако лекарите бяха достатъчно добре информирани за ваксината, тези хора нямаше да се откажат. Всяка една ваксина е придружена с информационни материали, такава е особено първата ваксина. Искам да благодаря на всички народни представители и да ги призова да ни помагат. Имаме нужда от всеки един човек. Колкото повече говорим, ще имаме по-голям успех“, обяви здравният министър.

По думите на Ангелов информацията ще надвие страха.

„Няма как да бъде постигнат колективен имунитет без ваксинация“, заяви той.

Д-р Даниела Дариткова коментира новото предложение за законопроект.

По думите й ще има проблем с медицинските кадри.

Тя е избрала правна техника за измяна на закона за лечебните заведения. Министърът ще може да изменя сроковете за управление на така наречените бордове. Сега идеята била това да се прекъсне.

Идеята е лекарите да могат да работят като лекари и в болниците.

Получена е подкрепа по законопроекта. Целта е да не се доведе до нарушаване на процеса.

„Министерството  подкрепя предложените промени в закона за лечебните заведения“, заяви проф. Ангелов.

Д-р Шарков от сдружението на стоматолозите и д-р Иван Маджаров от БЛС заявиха, че подкрепят предложенията. От сдружението на зъботехниците също подкрепиха промените и измененията по законопроекта.

Доц. Георги Михайлов от БСП критикува и каза, че проблемите са били създадени от управляващите, и нападна конкретно Дариткова.

Тя нарече спекулация това, че ги упрекна в закона за публичните предприятия.

„Спекулирате, че аз съм внесла този проект през есента“, отсече Дариткова.

"Всички спекулации и фалшиви новини ще останат на съвестта на вашата парламентарна група", обяви тя.

„С желанието си да е в бяло, човек може само да си навреди“, отвърна той.

Костадин Ангелов каза, че няма. Нямало конкурс , който да е проведен и да е избран шеф на болница и сега да трябва се избира отново.

Той бе категоричен, че няма никакъв хаос.

Д-р Джафер също каза, че са били допуснати грешки и сега чрез този законопроект е опит те да бъдат оправени.

Тя каза, че ще подкрепят законопроекта, защото това е правилната стъпка.

Тя каза, че противоречията и липсата на комуникацията между различните министерства не е проблем на опозицията.

Макар и в края на мандата поправяме нещо, което може да се направи по-рано, каза депутат от ГЕРБ.

Той припомни, че тогава това не се е случило заради влизането ни в чакалнята на Еврозоната.

След това се премина към гласуване. 16 гласуваха с „Да“, 4-ма против, а един се въздържа. Така промените в законопроекта бяха приети от Здравната комисия.

След края на заседанието министър Костадин Ангелов отказа да отговори на допълнителни въпроси на медиите, съобщи репортерката на ПИК Вероника Янкова.

 

Сподели:
Бомба x
6-те любими секс пози на мъжете 6-те любими секс пози на мъжете
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Бареков: Слави е част от мозъчния тръст на ДПС - зависи от Доган. Манолова след Костинброд беше подлога на ГЕРБ, Радев ще загуби изборите (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) САМО В ПИК TV: Бареков: Слави е част от мозъчния тръст на ДПС - зависи от Доган. Манолова след Костинброд беше подлога на ГЕРБ, Радев ще загуби изборите (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 5
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това