ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Комисията по здравеопазването нищи хаоса с електронните рецепти - липсвали и лекарства за диабет (ОБНОВЕНА)

БЪЛГАРИЯ ДНЕС

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Комисията по здравеопазването нищи хаоса с електронните рецепти - липсвали и лекарства за диабет (ОБНОВЕНА)

20893
на 23.10.2023
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Комисията по здравеопазването нищи хаоса с електронните рецепти - липсвали и лекарства за диабет (ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Изслушват здравния министър Христо Хинков заради проблемите с електронните рецепти. Това се случва на извънредно заседание в парламента на Комисията по здравеопазване.

препоръчано

Водещ на заседанието и на изслушването е бившият здравен министър от третия кабинет на Бойко Борисов - проф. Костадин Ангелов. 

Той отбеляза в началото, че с повече от месец, от здравното министерство, са забавили отговора на въпрос от здравната комисия.

По този въпрос - свързан със системата СЕСПА, беше първата част от препитването на здравния министър от комисията. Оказало се, че тази система работела без лиценз и освен това имало начин да се манипулират данните от нея за 6 месеца назад.

Проф. Ангелов отбеляза, че днес в комисията не са събрали, за да говорят против електронната рецепта, защото очевидно, че това е бъдещето. Събрали се били, за да отстранят възникналите проблеми и да получат отговор на въпроса, защо лекарите са канени да маркират в нея и графата "Заместващи лекарства“.

Диана Ковачева, национален омбудсман, запозна хората от министерството на здравеопазването с броя и състава на жалбите, които тя е получила от пострадавши граждани.

„Защо не беше проведена предварителна информационна кампания и не е ли редно да бъде проведена тя сега и в този период да се отстранят нередностите с алтернативни възможности за закупуване на лекарства?“. Този въпрос зададе омбудсманът на министъра на здравеопазването Христо Хинков на свиканото извънредно заседание на Комисията по здравеопазване в Народното събрание, в което участваха още изпълнителните директори на Изпълнителната агенция по лекарствата и на „Информационно обслужване“ АД.

Хинков отбеляза, че 65% от изписаните електронни рецепти, са били изпълнени през първата седмица от въвеждане на системата в работен режим.

Омбудсманът попита още с какви механизми разполага Изпълнителна агенция по лекарствата за осъществяване на ефективен контрол върху наличието на лекарствени продукти в аптечната мрежа и какви спешни мерки се предвиждат в тази насока, както и какви са причините и кой носи отговорност за невъзможността за проследяването на лекарствата по целия им път – от внасянето им в страната до получаването им от пациента и какви спешни мерки се предвиждат това да стане възможно в най-кратък срок.

Проф. Илко Гетов, заместник-министър на здравеопазването отчете, че за седмица, безразборното купуване на антибиотици, е спаднало с 25%.

Лъчезар Иванов от ГЕРБ емоционално заяви, че с въвеждането на електронните рецепти, имало едно безпрецедентно противопоставяне между лекари и фармацевти. И поиска остро някой да поеме отговорност за създадения хаос.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците
ПИК TV x
Доц. Стойчев с ТОП АНАЛИЗ пред ПИК TV: Иде вяла и скучна кампания. Компромати и скандали ще има само при... (ВИДЕО) Доц. Стойчев с ТОП АНАЛИЗ пред ПИК TV: Иде вяла и скучна кампания. Компромати и скандали ще има само при... (ВИДЕО)
ново
Днес: 99
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК