ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Красимир Каракачанов пред депутатите за Северна Македония: Никой не е притискал правителството, българската позиция се придържа твърдо към договора (ОБНОВЕНА)

Балкани

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Красимир Каракачанов пред депутатите за Северна Македония: Никой не е притискал правителството, българската позиция се придържа твърдо към договора (ОБНОВЕНА)

21172
на 13.11.2020
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Красимир Каракачанов пред депутатите за Северна Македония: Никой не е притискал правителството, българската позиция се придържа твърдо към договора (ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Предоставяне на информация на народните представители по желание на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов за преговорите със Северна Македония.

препоръчано

От БСП поискаха в залата на дойде премиерът Бойко Борисов или външният министър Екатерина Захариева. Тя е на държавно посещение в Палестина, а Борисов има други ангажименти, каза Каракачанов обяснявайки, защо той е в залата.

"България продълъжава да подкрепя идеята за европейска интеграция на страните от Западните Балкани. На македонското правителство са предлагани няколко варианта на базата на тази рамкова позиция, която вие много добре познавате. Съвсем тенденциозно в някои медии се появава информацията, че българското правителство отстъпва - никой не е притискал българското правителство", каза Каракачанов.

Смятаме, че договорът от 1 август 2017 г. не се изпълнява така, както трябва, отсече вицепремиерът.

"Не наблюдаваме никаква промяна на езика на омразата, но има и държавни медии и институции, които употребяват същия език на омразата. Няма никакъв напредък и в промяна на учебната система, чрез която се генерира омразата срещу българския народ", каза още той.

"Бяха поставени и показани примери от наша страна, включително и казарми, в които има надписи, обиждащи България. От наша страна, че без да се преодолее говорът на омразата и ревизия на образователната система, която е изградена на неверни факти и омраза към българския народ, няма как България да има друга позиция - няма даде съгласие за насрочване на първата комисия за започване на преговори със Северна Македония", отчете още патриотът.

Той припомни, че през годините България е правила много жестове, като се започне от признаването на Македония след отцепването й от Югославия. 

Според него, в Скопие си вярват, че след като сме дали съгласие за членството им в НАТО, то и сега ще стане така и правителството ни ще клекне и по този пункт.

"За нас въпросът остава открит, последните разговори бяха във вторник, в сряда имаше онлайн конференция, на която ние не стигнахме до никакво ново решение и то основно поради нежеланието на колегите от Скопие да приемат ясно заложените постановки", запозна още депутатите с резултатите от преговорите вицепремиерът.

"Българската позиция се придържа твърдо към договора от 2017 г.", завърши Красимир Каракачанов.

"Това, което днес поискахте като информация, ви го дадох. Нарочно не представям текстове пред вас на отделни предложения, които сме правили. В дипломацията има принцип на една конфиденциалност, която от другата страна не се спазва. На срещата в Берлин, България отново е заявила своята позиция. От Скопие тази информация тази информация изтече в преиначен вид, България не е подписвала нищо. Това беше жест от страна на министър Захариева, защото няма практика в последните дни държава-членка към държава-кандидат да прави такъв жест. Държавата-кандидат се опита да спекулира с тази тема", обясни още Красимир Каракачанов.

Сподели:
Бомба x
Уникалните свойства на меда - ето какви са те Уникалните свойства на меда - ето какви са те
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов и кабинета подпомагат общините с 3.7 милиона лева: Действаме максимално бързо за справяне с щетите от наводненията (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV: Борисов и кабинета подпомагат общините с 3.7 милиона лева: Действаме максимално бързо за справяне с щетите от наводненията (ВИДЕО)
ново
Днес: 31
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това