Вход
София
Времето в София 12 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Министърът на икономиката с последни новини за изпълнението на антикризисните мерки (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Министърът на икономиката с последни новини за изпълнението на антикризисните мерки (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

на 13.08.2020
35345
0
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Министърът на икономиката с последни новини за изпълнението на антикризисните мерки (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
13.08.2020
0
35345

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов даде брифинг за напредъка по антикризисните икономически мерки изпълнявани от министерството. Той се проведе след среща със синдикалните и работодателски организации в Министерството на икономиката.

Борисов им благодари за спазването на националното тристранно споразумение и програмата "Мисли първо за малкия". Обсъдени са мерките и разпределението на 656 милиона евро от ЕС за преодоляване на ковид кризата след вчерашното заседание на Министерския съвет. С работодатели и синдикати е обсъдено как ще бъдат разпределени средствата. Кеш грантове ще бъдат насочени към бизнеса.

Още една процедура ще предоставя пари за малки предприятия, защото има сегмент от пропуск. Досега те са били пропуснати от двете процедури. Става дума за 80 милиона лева. Дискусионен остава въпросът дали това ще са компании с над 500 или 300 хиляди лева оборот. Максималният размер е 50 000 лева, но е възможно след минаване през наблюдаващия комитет това да стане и 100 000 лева.

15, 30 и 75 хиляди лева ще се предоставят на малки, средни и големи предприятия на 100 процента според големината на фирмите.

По програмата "Иновоции и конкурентоспособнос" ще дойдат 400 милиона лева. През септември се очаква НС да приеме законови промени, които да дадат шанс на бизнеса тези средства да бъдат усвоявани максимално бързо.

Дигитализация, възстановяване и растеж ще е друга програма, по която ще се предоставят 80 процента от вложените средства. Идеята е бизнесът да стане по-гъвкав и иновативен. Възобновяемите източници също са акцент, за да се намалят разходите за електроенергия.

Цифрови и зелени иновации ще се подпомагат също с 80 процента. Акцентът тук е върху иновациите. Готов е и отчетът на Министерството на икономиката от встъпването в длъжност на новия екип. България няма да е засегната като Великобритания с 20 процента, но кризата така или иначе ще засегне нашата икономика, затова с бизнеса се работи експедитивно за усвояване на европейските средства. Отчетът вече е качен на е-страницата на ведомството.

Димитър Манолов от КТ "Подкрепа" каза, че е доволен, че е намерен паричен масив за подобряване условията на труд и предпазни средства за работниците. Той апелира такива срещи да са по-чести.

От името на работодателите през Виолин Ненов бе добавено, че тази втора среща определено е много полезна, защото диалогът е публичен и по-пряк. И затова ефектът е положителен.

Огнян Атанасов от КНСБ също изрази задоволството на своята организация. Средствата според него не са малко и ще се изчисти процедурата за разпределение на парите. За малките и средните предприятия това е особено важно, защото досега те не са можели да се справят с ковид ситуацията. От КНСБ адмирираха мярката, свързана с дигитализацията. Най-много са доволни, защото от министерството са уверили, че средствата ще стигнат до потребителите по възможно най-бързия начин.

Стана ясно, че при нужда ще се използват и бюджетни средства от перото за банката за развитие. Наблюдаващият комитет ще се събере до края на месеца, 10 дни след което парите трябва да тръгнат към адресатите. 400 милиона лева ще се разпраделят, бе подчертано отново.

Министър Борисов обясни, че има възможност за облекчаване на процедурите, остава изискването предприятията да не са били на загуба през миналата година, но ще се работи гъвкаво и това изискване може да отпадне. Работи се по сигнал с правоохранителните органи за злоупотреби.

Най-голямо предизвикателство е сблъсъкът с 27 000 готови проекта, работи се и в събота, и неделя. От 70 експерти екипът на министерството е станал над 180 и това е благодарение на министър Сачева. 4000 проектни предложения ще се отварят всяка седмица. Разплатени средства до момента са 51 милиона лева. Ще се работи по ускоряване на процедурите и тук.

Спадът в икономиката няма да е 20 процента, може би около 10, допусна министърът, като се позова на данни от тримесечието. За годината се очаква по-добро представяне от прогнозите на ЕК и МВФ. Второто тримесечие е било най-тежко. По-малко от минус 7 процента са очакванията на министъра.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 20767
архив

В цирка докарват нов тигър. Старите тигри го наобикалят, за да го поздравят с "Добре дошъл". - Жалко само, че не можеш да се запознаеш и с последния ни дресьор - казва един от тигрите. - Той беше толкова мил, любезен, спокоен, състрадателен, малко жилав, но все пак добър...

няма нови новини
Днес: 8
hot
най-четени новини в момента
сега
2270
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Шестима депутати напускат групата на БСП и партията и скочиха на Корнелия Нинова: Цяла партийна телевизия е заета да изгражда образа й (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Трите зодии, които ще се борят за вас до края
x