Вход
София
Времето в София 28 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Корнелия се зъби за третия вот на недоверие, заигра се със скандалите при патриотите (ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Корнелия се зъби за третия вот на недоверие, заигра се със скандалите при патриотите (ОБНОВЕНА)

на 19.10.2018
40164
6
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Корнелия се зъби за третия вот на недоверие, заигра се със скандалите при патриотите (ОБНОВЕНА)

Депутатите обсъдиха третия вот на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов, внесен от БСП. Този път темата е за политиката в сектор "Здравеопазване". Дебатите продължиха точно 3 часа.

Общото време за дебатите е 98 минути, каза Цвета Караянчева. От БСП поискаха в залата да бъдат извикани премиерът и здравният министър. "Обадила съм се на премиера, той е в Брюксел и няма как да дойде. Духом обаче вярвам, че е с нас", отговори на искането Караянчева.

"Искаме оставката за погрома в здравеопазването. За 10 години Борисов смени девет министри и осем управителя на Здравната каса - по един на година. Парите за здравеопозване се увеличават и вече стигат 9 млрд. лв., но гражданите плащате 4 млрд. лв., плащате под масата и над масата. Здравеопазването не е достъпно. 80% от болниците са в три големи града. Общинските болници фалират, те дължат вече над 500 млн. лв. Пред закриване са болниците в Ловеч, Видин, Враца, а до тях изникват печеливши частни болници.

Искаме оставката на кабинета заради лекарствената политика. Евтините лекарства се изнасят, а скъпите се продават. 45% от парите за здраве отиват за лекарства. Лекува се без ясен механизъм по клинични пътеки. Пациенти се приемат по пет-шест пъти, за да се вземат парите. 3 млн. са хоспитализациите, а сме намалели с 1 млн. Това го позволява системата. Искаме оставката, че лекарите бягат от България. Положението с медицинските сестри е катастрофално", изчете мотивите от трибуната Корнелия Нинова.

"Правителството не връща 1,5 млрд. лева взети през 2010 година от Симеон Дянков. Правителството не плаща в пълен размер здравните осигуровки на деца, пенсионери и държавни служители", допълни тя. "Алтернатива има, като си поставяме за основна цел да гарантираме на всеки достъп до здравеопазването. За здравно неосигурените - да имат базов достъп до услуги, изграждане на Национален здравен регистър, внедряване на здравната карта, заплащане в пълен размер на здравните вноски на деца, пенсионери и държавни служители и недопускането на демонополизация на Здравната каса", изброи какво предлагат като алтернатива от нейната партия.

Делян Добрев: ГЕРБ не се притесняват от новия вот на недоверие, поискан от БСП

Делян Добрев: ГЕРБ не се притесняват от новия вот на недоверие, поискан от БСП

ГЕРБ не се притесняват от новия вот на недоверие на...

на 30.09.2018

Тя упрекна управляващите, че до момента всички предприети реформи не са били обсъдени с лекари, болници и пациентски организации. "Правителството напълно неглижира и пренебрегва Българския лекарски съюз", продължи с атаката си Нинова. 

"Правителството да си подава оставката и да си отива. Алтернатива има", призова още веднъж червената лидерка. 

Павел Шопов от "Атака" й отговори: "Писна ми да ме лъжат с чисти, сини комсомолски очи. ГЕРБ управлява от 2009 г., "Обединени патриоти" управляват от една година. От последните 29 години, на 10 ноември ще станат 29 години от 1989 г., БСП има мнозинство в 5 от 11-те Народни събрания и 13 години управление самостоятелно или в коалиция, кой носи отговорността? БСП признава връзката си със старите управляващи, стига сме се търкаляли". Корнелия Нинова му отговори и цитира Волен Сидеров: "Подкрепете вашия председател, все още, на "Обединени патриоти". Цитирам: Защо да не помислим за радикална промяна? Защо болниците са търговски дружества? Здравето не е пазар - подкрепете БСП за нова политика и болниците да не са търговски дружества", отговори му Нинова. Това щяло да стане само, ако това правителство си отиде и на негово място дойде друго, уточни тя.

"Това не е вот на недоверие срещу министъра на здравеопазването. За мен това е вот на недоверие срещу ГЕРБ", заяви Антон Кутев. Той включи в политическите дебати и трагедията с липсата на белодробни трансплантации и смъртта на няколко болни, които така и недочакаха трансплантация. "Системата убива и през последните девет години тя си има име - Бойко Борисов", опиянено каза Кутев. "Не беше коректно изказването, накрая не беше коректно", скастри го Цвета Караянчева.

"В цял свят болничните хоспитализации намаляват, в България се увеличават. В цял свят болниците намаляват, в България има над 100 нови", взе думата червеният депутат Георги Михайлов. Естествено, БСП не подмина и темата с пенсиите, които, по думите на Михайлов, били "катастрофално ниски".

