ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Щабът за борба с COVID-19: Ваксинирахме над 30 000 на ден! Чакаме още над 400 хиляди дози. Всички новозаразени са с британския щам (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Акценти

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Щабът за борба с COVID-19: Ваксинирахме над 30 000 на ден! Чакаме още над 400 хиляди дози. Всички новозаразени са с британския щам (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

49638
на 06.05.2021
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Щабът за борба с COVID-19: Ваксинирахме над 30 000 на ден! Чакаме още над 400 хиляди дози. Всички новозаразени са с британския щам (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Здравният министър проф. Костадин Ангелов и Националният оперативен щаб за борба с коронавируса изнасят гореща информация за развоя на третата вълна на инфекцията и ваксинационния план и на Гергьовден.

препоръчано

Искам да започна с две много важни неща, които се случиха през последната седмица. Първото е, че България беше извадена от Института "Роберт Кох" от високо-рисковите зони и вече сме само рискова зона. Гордо мога да кажа, че това е заслуга на всички нас, на българите, на журналистите. Второто важно нещо бе вчера - над 31 хиляди ваксинирани за един ден. Аз казах, че преследваме целта от 50 хиляди васкинирани на ден през май. Скоро ще стигнем 1 млн. ваксинирани българи, заедно с преболедувалите ще имаме над милион и половина защита. Това каза по време на брифинг здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов. 

"България вече е на 20-о място в ЕС по заболеваемост и на второ по смъртност. По отношение на 14-дневната заболяемост се отчита трайна тенденция за намаляването й. Същото е и по отношение на смъртността, посочи той.

"Намаляват хоспитализираните. Тенденцията е трайна. Само в 4 области имаме увеличение – Благоевград, Стара Загора, Силистра и Шумен“, обяви Костадин Ангелов.

Той обяви, че вече са направени над 30 000 ваксини на ден.

Здравният министър обяви по колко ваксини са поставени през почивните дни. Той уточни, че най много са поставени в „Пирогов“.

Той разкри данни, според които стана ясно, че предпочитаната ваксина е на „Пфайзер“.

Той каза, че най много ваксини са поставени във възрастовата група 45-65 години.

„Броят на ваксинираните зависи и от ваксините. На 31 май ще дойде първата пратка от 471 000 дози", отговори той на въпрос на ПИК.

 „По отношение на щаба следващият министър-председател ще каже. От залата се вижда белег , че излизаме от третата вълна. Това се дължи най-вече на хората, които повярваха в науката“, отговори той на въпрос на ПИК за Щаба при новото управление на страната.

„Има възможност зелените коридори да продължат и след 9 май. Взавимост от броя ваксини, които разполагаме, ще се вземе решение“, каза той в отговор на трети въпрос на ПИК.

„Наясно сме кои числа да гледаме. Спокойни сме. Много зависи как ще се управлява занапред пандемията. Най-важното е да продължи ваксинацията. Колкото повече ваксинирани имаме, толкова мерките ще стават спомен“, каза той.

„НЦЗПБ работи с други числа, а ние с тези, които представих в НС“, уточни той за разминаването в числата.

„Написано е, че няма риск в България за туристите“, уточни той за излизането на България от червената зона.

„Очакваме скоро да приеме регламент за сертификатите. Ние като страна членка веднага ще го въведем. Смея да твърдя, че сме с по-нисък индекс на строгост 53,7, а в Германия е над 70%, но там заболяваемоста е по-голяма.“, обясни той.

„Заповедта е качена за отпадането за ограниченията за тържествата“, обясни той.

Проф. Ангелов обясни, че информираността на обществото трябва да продължи и занапред.

„Коронавирусът мутира 4 пъти по-малко от СПИН-А и 8 пъти по малко от грипа. Мутациите са случайни явления. Затова в ЕС решихме да стартираме едновременно ваксинирането. Не искам да се плашите, защото основата на защитата е клетъчният имунинет, който се развива след ваксинация. Няма такъв вариант засега, на който сегашните ваксини да не действат. Действат по-слабо на индийския, африканския и бразилския. Националният център следим мутациите много внимателно. Правим всяка седмица по 400 теста. Слава богу освен британския, не сме уловими индийски, бразилски и южноамероакнки. За съжаление в наши съседки има засечени внос на такива мутации“, заяви проф. Тодор Кантарджиев.

 „ЕМА започна изпитване на Пфайзер за деца от 12-15 години. Очаква се да има яснота през юни. Ще има за други ваксини. Всички вече правят клинични изпитвания“, каза Богдан Кирилов.

„Предполагам, че и с Модерна ще стане горе-долу по същото време. ЕК вече реализират проучвания, които са независими от фирмите“, добави той.

„У нас няма засечен друг щам освен британския", уточни отново проф. Кантарджиев. 

„Вече са факт електронните рецепти . Няма да бъде лесно. Същото важи и за пациентското досие. Последният срок е 1 юни, за да може да бъде оправен изцяло софтуеъра. Идеята е информацията да бъде споделена и да се ползва навсякъде в страната и да се синхронизира с ЕС. Затова искам да всички, които участваха в изпълнението на тази задача. Това е едно изпълнено обещание“, завърши Ангелов.

 

 

Сподели:
Бомба x
АСТРОЛОГИЯ: Неприятни сюрпризи може да изпънат нервите ви АСТРОЛОГИЯ: Неприятни сюрпризи може да изпънат нервите ви
ПИК TV x
Доган и Божков - забранените теми за Слави Трифонов (ФАКСИМИЛЕТА) Доган и Божков - забранените теми за Слави Трифонов (ФАКСИМИЛЕТА)
ново
Днес: 186
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това