Вход
София
Времето в София 24 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Министерството на Нено Димов подхваща дъвката на Зеления октопод - Емил Георгиев и Слабаков разбиха екорекетьорите за биологичното разнообразие и Натура 2000 (/ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Министерството на Нено Димов подхваща дъвката на Зеления октопод - Емил Георгиев и Слабаков разбиха екорекетьорите за биологичното разнообразие и Натура 2000 (/ОБНОВЕНА)

на 05.02.2019
19548
5
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Министерството на Нено Димов подхваща дъвката на Зеления октопод - Емил Георгиев и Слабаков разбиха екорекетьорите за биологичното разнообразие и Натура 2000 (/ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
05.02.2019
5
19548

Екологичното министерство се заема с любимата дъвка на Зеления октопод - биологичното разнообразие на конференция. Министър Нено Димов не присъства на обсъждането, тъй като е на спешно посещения в Асеновград, заради кризата с река Чая. 

По време на дебата ескпертите бяха категорични, че екологията не може да пречи на транспортната свързаност и разбика мантрата на екорекетьорите. Сред тях бяха Емил Георгиев от "Екоравновесие", както и режисьорът Андрей Слабаков, който е екоакитивист. По думите им не може да има повече от 15-20% зона по Натура 2000 в страната, тъй като това затормозява икономиката в страната, дори ако става дума за развити страни. Това е изчислено от ЕК и се спазва от всички страни, докато у нас тези зони са много повече. 

Контра на това становище обичайно бяха зелените рекетьори от октопода на Тома Белев, който бе довел близо 20 човека на конференцията от десетките сдружения, които е основал за усвояване на грантове със свои близки и роднини, както ПИК неведнъж съобщава. Именно те спират икономическата жизненост на много райони в страната с постоянните си протести и обжалвания на решения на институциите.

Срещу действията им обаче застанаха редица еко организации, които не членуват в скандалния им октопод. Те заявиха, че проекта на закона за биологичното разнообразие на Министерство на екологията е балансиран, защото взима предвид и местните политики за устройство на територията и икономическа свързаност. 

Основните нови моменти в проекта бяха представени от директора на Дирекция „Национална служба за защита на природата“ в МОСВ Мирослав Калугеров. „Този проект е в пълно съответствие с разбирането на ЕК за ефективното изпълнение на природозащитното законодателство на ЕС. ЕК разработи План за действие за природата, хората и икономиката, който постави въпроси за по-ефективно планиране и прилагане на консервационните мерки и как да се увеличи ангажираността на регионалните и местни власти, както и на останалите заинтересовани страни в „Натура 2000“, така че да се постигне балансът между тях“, каза Калугеров.

Според него промените в ЗБР се налагат, защото досега законодателството за мрежата или дословно преповтаря директивите, или е заимствано от законодателството за защитените територии, което е погрешно, тъй като предметът и целите на управление на защитените територии и защитените зони са различни и не може да се очаква, че с едни и същи инструменти ще се постигне желаният ефект и за двете категории.  По този начин зоните се управляват основно чрез забрани и ограничения. Той подчерта, че от страна на ЕК нееднократно е изразявано становище, че заповедите, във вида, в който се издават досега, не отговарят на изискванията по директива за признаване на зоните от значение за общността за специални консервационни зони. „Мерките за опазване трябва да се основават на съответните специфични за зоната цели на опазване“, каза Мирослав Калугеров.

Екоминистърът Нено Димов се среща със сръбския си колега

Екоминистърът Нено Димов се среща със сръбския си колега

Министърът на околната среда и водите (МОСВ) Нено Димов...

на 22.01.2019

Основната цел на Проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за биологичното разнообразие (ЗИДЗБР) е да се регламентира нормативно въвеждането на новия подход за управление на мрежата „Натура 2000“ в България. Чрез него ще се осигури процесът по разработване и прилагане на мерки за подобряване и поддържане на природозащитното състояние на видовете и местообитанията, както и ефективно управление на мрежата. Този подход предвижда изграждане на нови структури на национално и регионално ниво: национален орган за управление на „Натура 2000“; национален консултативен съвет към министъра на околната среда и водите; органи за управление на регионално ниво и комитети на заинтересованите страни към органите на регионално ниво.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов, който се включи в края на дискусията подчерта, че планът за действие на ЕК за Натура 2000 неслучайно е наречен „за природата, хората и икономиката“. Според него ако гледаме този план само от гледна точна на опазване на природата, на практика гледаме една трета от него, а всъщност неслучайно в неговото заглавие хората са сложени в средата. „Идеята е да се търси балансът между природата и икономиката, защото само в търсенето на този баланс може да се постигне достатъчно добро съществуване на хората“, заяви министърът. С този закон сме се стремили да интегрираме местните общности, защото няма нещо по-правилно от това местната общност да разполага с ресурса. Местните са тези, които трябва да имат основното право да управляват, защото те носят и отговорността, а правото и отговорността трябва да са ръка за ръка“, заяви министърът.

