Вход
София
Времето в София 0 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Здравният министър проф. Костадин Ангелов и НОЩ за рекордния бум на COVID-19: Искаме помощ от студенти по медицина и лекари от ДКЦ-тата (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Здравният министър проф. Костадин Ангелов и НОЩ за рекордния бум на COVID-19: Искаме помощ от студенти по медицина и лекари от ДКЦ-тата (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

на 22.10.2020
51870
0
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Здравният министър проф. Костадин Ангелов и НОЩ за рекордния бум на COVID-19: Искаме помощ от студенти по медицина и лекари от ДКЦ-тата (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
22.10.2020
0
51870

На фона на новия черен рекорд от 1472-ма заразени с коронавирус за последното денонощие и първия ден, в който носенето на маски и на открито става задължително, здравният министър Костадин Ангелов, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и директорът на НЦЗПБ проф. д-р Тодор Кантарджиев изнасят горещи данни за бума на заразата и битката с коварния вирус.

Извънредно в ПИК: Нов черен рекорд - 436 новозаразени с коронавирус, починалите са 8

Извънредно в ПИК: Нов черен рекорд - 436 новозаразени с коронавирус, починалите са 8

436 са новозаразените с коронавирус за последните 24...

на 07.10.2020

В редовния седмичен брифинг на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса (НОЩ) участва и директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев.

"Навлизаме вм доста сериозна фаза на епидемията на COVID-19 на територията на нашата страна", заяви министър Ангелов. Той съобщи данните на МЗ от последното денонощие и от началото на пандемията: 

1472 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие. Направените PCR тестове през последните 24 часа са 8738. Това сочат данните в Националната информационна система. 1732-ма са пациентите с потвърдена коронавирусна инфекция, които се намират в лечебни заведения за болнична помощ. От тях 107 са настанени в интензивни структури.

При 1727 лица-медицински служители е констатиран COVID-19. Новите случаи, регистрирани през изминалите 24 часа, са 45. От тях 14 са установени при лекари, 13 - при медицински сестри, 4 - при санитари, 4 - при фелдшери и 10 - при друг медицински персонал.

1048 са починалите лица, при които е бил доказан новият коронавирус. 29 от случаите са от последното денонощие.

Петте области с най-много случаи на хоспитализирани пациенти са: София - 425 случая, Пловдив - 208, Благоевград - 197, Бургас - 97, Шумен с 82 случая.

Министър Ангелов изтъкна, че в момента най-големият проблем е с медиците на първа линия - има недостиг, умора, голяма част от тях са заразени, болни, а някои са в реанимации, има и карантинирани такива.

"Имаме нужда от помощ. Решението го виждаме в активното участие на лекарите в доболничната помощ, специалистите в ДКЦ-тата. Лекарите в лечебните заведения работят 24 в денонощието, 7 дни в седмицата. За нас, за всички, които имат нужда от тях. ЩЕ настоявам кметовете в общини, където имаме сериозен недостиг на медицински специалисти да направят съвместно среща с директорите на лечебни заведения, с лекарите в доболничната помощ да намерят решения с назначаването им под някаква форма в лечебните заведения, за да помогнат на своите колеги и за този свой труд да получат полагащото се достойно възнаграждение", отбеляза още здравният министър. 

Той посочи, че ще се търси помощ от медицинските университети, като студенти 6 курс да се включат в помощта към медиците ни.

Днес в 3 часа ще има среща с Българската асоциация на заведенията, за да се търсят съвместни решения, които да дадат резултат, посочи още той.

НОВ ЧЕРЕН РЕКОРД: 785 са новозаразените с коронавирус, починали са 8

НОВ ЧЕРЕН РЕКОРД: 785 са новозаразените с коронавирус, починали са 8

785 са новозаразени за 13 октомври с коронавирус у нас....

на 14.10.2020

Доц. Ангел Кунчев предостави актуалната информация към днешна дата. Ние сме на 21 място в света, на 4 - на Балканския полуостров и 9 място в ЕС. 

Много е остра кривата в 14-дневното заболяване. 14-дневната смъртност - продължава тенденцията и при нея за увеличаване, но по-слабо в сравнение със заболеваемостта.

