ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Министър Ангелов удари доц. Мангъров: Манипулациите на обществото водят до ръст на пандемията заради неспазване на мерките. Нали вирусът щеше да изчезне и да се късат дипломи? (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Политика

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Министър Ангелов удари доц. Мангъров: Манипулациите на обществото водят до ръст на пандемията заради неспазване на мерките. Нали вирусът щеше да изчезне и да се късат дипломи? (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

171574
на 19.11.2020
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Министър Ангелов удари доц. Мангъров: Манипулациите на обществото водят до ръст на пандемията заради неспазване на мерките. Нали вирусът щеше да изчезне и да се късат дипломи? (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Здравният министър проф. Костадин Ангелов, главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев и шефове на болници съобщават горещи данни за разпространението на коронавируса и новите мерки за борба с инфекцията.

препоръчано

"Ситуацията към настоящия момент е следната - 5766 са излекуваните за последната седмица. В страна от общия брой на разкрити легла 11 492 и общият брой за интезивно лечение е 1257, на лечение в момента са 5316 и 313 на интензивно лечение", запозна медиите със статистиката за последните 7 дни здравният министър.

"Прави впечатление за огромен натиск върху системата в Благоевград, Бургас, Пазарджик, Перник, Варна, Пловдив, Габрово, Търговище, Шумен, Русе", отчете още здравният министър. В Шумен например натискът бил 135%.

"4330 са положителните медицински лица. Активните случаи са 2313 души, от които 2159 са на домашно лечение, 154 в болница, в интензивни структури са 10", каза той и данните за заразения медицински персонал.

"Ситуацията в цялата страна е изключително сложна. Всички мерки не срещат разбирането на гражданите. Ширят се становищата, че няма такъв вирус. Подчертавам - няколко дни наблюдавам какво се случа в обществените медии за зелените кородири", отчете проф. Ангелов.

"Преместихме този коридор следобед след съгласуване с Асоциацията на магазините. Сега разбираме, че този коридор носи несъгласие в магазините. Задавам си въпроса къде сбъркахме, след като наложихме една мярка, с която бяхме съгласни всички. Трябва да пазим живота на възрастните хора, те са най-уязвими. Аз също ходя по магазините, виждам, че има струпвания, защо, за Бога чакат, защо не се проявява разбиране? Това ограничение преследва медицински цели. Няма логика - тези хора са по автобусите, задавам си въпроса за целесъобразността на тази мярка. Къде сбъркахме, след като въведохме една мярка, за да могат всички да бъдат доволни? Сега отново експертите мислят как тази мярка да има медицинска целесъобразност. Ние сме във война и трябва да спасим колкото се може повече български граждани с мерките, които са възможни", обясни повече за зеления коридор за пазаруване на старите хора здравният министър.

"За този вирус не знаем почти нищо. Над 45 000 публикации има, които са в двата полюса на фактите. Говори се за планове за пандемия като грипните вируси. Че този вирус държи ли се като грипа? Ако се държеше като грип, трябваше да изчезне през лятото. Държи ли се като типичните респираторни вируси? Че ако се държеше, трябваше да е изчезнал през лятото. Хора обясняваха, че това ще е така и щяха да си късат дипломите. Ако хората не вярват на държавата и се насажда мнението, че българските лекари са убийци в бели престилки, няма да стигнем до никъде", емоционално каза проф. Ангелов.

"Ситуацията не е много по-различна. Смъртността достигна 658 на 100 000 и това я задържа на 3-о място в ЕС, има бавно пълзене нагоре", отчете от своя страна доц. Кунчев.

"Намираме с в ситуация, в която трябва да вземем много диференцирано решение - или като общество спазваме мерките, или преминаваме към по-строги мерки. Другият вариант е все повече болни и все повече починали", отсече доц. Ангел Кунчев.

"Моята грижа е да не оставяме хора без лечение", взе участие в пресконференцията столичният кмет Йорданка Фандъкова.

"Ще обсъдим и поетапното връщане на учениците в училище, но не можем след 27 ноември да върнем всички", каза още Фандъкова. Тя заяви, че в момента се проучва готовността на всяко едно училище и в началото на следващата седмица ще се вземе решение за учениците от 6 до 12 клас.

