ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Иван Гешев за закриването на спецпрокуратурата: Задава се юридическа катастрофа и правен хаос (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

НАЙ-ВАЖНОТО

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Иван Гешев за закриването на спецпрокуратурата: Задава се юридическа катастрофа и правен хаос (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

93367
на 10.09.2021
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Иван Гешев за закриването на спецпрокуратурата: Задава се юридическа катастрофа и правен хаос (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Обезкостяване и тричане на българските граждани и общество нарече главният прокурор Иван Гешев намеренията да бъде закрита специализираната прокуратура.

препоръчано

Закриването на Спецсъда и Спецпрокуратурата, които се предлагат през промени в Закона за съдебната власт, както и прехвърлянето на Бюрото за защита на свидетелите от главния прокурор към Министерството на правосъдието, ще доведе до ниска ефективност на прокуратурата и бум на престъпността, както беше през 90-те години, заяви Гешев, който пристигна в парламента за участие в насроченото за тази сутрин заседание на Комисията по конституционни и правни въпроси. На него депутатите продължават работа по промените в Закона за защита на лица и измененията в Закона за съдебната власт.

Според Гешев тези законопроекти не реформират, а унищожават нещо работещо. Резултатът ще доведе до смачкване на най-важните дела в държавата, дела срещу олигарси, срещу организираната престъпност – убийства, телесни повреди, изнасилвания и какво ли още не. Ако това е реформа, аз не я разбирам, каза той.

Главният прокурор очерта промените като „юридическа катастрофа, която ще предизвика правен хаос”.

Той попита какво ще стане с делата срещу Арабаджиеви, Бобокови, Баневи. „Делата за телефонни измами, за убийства, за изнасилвания – никой не може да каже откъде ще започнат”, добави Гешев и предупреди: Европейска реакция ще има.

Ние ще се погрижим за своите магистрати, отсече той. За закриването на бюрото за защита на свидетели той посочи, че ще бъдат застрашени животите на защитените свидетели.

За Баневи делото Окръжна прокуратура Варна ще го гледа, след като се закрие специализираната прокуратура, даде пример той. 

Гешев отчете, че органите на спецправосъдието получават добри оценки от ЕС.

Българската прокуратура не може да носи отговорност, но някой трябва да я носи. Ние отказваме да носим отговорност. Ще се блокира работата на Европейската прокуратура, каза той.

Структурите бяха приветствани от европейските ни партньори, безумно е по новия законопроект делата да са подсъдни на районни прокуратури, които никога не са гледали делата на организираните групи, отсече Иван Гешев.

Има противоконституционни текстове в новия законопроект, най-тъжното е, че никой не го интересуват хората в тези структури и човешките съдби. Случи ли се това, никой няма да е мотивиран да работи, а ще се наложи, в резултат от европейска реакция, да се гради нещо ново. Що се отнася до Бюрото по защита - масово ще напуснат хора или ще бъдат уволнени, ще се редуцира съставът до много малки нива, зам.-министър казал, че щял да обяви конкурс, а кой ще пази защитените свидетели по това време - та това изисква специална подготовка, възмути се главният прокурор.

Има готовност десетки хора да напуснат. Голяма част имат право на обезщетения, те ще напуснат и ще ги вземат, защото в съдебната власт се получават, в изпълнителната - не. Някоя част от тях ще отидат в частния сектор. Ако тази структура отново започне да работи - ще отнеме 6-7 месеца да се обучат нови хора. Кой ще пази свидетелите през това време, това е много специфична дейност, изтъкна за пореден път той.

Това, което се прави, не е реформа, а е унищожаване на нещо ефективно. В чий интерес е това? Не е на българските граждани, а на престъпността. Закрива се съд, което е безпрецедентно след 70-те години. Цяло правосъдие се закрива, отсече той.

Освен че се пише на коляно този закон в рамките на часове, няма как резултатът от такова странно бързане да е нормален, каза Гешев.

Явно е, че сме в конституционна процедура, в която предстои разпускане на народното събрание. Аз казвам какви ще са последици. Аз нямам проблем като главен прокурор, освен че ще се понижи ефективността на прокуратурата. 

В този час започва заседание на комиисята по правни въпроси в НС, чиято задача е да закрие спецпрокуратурата и бюрото за защита на защитените свидетели. 

Сподели:
Бомба x
Страда ли котката от липсата на стопаните си? Страда ли котката от липсата на стопаните си?
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Георги Харизанов: Няма данни Кирил Петков да е завършил Харвардския университет, той и до днес е с двойно гражданство (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) САМО В ПИК TV! Георги Харизанов: Няма данни Кирил Петков да е завършил Харвардския университет, той и до днес е с двойно гражданство (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 19
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това