Седмичният брой тестове, който ЕК следи - ние сме малко над 500 на 100 000. Седмична положителност на тестовете - тук има известно забавяне на темпа на положителност, но това зависи от какъв контингент се взимат пробите.

Кривата на хоспитализираните - процентът на положителни с клинична картина е почти идентичен с предишните седмици. В интензивните отделения също няма големи разлики. Засегнатият медицински персонал е 1727, 513 са на домашно лечение, в лечебни заведения са 74. Този показател, сравним с европейските, оказва много силно вредно влияние върху дейността на лечебните заведения. И без това не ни достигат хора, а това утежнява картината още повече, отбеляза доц. Кунчев.

Той посочи къде ще се носят най-активно маските и обобщи: "Ключовото тук е отстоянието. Естествено, че ако се разхождате в парка, ако разхождате кучето си, ако карате колело няма да носите маска. Маските се носят там, където има хора, където има риск да се заразите".

Проф. Тодор Кантарджиев отбеляза на свой ред: "Трябва хладнокръвно, без паника и преекспониране да се обясняват нещата, които лично аз повече от 7 години всяка седмица обяснявам за грипа, ваксинопреносимите болести. Но не трябва да има и най-малки следи от паника! Здравната система и държавата, лекарите, сестрите, лаборантите, санитарите, всички колеги в страната правим каквото можем. И ако имаме разбирането на хората, нещата ще са по-добре".

"Трите Д-та ги знаете, но слагаме и четвърто - витамин Д. Но предупреждавам - никакви свръхдози! 4 капки е нормалната доза за възрастен, около 1-2 капки за деца. Маските не спасяват на 100%, но намаляват значително възможността да се заразиш. Само луд човек ще работи с инфекция, с която можеш да се заразиш, ако не носи маска", коментира емоционално той.

Проф. Кантарджиев обясни и контрола на лабораториите, правещи PCR тестове: "Всички първи пет положителни теста на всяка лаборатория и първите 10 отрицателни се изпращат в Националната референтна лаборатория. Тогава тя пише едно писмо пише писмо до министъра, за да бъдат включени тези лаборатории в списъка на легитимните. Имаме 65 лаборатории със заповед на министъра на здравеопазването като този списък непрекъснато се увеличава. 17-те национални референтни лаборатории са кредитирани с европейски стандарт".

"PCR тестът изисква екстракция. Обикновено работим 350-400 проби, стигали сме до 600, което е върхът на капацитета ни. Приемаме екстракция, след това - PCR реакция. Тъй като хора, които никога не са имали лабораторна практика и имат трибуна, ще кажа: има стандарти по микробиология, вирусология, въобще по лабораторната дейност. И сега да правим сметки - 10 минути. Какви 10 минути? За толкова не можеш да намериш името на пациент. Молекулярни биолози работят като пчелички денонощно. И този труд трябва да се уважава, а не да се приказват какви ли не работи", коментира още той и изтъкна, че най-важното за подобни проби е правилното взимане и транспортиране на материала: "Една частна лаборатория, няма да ви кажа коя, има над 200 места за работа на материали като на 150 места се взимат материали за PCR-и. Никога не сме плашили хората - поне лекарите, които се занимавали с тази работа от два месеца. Засега PCR изследването е най-точната диагностика".

Проф. Кантарджиев посочи, че със събраните дарения е купена PCR техника и оборудване: "Преди да се приказват лоши неща и да бъдем критикувани, вижте ни сайта! Всичко, което постъпва като дарение, се протоколира. Пишем и трябва да имаме разрешение от Министерство на финансите, от логистичния щаб, за да предоставим средства на някой друг. Затова - прочетете, преди да говорите публично".

Той изтъкна, бе бързите антигенни тестове - от носоглътката и гърлото "ще спасят" доказването на антигена на коронавируса. "Те могат да направят заключението до 1 минута. Ако тестът за антиген е положителен, значи, че човекът може да зарази", подчерта той и допълни: "Тези тестове са най-добри за деца, училища, детски градини, за джипита, всички приемни отделения на болниците и бърза помощ".

