Вход
София
Времето в София 15 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Кошлуков с нови разкрития за скандала с Горан Благоев: Подписвал е договори със съпругата си за хонорари от БНТ и не е декларирал конфликт на интереси! (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Кошлуков с нови разкрития за скандала с Горан Благоев: Подписвал е договори със съпругата си за хонорари от БНТ и не е декларирал конфликт на интереси! (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

на 24.06.2020
53644
0
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Кошлуков с нови разкрития за скандала с Горан Благоев: Подписвал е договори със съпругата си за хонорари от БНТ и не е декларирал конфликт на интереси! (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
24.06.2020
0
53644

Съветът за електронни медии изслуша днес на свое заседание генералния директор на БНТ Емил Кошлуков. Изслушването е във връзка със сигнали, свързани с водещия и с предаването "Вяра и общество". Преди дни стана ясно, че летните повторения на предаването са свалени от програмата на БНТ 1.

Генералният директор на обществената медия заяви, че предаването няма да се сваля от ефир, докато той е начело на БНТ. В същото време обаче посочи, че към Благоев има редица критики, защото по договор водещите на предавания нямали право да влизат в ролята на коментатори, а Благоев го правел.

Емил Кошлуков заяви също, че стриктно следи за плурализма на гледните точки в предаването на фона на това, че Светият синод е забранил на клириците да участват в него. Това на практика означава, че съдбата на Горан Благоев е в ръцете на Светия синод, защото ако те не променят решението си журналистът няма да се справи със задачата за осигуряване плурализъм на медиите.

"Събирането е по неприятен повод. Нося пълната папка от близо 100 писма по отношение на предаването. При проверката,която извършваме, разбираме, че проблемът е много голям и е текъл през годините. Има сигнали в мандатите на трима генерални директори", обяви Кошлуков. 

"Има серия от нарушения на законите, както и вътрешните правилници на телевизията, както и на стандартите на журналистическата етика. Нарушени са освен законите за радио и телевизия, така също и е този за вероизповеданията", каза шефът на БНТ. 

"От много години се нарушава рамката на плурализма. Предаването си позволява злобни коментари срещу Светия синод, там отдавна не присъстват и гостуват представители на Българската православна църка. Открихме и редица тенденциозно подбирани теми и гости. Горан Благоев е сключвал договори със свои роднини, включително и съпругата си. Представяни като експерти гости са получавали заплащане по консултантски договори", разкри още Кошлуков. 

Ето я истината за БНР - директорът Балтаков нарушава законите, а СЕМ спи

Ето я истината за БНР - директорът Балтаков нарушава законите, а СЕМ спи

Новата шефка на СЕМ Бетина Жотева се оплете в опитите да...

на 07.06.2020

"Има отправени обвинения в престъпен заговор на представител на БПЦ и премиера Борисов на брифинг и това е наречено в предаването "омерта".

Предаването работи с манипулирани видеа. Става дума за материали от брифинг, които са така залепени и монтирани, че после гостите в студиото да развият темата в тази посока и да нарекат симбиозата между държавата и църквата "престъпна". Отново има и скриване на истината и заблуждаване на зрителите, което представлява манипулация и граничи с фалшива новина", разясни още Кошлуков и разкри, чрез уж чрез въпроси на гости и внушения на водещия Благоев са обвинени премиерът и църквата в престъпление - купуване на гласове. 

"Заради личния конфликт и вражда на един човек, БНТ не може да изпълнява мисията си. В това предаване е имало много пъти хули и скандални изявления срещу православната църква и набедяване на религията на преобладаващата част от българите. Всички опити да се представя това като търсене на истина са неоснователни с оглед редица закони. Благоев бе потърсен за обяснение от БНТ, но се разболя. Обществената телевизия не може да си позволява подобно отношение и дори пряка намеса - Благоев бе на протест дори пред Синодалната палата и даде и интервю за собствената си телевизия", разкри още Кошлуков.

"Да хулиш монасите в Рилския манастир и да ги набеждаваш в престъпление с купуване на гласове, при положение, че този манастир е в списъка на Юнеско и е длъжна държавата да се грижи за него, това ли е нормално? А защо нямаше поканен гост от финансово министерство или от дирекция "Вероизповедания"? Защо се канят само другите, които хулят църквата?", попита риторично Кошлуков.  

От СЕМ след края на изслушването обясниха, че ако се наложи, ще бъде разпитан и Горан Благоев. "Това, което отчитаме, е, че през последните години не е правен мониторинг на това предаване. Има данни и факти, изнесени от г-н Кошлуков, по които ние не можем да вземем отношение. Не мога да се съглася единствено, че в предаването е засегната вярата на вярващите", обясни председателят на СЕМ Бетина Жотева.