Здравният министър показа и графика за заболяемостта за последните две седмици на 100 000 души. "В момента тя е направена в зависимост от стъпките, които следваме", обясни той. В някои области вече се пристъпва и към създаването на специални болници само за заразени с коронавирус. Габрово и София-град пък имали заболяемост над 1000 на 100 000 души, съобщи притеснен здравният министър.

"Обстановката в София е сложна, но в никакъв случай не е на ниво, на което да сме безпомощни. Болниците са готови, заредени, успяха да се преструктурират. Бих попитал: Какво в момента е по-различното от този брифинг, който проведохме на Цветница, в който бяхме обвинени, че плашим хората. Няма да оставим никой на улицата. Но моля ви се - спазвайте мерките, носете маските, направете така, че да не затрудните системата. Някаква част от заболелите се крият, продължават да ходят на работа, заразяват близките си. Нека обществото бъде отговорно към себе си и към нас", апелира проф. Асен Балтов.

"Факт е, че наблюдаваме всички - ние разкриваме поетапно легла. Когато се говори за пациент в неусложнено състояние и колегите установят интензивно лечение, този пациент трябва да бъде закаран в друго лечебно заведение. Няма да се примиря - неизпълнението в пълен обем на заповедите на министъра, нежеланието на бърза и стройна организация да се приведат лечебните заведения в начина, по който е указано и липсата на контрол на РЗИ по места. Опитвам с различни методи това да се случи, ще продължа да правя това, което ми е делегирано по закон", отговори проф. Ангелов на въпрос на ПИК TV.

"Епидемии от вирусни бронхопневмонии - PCR тестът е метод, който регистрира присъствието на дадения вирус у човека. Всичко останали случаи, които протичат по типа на вирусната бронхопневмония, но отрицателен PCR тест, не означава, че няма COVID. Просто е недоказуемо. Биологичното протичане на тази инфакция у всеки един човек е строго индивидуална. Вчера се съобщава за медицински лица за втори път. Ние ще ги издирим и проведем проучвания и ще търсим отговора на този въпрос. В науката има разнопосочни твърдения", отговори на друг въпрос на Ива Николова министърът на здравеопазването.

"В момента градският транспорт се движи по нормалните си зимни разписания. Няма налавяне на интервалите. За автобус 65, за който имах данни, че през събота и неделя, не е достатъчен, ще поискам да се предостави един курс след четири и половина. Въпреки намалелия брой пътници, в метрото в момента се возят около 40% от капацитета на метрото", обясни Йорданка Фандъкова.

"Запознат съм с този случай. В разговорите, които проведох, назначена е вътрешна проверка, аз поисках и проверка от прокуратурата, за да видим кой кри и кой прав. Лекарите и сестрите са били по местата си, това е което знам преди да приключи проверката", коментира здравният министър случая от Пловдив, където двама души с коронавирус починаха на стълбите пред местната УМБАЛ "Свети Георги". Той определи показаното по телевизията като клип - неприемливо за човешките очи. 

"Ако продължим с толелирането на мнения и показването им, че това е една лъжа, че се ограничават правата на хората, ако продължаваме да горим маски, да бием лекари и сестри, убийци в бяло, това са бяла мафия, ние ще загубим тези хора. В болницата в Шумен нещата изглеждат старшно", удари отново проф. Ангелов по зловредното действие на доц. Мангъров и тези, които твърдят, че вирус няма и всички мерки се предприемат, за да се наложи диктатура и се ограничат правата на гражданите.

Здравният министър обясни, че проблемът в момента е нереформираната здравна система. По думите му, реформите са започнали преди 20 г. и още не са приключили. "В момента обаче не е време за реформи", отчете той. Освен, че набеляза какво трябва да се промени, той посочи и проблемите, които са довели дотук.

"Въпросът, който твърдите, че няма лекарства за бременните, не отговаря категорично на истината. На сайта има качени всички аптеки, има телефони, може да се позвъни. Това, което говорите, е за липсата на медикаменти, които хората си купуват и се самолекуват от коронавирус. Самолечението с антибиотици ще доведе до една тежка микробиологична резистентност и след време хората ще умират от бактериални инфекции, които ние няма да можем да лекуваме", отговори коректно и възпитано на питане на мутрата на Слави Трифонов - Станислав Балабанов, който дори си позволи да обвини проф. Ангелов в лъжа.