"Един преди 7 месеца щеше да ме къса на изпит и раздаваше капчици, от които имаше нулева стойност. Слушайте, в момента грип няма. Грипът започва ноември месец, декември има първото епидемично разпространение и пикът е януари-февруари. Сега да търсим грип, той ще даде отрицателна стойност. Затова сега е коронавирусният тест", посочи още той.

Министър Ангелов направи забележка на няколко оператори в залата, които не носят маски: "Трябва да сме отговорни за себе си и своите близки".

Д-р Данчо Пенчев предостави информацията за броя заразени на територията на София-град: 523 за вторник, 483 за сряда. Хоспитализираните в София са 425. За радост, спазва се все още тенденцията за безсимптомно или леко протичане на заболяване с ковид. Имаме информация за петима в рамките на седмица. Направени са 572 PCR теста, 72 са положителни. 

Само за  вчера и онзи ден в заведения за обществено хранене са направени 77 проверки и са написани 27 акта.

"В момента персоналът на СРЗИ е изключително натоварен и няма физическата възможност да се достигне до всички случаи и да се извърши качествено епидемиологично проучване", отбеляза д-р Пенчев. 

Той отбеляза, че са карантинирани 3306 ученици и 210 учители. Има 392 карантинирани деца от детски градини и 51 случая на карантинирани служители.

Министър Костадин Ангелов отбеляза: "Всички пълководци трябва да бъдат по местата си. Директорите на РЗИ-тата по области са здравните министри по места. От тях не можем да чуем отговори: не знам, не мога, не съм чул, видял, не съм разбрал. Цялата държавна власт е в техните ръце. Призоваваме директорите на лечебни заведения да не излизат в отпуск. Няма как да спечелим битката, ако пълководците стоят вкъщи. Генералите да си по местата, същото важи и за мен. Нека лекарите, сестрите, санитарите в лечебните заведения да са спокойни - всеки, който е на предела на силите си, ще си почине. Образно казано - войниците трябва да си починат, за да спечелим битката заедно".

На въпрос на ПИК какво причинява смъртността в страната, той заяви: "Отговорът от началото досега е COVID-19. Как да ви опиша патогенезата на заболяването. Малко ще ми е трудно, защото съм хирург. Но COVID-19 е вирус, който предизвиква изключително сериозни изменения в човешкия организъм, най-важното от тях е васкулит. И почти всички случаи на аутопсии доказват наличието на микротромби и тромби в малките и големи кръвоносни съдове. Така че ако един раково болен почине при катастрофа, той е починал от травмата. Същото е с COVID-19. Ако един раковоболен, един затлъстял човек е с коронавирус, то тези хора не загиват от основното си заболяване, а от всички последствия, довели до този фатален край".

Доц. Кунчев отново подчерта, че никой не твърди, че носенето на маска предпазва на 100%, но ако съвкупно се спазват всички препоръки, ще има успех в борбата със заболяването.

Министър Ангелов коментира гафа с президента Радев в Естония, където той не призна, че е контактувал със заразен с коронавирус: "Разбрах, че всички контактни лица в неделя са били уведомени, че са били контактни с позитивен, доказан с PCR тест. Всички изследвания на военните се извършват от специализирана служба на ВМА. В момента, в който нашите здравни власти разбраха, бяха предприети всички необходими противоепидемични мерки - такива, каквито се предприемат за българските граждани".

Сподели:
свързани новини
НОВ ЧЕРЕН РЕКОРД: 1336 са новозаразените с коронавирус, починалите са 11 НОВ ЧЕРЕН РЕКОРД: 1336 са новозаразените с коронавирус, починалите са 11
1336 са новозаразените с коронавирус у нас за 20...
на 21.10.2020
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 20238
архив

Социализъм: Да нахраним гладния с риба.
Капитализъм, както ни го описват: Да не храним гладния с риба, а да му дадем въдица.
Капитализъм, какъвто е наистина: Не даваме въдицата, а я продаваме на кредит, без гладният да разбере, че няма достъп до езерото с рибата, нито има билет за риболов, защото и езерото, и рибата отдавна принадлежат на този, комуто той вече е длъжник за въдицата... 

x
ПЪРВО В ПИК TV! Премиерът Борисов: Не искам да чувам за проблеми със заплащането на медиците от първа линия (ВИДЕО)
x
Проучване установи - колко време е нужно, за да се влюбите
x