"Беше един много емоционален разговор, но и много полезен за нас. Бях човекът, който връщаше разговора, който от философско-теологичен го връщахме към нашите правомощия. Нашите експерти имат доклад, в който се казва, че не е нарушен Закона за радиото и телевизията в това предаване. Накрая апелирахме към г-н Кошлуков да бъде обективен, когато взима решение относно предаването и г-н Благоев", каза още тя.

"За какво да разпитаме г-н Балтаков. Не можем да го спрем", каза Бетина Жотева на въпрос на ПИК TV дали ще бъде изслушан и генералният директор на БНР и защо са го пуснали да отиде в САЩ.

"Точката по дневния ред на СЕМ е по тяхно предложение. Тя е наложена във връзка с изявленията на Горан Благоев в социалните мрежи, както и от многобройните писма, които не само в БНТ, но и в СЕМ са получени. Получили сме над 100 писма. Да кажем, че 5-6 писма го защитават, а другите са от възмутени хора", обясни Емил Кошлуков пред журналисти.

"Горан Благоев има най-различни договори с жена си за хонорари в БНТ - понякога е сценарист, понякога е продуцент, редактор. Най-различни", добави изпълнителният директор на БНТ на въпрос на Ива Николова.

"Всеки един от телевизията може да прави филми. Когато се сключва външен договор, трябва да се декларира конфликт на интереси", уточни той.

По думите му предаването ще остане и дори БНТ ще направи още религиозни предавания. "България и българите имат нужда от много повече религиозно образование.

На въпрос на ПИК TV защо в предаването не гостуват хора от Светия Синод, Емил Кошлуков каза: "Защото предаването има антицърковна политика. Няма как духовник да отиде в предаване, където хулят бога."

"Предаването на Горан Благоев не може да се занимава с политика, а то се занимава. Има тенденциозно подбрани гости", обясни Кошлуков и добави, че ще вземи решение дали той ще води предаването, след като намери Горан Благоев и разговаря с него.

"За да мога да говоря днес със СЕМ, се опитах да получа достоверна информация от всички места за субсидията за Рилския манастир, тъй като това беше темата. Говорил съм няколко пъти с шефа на "Дирекция на вероизповеданията", говорил съм със Светия синод, със зам.-министъра на културата", уточни Кошлуков.

"Рейтингът на предаването е среден за телевизията", разкри генералният директор на СЕМ.

"Ние не изпълняваме обществената си мисия - най-голямата вяра не е представена в обществената телевизия. Самият той трябва да спре да хули църквата. За съжаление, като проверявам предаванията, той не е спрял", добави той.

"Предстои да разгледаме лятната схема. Имаме страшно много продукция, която ми е по-важна да излъча. Повторенията ще ги има, но може да бъдат разположени в друго време", каза Емил Кошлуков.

"Ако ме подкрепите Влади Горанов да даде още някой лев за телевизията, ще има още едно предаване и през септември. Но и с този бюджет мисля, че ще има още едно предаване през септември", разкри директорът на БНТ.

"Горан Благоев няма как да направи публицистично предаване, тъй като църквата не иска да разговаря с него. Той не може даде различни гледни точки", каза Кошлуков на въпрос възможно ли е предаването "Вяра и общество" да бъде преквалифицирано като публицистично.

На въпрос на ПИК TV дали ще има плурализъм при представянето на различни издателства в БНТ, Кошлуков заяви: "Говорите за предаването "Библиотеката. В момента разглеждам темата. Чувал съм, че се толерират определени издателства. Нямам представа дали е така, ще разговарям с екипа на предаването и ще ви кажа."

Сподели:
свързани новини
СКАНДАЛ: Асоциация сезира СЕМ за нарушения на Би Ти Ви (СНИМКИ) СКАНДАЛ: Асоциация сезира СЕМ за нарушения на Би Ти Ви (СНИМКИ)
Национална асоциация „Българско Черноморие”...
на 19.06.2020
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34898
архив

Доктор пита новоназначената медицинска сестра:
- Сестра, взехте ли кръв от пациента в шеста стая както ви казах?
- Да, докторе.
- Колко?
- Колкото можах.
- По-точно?
- Към пет литра.

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Здравните власти с аларма: За последната седмица е отчетен ръст на смъртността от 50% (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
ОЧАКВА НИ СБЛЪСЪК: Астероидът Апофис лети с бясна скорост към Земята
x