"Секторът се нуждае от надпартиен консенсус. Трябва да се правят политики за здравеопазването, а не политика от здравеопазването. Вие направихте това да не се случва. Обикаляхте по села и паланки, представяйки своята визия. Хората очакват от нас да намираме решения. Виждам едно неточно цитиране и боравене с факти и цифри, това се прави с една цел - да докажете своите аргументи", взе думата и отговори на БСП д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ. "В момента имаме експертни групи, които ще предложат вариант и решение гражданите да имат такова здравно осигуряване, което да им гарантира сигурност", допълни Дариткова. "За периода 2010-2018 година, най-много разрешителни за нови болници, има през 2013-2014 година", обори една от точките на вота шефката на здравната комисия в парламента.

Тя не се съгласи и с твърдението на БСП, че реимбурсната лекарствена листа е къса. "Имаме значителен ръст на разходите за лекарства, но това е световна тенденция, защото медицината се развива. Създаде се комисия за оценка на здравните технологии, вие проф. Михайлов бяхте неин председател", продължи Дариткова. Тя отрече, че имало и дискриминация при пациентите с по-малки финансови възможности - нещо, върху което от БСП непрекъснато акцентират. Само за онкологичните лечения през тази година са дадени 180 млн. лв. повече, изтъкна Дариткова.

"Важна е тезата да се остойности трудът на лекарите, за да ги задържим в България. Тази алтернатива ми звучи като лозунги от доброто старо време, например "Капитализмът - враг на комунизма". Трябва да се предложи конструктивна алтернатива. Ние тук трябва да сме обединени от интересите на гражданите, които ние тук представляваме", завърши д-р Дариткова.

"Слушам и не вярвам на очите си. Вярно е, че ходим по села и градове, но чак по паланки не сме ходили", репликира я Славчо Велков. Социалистът се разпали и продължи да говори дори, след като времето му за реплика изтече, а микрофонът му спрян за няколко секунди. "Не получавам възнаграждение в момента от ВМА, ама не ми се смейте там, ще ви дам под съд", закани се Велков на неизвестен депутат от ГЕРБ.

"Не забелязвам желание за диалог от страна на г-жа Нинова, а само желание за скандал", вметна Даниела Дариткова.

ДПС също взе думата чрез заместник-председателката на парламента д-р Нигяр Джафер. Според нея, системата била като в "Полет над кукувиче гнездо" и увери още веднъж, ще ДПС ще подкрепи този вот, защото в здравеопазването имало срив на доверието от страна на гражданите и самите лекари. "България има най-високата смъртност в ЕС, най-високата смъртност от сърдечни заболявания, ще подкрепим този вот и заради фалита на общинските болници", каза тя част от мотивите на ДПС. "Нашето здравеопазване е пост фактум, върви се след събитията", отчете Джафер. 

"Групата на "Обединени патриоти" смята, че този вот е ненавременен и няма да го подкрепи", заяви Калин Попвски от ОП. Той отчете, че в България вече има 365 болници. Сметките показвали, че на всеки 20 000 души у нас се пада по една болница.

"Целта на този вот е да предизвикаме дискусия, за да можем да подскажем на управляващите евентуални корекции, които те да преприемат. Мотивите са писани в стил - като ги отворя нищо не разбирам, като ги затворя - все едно друг е чел", каза Хасан Адемов и отчете, че е ясно, че вотът няма да може да мине, защото БСП и ДПС имат общо 104 гласа, които са крайно недостатъчни. 

"Вие ще подкрепите този вот, който не иска демонополизация на касата, а вие искате такава. Вие говорите за нов модел - колко нови болници бяха регистрирани във вашите мандати на управление", попита Адемов патриотът Искрен Веселинов. "Тази демонополизация е закъсняла", отговори той.

"Реформите са закъснели, затова носим отговорност всички. ДПС стои на позицията, че реформите не могат да бъдат направени без надпартиен консенсус. Чест прави на министър Ананиев, че предлага модел на демонополизация, нека да видим окончателния модел", взе думата в дебатите Джевдет Чакъров.

След изтичането на предварителното зададено време за дебати от 98 минути, беше проведено гласуване за неговото удължаване до тяхното приключване. 117 депутати гласуваха "за", а от БСП подканиха здравния министър Кирил Ананиев да се възползва от правото си и да се включва в дебатите. Крум Зарков съзря зад този негов отказ очакване партиите да изразходят времето си за изказване и така те да не могат да вземат отношение по казаното от него.

"Не съм доволен от дебата до момента. Предлагат ни се изходи - първият е радикално излизане на държавата от здравето и влизането на частниците и да разчитаме, че частният интерес ще контролира обществения интерес. Нямаме здравно-информационна система, нямаме остойностяване, как се реши, че тези 880 млн. ще помогнат? Джобовете на гражданите са продъдени, не можем да се съгласим в това", включи се в дебата доц. Георги Йорданов от БСП.

Станислава Стоянова от ГЕРБ пък допълни, че в мотивите само на едно място има думата профилактика: "Изпадам в умиление. Точка. Профилактиката за вас, колеги, не е аткрактивна. Там няма пари, няма протести, няма умиращи хора. Парите са твърде добър мотив за протести и вотове", каза тя.

