ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Иван Гешев за трагедията край Локорско: Това е резултат от съсипването на МВР от един бивш министър (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Час Пик ГЛАВНА

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Иван Гешев за трагедията край Локорско: Това е резултат от съсипването на МВР от един бивш министър (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

95595
на 18.02.2023
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Иван Гешев за трагедията край Локорско: Това е резултат от съсипването на МВР от един бивш министър (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Последни подробности съобщават от прокуратурата за трагедията с мигрантите край софийското село Локорско. Представени бяха подробности за хода на разследването на тежкия инцидент.

препоръчано

В брифинга участват: Иван Гешев, главен прокурор, Борислав Сарафов - заместник-главен прокурор по разследването и директор на НСлС, Христо Кръстев - говорител на Софийска градска прокуратура, Атанас Илков - директор на ГДНП, както и Асен Меджидиев - служебен министър на здравеопазването.

"Вчера беше един лош ден за България. Отново влязохме в черната статистика на Европа и световните новини, за съжаление с лошо. Желая успех на колегите в разследването. Но аз съм тук, за да кажа някои по-важни неща.

Това, което видяхме - тези 18 загинали млади хора и много други пострадали, са резултат от дезинтеграцията на институциите, от войната между институциите, от съсипването на МВР от един бивш вътрешен министър, от определени т.нар. политически решения, които някои наричат съдебна реформа. Закриха най-сериозният инструмент за борба с организираната престъпност - Специализираната прокуратура. Резултатите са видими“, посочи Иван Гешев.

"Бих попитал дали някой ще се извини на българските граждани. Надеждата ми е, че всички ние, говоря институциите, виждам сериозните усилия на министър Демерджиев, виждам желанието и на други институции за съвместна работа, надявам се, че ще се опитаме да гарантираме сигурността на българските граждани“, продължи той.

"Прокуратурата, тези години, прави точно това. Наш основен враг е престъпността“, завърши той.

"За 24 часа свършихме огромен обем работа. Извършени за разпити, назначени са над 30 експертизи, резултатите от някои вече са готови. Успяхме в рамките на тези 24 часа не само да извършим следствените действия, но и да разкрием престъпната дейност на тази организирана престъпна група, която извършва каналджийство на мигранти. МВР извършва оперативната и разузнавателна работа, а разпитите се водят от следователи“, каза Сарафов.

Той обясни, че тази група вкарвала мигранти през границата с Турция. После ги товалири на камион и ги карали в местност до границата със Сърбия. Точните локации се предавали чрез приложението Телеграм. Така вчера, в 7:30 часа сутринта, след получена точна локация край Бургас, двамата шофьори, които вече са задържани, са тръгнали да ги превозват.

"В един момент, малко след Траянови врата, се е чул силен тропот. Двамата шофьори са продължили. В местността около село Локорско, чукането по каросерията се е увеличило. Отбили са, слезли са да видят какво се случва и са видели, че има замаяни и мъртви мигранти. В този момент са хукнали да бягат и са се прибрали по родните си места, конкретно в Каблешково“, разкри Сарафов.

“За преминаването си заплащат суми между 5 и 7000 евро, заплащани по метода на хавала. Шофьорите са получавали по 100 евро на превозен мигрант, ръководителят на групата е взимал по 1000 евро на превозен мигрант. Тайниците ги превозват сами, групата е от 6 човека. Тайниците са изключително добри“, продължи Борислав Сарафов.

Според съдебно-медицинската експертиза, мигрантите са умирали бавно и мъчително, между 30 и 60 минути. Смъртта е настъпила от задушаване. 

"Това не е първият превоз на мигранти. Това е поредният. По техни думи, са извършвали минимум по два превода месечно“, уточни Борислав Сарафов, коментирайки снимките на камиона, които бяха прожектирани на видеостена.

"Мога да кажа, че в тези 24 часа, ние успяхме да задържим седем лица, за които смея да кажем, че имаме безспорни доказателства. По-важното, което искам да кажа е, че изключително бързата реакция на всички служители на МВР, доведоха до един бърз резултат и извършителите бяха установени и задържани“, взе думата Атанас Илков. Той похвали и добрата работа и взаимодействие между МВР и прокуратурата.

Илков изрази и възмущението си, че криминален случай, като този, се политизирал. Трябвало да се обърне внимание на законодателни промени в парламента, изтъкна той. И допълни, че задържаните от тази група, се възползвали от ниските наказания за каналджийство.

"Към момента в "Пирогов“ сутринта имаше 8 човека, петима бяха изписани сутринта, трима са интубирани, двама - екстубирани. Няма нищо застрашаващо живота им. Имаме двама в тежко състояние в "Пирогов“. Още двама с лоши показатели са настанени, те са на кислород и се правят вливания. В болница "Света Анна“ имаше 4 човека, от които трима непълнолетни. Един човек остава в безсъзнание. В болница ИСУЛ са постъпили 4 човека, които са прегледани и освободени. В болница "Токуда“ също имаме 4 човека. Имаме още четирима настанени в хирургията на МВР болница. Имаме преведени 14 души към Военна рампа и Агенцията по бежанците“, систематизира данните здравният министър д-р Асен Меджидиев.

Христо Кръстев запозна обществеността с обвиненията, които ще бъдат повдигнати на шестимата задържани към момента, както и какви наказания ги грозят. Той определи случая като тежък, защото е настъпил летален изход за 18 човека. Един от задържаните е започнал престъпната си дейност като каналджия, посочен като ръководител, през 1997 г. Освен това бил лежал и ефективно за същата дейност. Друг негов колега от групата пък духнал веднага зад граница вчера, след като разбрал какво се е случило. Привлечен е като обвиняем, но задочно.

"За тях са стока, това е нечовешко отношение към мигрантите, трябва да ги превозят, без значение живи или умрели“, възмути се Борислав Сарафов. 

Двамата шофьори са се прибрали в Каблешково с автобус от Централна автогара-София, а дотам стигнали с градския транспорт. Всъщност, от двамата, единият бил шофьор, който взимал другия, за да го ползва като навигатор. За услугите му плащал по 500 лв.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 21 октомври - Овните да не обещават заем на роднини, неприятели вредят на Козирозите с интриги и клевети САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 21 октомври - Овните да не обещават заем на роднини, неприятели вредят на Козирозите с интриги и клевети
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Бойко Борисов с ОЩЕ ОТГОВОРИ на въпроса защо трябва да се гласува: Вече е ясно, че нито Денков, нито Василев и Петков стават за премиери и министри (ОБНОВЕНА/ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV! Бойко Борисов с ОЩЕ ОТГОВОРИ на въпроса защо трябва да се гласува: Вече е ясно, че нито Денков, нито Василев и Петков стават за премиери и министри (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
ново
Днес: 119
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК