Вход
София
Времето в София 26 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Кирил Ананиев с важна информация след удължаването на епидемичната обстановка - ще намалят ли глобите (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Кирил Ананиев с важна информация след удължаването на епидемичната обстановка - ще намалят ли глобите (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

на 24.06.2020
38324
0
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Кирил Ананиев с важна информация след удължаването на епидемичната обстановка - ще намалят ли глобите (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
24.06.2020
0
38324

Здравният министър Кирил Ананиев даде гореща информация за удължената до 15 юли епедимична обстановка след днешното заседание на министерския съвет.

"Това решение беше взето на база на един сериозен анализ и доклад на главния държавен здравен инспектор. Анализът беше направен въз основа на механизмите на всички европейски държави. Иска ми се за този анализ, преди това, да дам малко информация какво е състоянието в Европа и света. Към 22 юни 2020 г. Европейският център посочва, че са регистрирани близо 9 млн. души, носители на коронавируса, като има 468 267 души, които са починали в света", отчете министър Ананиев.

16,9% от жителите на ЕС за заразени от вируса, а 174 991 или 33,33% са починалите.

4114 са заразени с вируса у нас, а починалите вече са 208 души, изтъкна той. "От 9 юни се отчита значително завишение", заяви притеснен министър Ананиев. Увеличението е 3,2 пъти, отчете още здравният министър.

"На територията на страната са открити 26 лаборатории. Казвам това, за да спомена, че за първите две седмици 27 май - 9 юни, се правиха около 1100 проби, а от 9 юни насам, се правят средно по 2000 проби. За първите две седмици, това ниво е било 2,43, докато за вторите две седмици, нивото на положителност става 4%. Това означава, че се увеличава разпространяването на вируса в нашата страна", съобщи той още тревожни данни.

371 вече е общият брой на заразените лекари и медицински персонал, като през последното денонощие има и един смъртен случай.

"Към момента няма налични данни за изграждане на активен имунитет. Заболяването продължава да регистрира нарястващ брой на заразен медицински персонал. Във връзка с тези най-основни изводи, това ми даде основание днес да внеса и съответния проект на решение, което вече е факт и ще действа до 15 юли. Ние няма да въведем нови или стари строги мерки. На първо място ще остане забраната за влизане в страната на лица от определени държави. Хигиената на ръцете, физическата дистанция от 1,5 м., носенето на маски или шлемове на закрити места и дистанционна форма на работа там, където е възможно, строг и повсевместен контрол", изнесе информация какво ни очаква.

"Всичките органи, които са длъжни да окажат помощ при това бедствие, са налице. В момента, доколкото зная, се разпръскваше свлечената земна маса и се търсеха четиримата пострадали лица. Всички са живи, сега имам повече информация", коментира Ананиев за инцидента в тунел "Железница" на магистрала "Струма".

"В смесен режим сме. По отношение на СЗО правете разлика между лично мнение на служители и официална позиция. Няма такава позиция. Въпрос на виждане е кога и какви мерки да действат. Всички сме свидетели, че на места, където грубо не беше спазен този режим, веднага след това започват проблемите", включи се в брифинга и доц. Ангел Кунчев.

"Вчера разговаряхме с г-жа Фандъкова. Тя наистина смята, че глоба в размер на 300 лв. не е добро решение, защото в много случаи, то е неизпълнимо. Наистина има аргументи за едни по-поносими, но събираеми приходи от глоби макар, че нашата цел не е събирането на глоби", отговори Ананиев на въпрос на Гергана Ингилизова от ПИК.

"Дадени са инструкции, все пак знаем, че става въпрос за деца, но да предприемат такива мерки, че да няма струпвания между дечицата. Засега нямаме притеснителна информация. За ресторантите, се запазва остояването на масите от 1,5 м., хората няма как да носят маски през цялото време, но по лична преценка в момента, в който има възможност, лицето доброволно да си сложи маската", отговори министър Ананиев на въпрос на ПИК TV.

"Прошка няма да има за никой", закани се здравният министър на нарушителите на правила в Народното събрание, където депутати се разхождат без маски, а тези на БСП и демонстративно, показват камерите. В парламента ситуацията била и по-проблемна, защото заради седалките и разположението на залата, мерките се спазвали трудно.

"На закрито трябва да бъдете с маска. В един театър, на една изложба, на футболен мач, може да отиде всеки, докато в залата на министерски съвет, могат да влязат само хората, които имат право на достъп".

"Да, ние имахме надежда, и бактерии, и особено вируси, те променят виролентността си. В интерес на самия вирус е човек да не умре, но до момента ние нямаме сигурни данни, че това вече е факт. Моите впечатления са, че това вече е факт, но това трябва да се докаже със сигурни данни", отчете повече за вируса доц. Кунчев.

"Някой, ако не каже откъде идва и къде работи, на границата няма как да преценят. Работниците в тази кланица е доста голям. Германия не е в списъка на страните с карантира. Ако са имали признаци на заболяването и са го укрили, е друг въпрос", завърши извънредния брифинг доц. Ангел Кунчев.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че властта трябва отново да затегне мерките заради увеличените случаи от коронавирус?
Общо гласували: 11285
архив

Две бабки пият кафенце на припек. Едната казва на другата:
- Мила, знам, че се познаваме от 100 години, ама съм стара вече и забравям. Ще ми кажеш ли как ти беше името?
Другата бабка продължила бавно да си бърка кафето, свела поглед, и след 5 минути отговаря:
- Спешно ли ти е?

няма нови новини
Днес: 234
hot
най-четени новини в момента
сега
4661
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПИК TV: "Воля" с извънреден брифинг: Партията, издигнала Радев за президент създаде мутрите и мафиотите (ОБНОВЕНА)
x
Ново чудо в Чинтуловския манастир
x