"БСП никога не са давали алтернатива или решение, което вълнуват всички български граждански. Искам да припомня едно решение, взето на 29 юли 2018 г. - с това решение задължихме министерство на здравеопазването да даде мотивите за реформа в сектора. Несериозно е да се твърди, че няма диалог с лекарския съюз, пациентските организации и болниците. Единственото смислено днес беше това на проф. Михайлов, че преди него нямало нищо смислено, а това бяха мотивите на неговата председателка. ГЕРБ започна активно да участва в дебатите. Темата "Здравеопазване" не е на нито една политическа сила, в нея трябва да участваме всички активно и да подкрепим всяко едно добро предложение. Благодарим на БСП, че за първи път внесоха вот на недоверие за намерение. Обсъждането продължава. Колеги отляво, благодаря, че днес сте тук, а не там, където можете да си говорите колкото си искате, но никой не може да ви потърси отговорност", включи се в дебата председателят на ПГ ГЕРБ Цветан Цветанов.

Таско Ерменков скочи на казаното от Цветанов и оприличи днешния дебат на сблъсък на два подхода за здравеопазването. "Днес вие обидихте всички български лекари. А що се касае до това кой си отива, аз смятам че изборите дават този отговор. До настоящия момент вашите послания не са намерили отглас в обществото. С това, което направихте 2013 и 2014 г. да дадете разрешение за дейност на 21 частни болници, това показва вашето отношение", отговори му Цветанов. 

"Когато излизат да говорят подобни народни представители, нека да попитаме, защо не беше казано - лекарства за онкоболни с изтекъл срок на годност с бележка "Георги Михайлов", вие ли ще ми говорите?", отговори на проф. Михайлов Цветанов. Самият Михайлов се обиди на казаното. "Никой от ГЕРБ не разбра за какво говорим. Това показва какво отношение има кабинетът към болните", включи се в спора социалистът Иван Иванов. Цвета Караянчева беше обвинена от него, че възражда стари практики, задето позволява изричането на обиди от трибуната. Тя пък на няколко пъти спираше микрофона на Иванов и съпартиеца му Божанков, които тотално смесиха дебата с личните си обяснения. 

Любимецът на Корнелия Нинова - Крум Зарков, излезе на трибуната и започна яростно да брани мотивите, писани от нея. "Когато знаете, че нямате думи, с които да отречете тези мотиви, задаваме си въпроса - има ли сили това правителство и това мнозинство да променят това? Показват ни тук два отвлечени модела, които са отхвърлени от всички, дори и от управляващите. Няма време да мислите за вашите намерения дали са истински или неистински".

"Преди 11 месеца, когато Народното събрание ме избра за министър казах, че здравеопазването няма цвят. Обещах да работя с разбиране и добра комуникация, с консенсус. Поех ангажимента да работя коректно. Обвинението, че не съм изпълнил своето обещание беше това, че г-жа Нинова затвори темата с едно изречение и не съм се срещал с никой. Преди Националната кръгла маса, две седмици преди това аз проведох работни срещи с всички. В тези разговори имаше само две организации, които категорично се противопоставиха на предложенията - това бяха пациентските организации и синдикатите.

Може би сте свикнали на командно-административния подход, но аз съм друг човек (аплодисменти в залата - б.ред.). Искам, когато тръгна към Народното събрание, всички организации да са зад мен. Сформирали сме работни групи, те ще кажат. Г-жа Нинова - мисля, че тя излезе навън, не може да прави срещи с две-три организации, които не знаят, какво ще им предложим и тя да излиза в пресцентъра да уведомява хората, това е нечестно. Не лъжа, срещнете се с тези организации, те излязоха със специални обяснения, звъняха ми объркани.

Г-н Цветанов, има и малко добри неща в мотивите. Те са свързани с една част от моята презентация, в която описах недостатъците на сегашния здравно-осигурителене модел, хубаво са ги взели, това е единственото добро. Колегите от БСП ги използват да правят вот на недоверие, аз предпочитам да правя консенсус. Здрав вот на недоверие не се прави с болни аргументи", включи се в дебата здравният министър Кирил Ананиев.

След изказването на министър Ананиев стана ясно, че времето на БСП е изтекло, а на депутата Георги Гьоков му се паднаха 14 секунди. В дебата се включи отново Павел Шопов: "Най-големият проблем е краденето на пари от Здравана каса за лично облагодетелстване. Това е престъпление", отчете заместникът на Волен Сидеров.

След неговото изказване дебатите бяха прекратени. Гласуването на вота на недоверие ще бъде на 24 октомври (сряда) от 9 часа, съобщи Цвета Караянчева.

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че президентът Радев трябва да подаде оставка заради секретаря си Пламен Узунов и заради аферата със СРС, свързана с жена му?
Общо гласували: 16366
архив

- Какво е 90-60-90?
- Каране в града покрай полицаи.

няма нови новини
Днес: 111
hot
най-четени новини в момента
сега
2832
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV! Премиерът Борисов с митрополит Николай в Пловдив: Без Господа нищо не може да се направи! (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Пълнолуние и лунно затъмнение през юли - какво ще ни донесат
x