Министър Димов посочи, че в дискусията са се чули много добри идеи и с помощта на изразените становища може да бъде подобрен законът. „Ще се опитаме да прецизираме текстовете, така че да може да защитим както работата на хората, които се занимават с наука, така и работата на всички останали, които по един или друг начин са свързани с управлението на „Натура 2000“, увери министърът. След това проектът ще бъде внесен в Министерския съвет и Народното събрание. „Една трета от територията на държавата всъщност ще бъде управлявана по начина, който се опише в този закон. А това е много голям ресурс и местните общности, местният бизнес, синдикатите, общините имат право да бъдат включени в това управление. Надяваме се, че ще им дадем най-подходящия инструмент“, каза министър Димов.

Сподели:
свързани новини
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Нено Димов отряза "зелените" мераци за оставка ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Нено Димов отряза "зелените" мераци за оставка
Основният фокус в управленската програма е повишаването...
на 25.01.2019
Нено Димов отива в Катуница заради бедственото положение Нено Димов отива в Катуница заради бедственото положение
Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще...
на 05.02.2019
Напиши коментар »
(5)
1
Гарантирано - от Борисов, Пеевски и Цацаров, Застраховано - от ЗД „Олимпик", регистрирано в Кипър, Охранявано - от „Аркус Сигурност" с консултант Митю Очите, Банкови гаранции - от КТБ, Медийно осигуряване и свобода на словото - от ТВ7 и BIT, Кетъринг - от Живко Маринов Суджука, Енергийно обезпечаване – от Ахмед Доган чрез ТЕЦ „Варна“, бат Сали и Гинка от Пазарджик, Самолетни трансфери - Спас от Кочериново, Автобусен превоз – „Д-р Ветко“, Хапчета евтини и бензин евтин – от Светлана Александровна, рускиня, съпруга на г-н Марешки, Редене на павета – от Фандъкова чрез строителна фирма „Джи Пи груп“ AД (контролирана от руския олигарх Валентин Златев), Намазване на ските и пускане по пистата - Марк Жирардели, „собственик“ на „Юлен“, Разораване на дюни, изсичане на гори и бетониране на плажове – от кметовете на ГЕРБ, Дългосрочно безплатно настаняване в луксозни 180 м.кв. апартаменти – от министър Горанов, Опрощаване на неустойки по обществени поръчки – от Министрите на ГЕРБ.
2
„Когато сте дали държавата на мутрите и сте го направили преди 10 години, те ще въведат неминуемо мутренски порядки и ще се разпореждат така не само в собствената ни държава, не само с нас като нейни граждани, но те ще направят това и по света с всичкия срам.“ – Татяна Дончева в предаването „Денят с Веселин Дремджиев.“ (http://clubz.bg/78114-borisov_izvyrshva_prestyplenie_radev_nqma_grybnak)
3
На Зеления октопод му е любимо всичко, което може да се цицат пари! Затова влиянието на тия зелени в тая държава трябва да се сведе до минимум, даже да се премахне, за да може да се правят градивни неща, да се развива икономиката и туризма
4
Определено трябва да се направи всичко възможно за да се прекратят порочните зелени практики.
5
Зеленият октопод работи срещу собствения си народ и икономика.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого предпочитате за кмет на София?
Общо гласували: 15062
архив

В живота трябва да се опита от всичко. "Всичко" обикновено означава наркотици, екстремни спортове и извратен секс. Интересно е че доста по-рядко "всичко" означава ядрена физика, фитнес и шахмат.

няма нови новини
Днес: 283
hot
най-четени новини в момента
сега
2610
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Прокурорската колегия с първи думи след номинацията за главен прокурор - Гешев се съгласил да издигнат кандидатурата му след дълъг дебат (ОБНОВЕНА)
x
Учени предупреждават: Климатиците крият рискове за здравето
x