"Реекспорт означава износ на лекарства на територии извън ЕС. Не се намираме и в извънредно положение, както твърдите, което да налага забрана на износ на лекарства. Казах ви, че в момента в страната до края на ноември ще влязат 360 000 опаковки, които са нискомоликулярни хепарини и те ще задоволят нужните както на болничния пазар, така и на аптеките в страната", отговори проф. Ангелов на друго внушение на мутрата Балабанов, представящ се за журналист.

"Да, генерал Мутафчийски го поканих да присъства, но ми се обади, че има среща във военното министерство, която касае неговата работа като началник на ВМА", каза и защо ген. Венцислав Мутафчийски не е на днешния брифинг.

"Решението е следното - антигенни тестове са закупени, те са раздадени на РЗИ и ще достигнат до лечебните заведения и изнесените фургони. Ще стигнат и до РЗИ-тата, центровете за "Спешна медицинска помощ". Към настоящия момент не предпиремаме действия по регламентирането на антигенните тестове като алтернатива на PCR тестовете", обясни министърът на здравеопазването и за бързите антигенни тестове. 

"Слушам въпросите ви и си задавам и аз въпрос. Във въпросите ви се съдържа искане за въвеждането на нови мерки. В репортажите, които се правят се остава с впечатление, че ние трябва да ги променим или премахнем. Обществото е разделено на два полюса. Ако нямаме осъзнаване на хората, че мерките са необходими, ние ще продължим да се изкачваме по стълбицата и ще стане така, както сме си говорили с всички вас", възмути се проф. Ангелов на тенденциозен въпрос на Би Ти Ви.

"Припомням само, че София беше първа в прилагането на по-строгите мерки. Тези мерки бяха насочени към това да се намалят възможностите за струпване на хора без възможност да се контролира. Смятам, че тези мерки бяха правилни. Друг е въпросът, че с наближаването на декември се повдига въпросът с някакви компромиси", каза Фандъкова за мерките, взети в София.

"Винаги съм носил отговорността, откакто съм застанал на тази позиция. Министърът носи политическата отговорност и съм готов да я понеса винаги и денонощно. Казах ви, че здравната системата е такава. Тя е непроменена. В Народното събранието представих плана за действие на системата на здравеопазването. Леглата, с които разполагаме, за болничното лечение, са толкова - 46 000. Лекарите са ни 19 000, сестрите - 20 000", продължи проф. Ангелов.

Основният проблем са хората, отчете с притеснение министърът. Иначе, по думите му, целият план, който държавата е направила за борба с вируса, е изпълнен акуратно, но проблем оставали хората. Това не било само в България, а световен проблем.

"Да, имаме нужда на много места в страната да се включат личните лекари и да помагат в лечебните заведения. Личните лекари работят, консултират пациентите си, по телефона, в кабинетите си. Те правят това, което могат в настоящия момент. Министърът на здравеопазването на е началник на личните лекари", заяви още министърът на здравеопазването.

"На база тази смъртност 14-дневната сме на трето място в ЕС, това е класацията. От заболяемост и от смъртност, по-точна информация няма. Ние продължаваме да се движим нагоре, заболяемостта расте, а с нея и смъртността. Ако продължаваме с този темп, ситуацията в Шумен ще се повтори и на други места", предупреди още веднъж доц. Кунчев.

"Никой болничен директор не е против да казва, че няма нужда от помощ. Протягаме ръка към всички, които могат да се включат, да се включи", обърна се с апел проф. Балтов.

"Поръчали сме 70 000 теста, предстои обяваването на поръчка за над 1 млн. антигенни тестове, които да бъдат разпространени в търговската мрежа и бъдат закупувани от гражданите", обясни още веднъж за антигенните тестове проф. Ангелов. Той съобщи, и че с тези антигенни тестове се предвижда да бъде направен масов тест на един град за моментна снимка на база на 14-дневната заболяемост.

Сподели:
Бомба x
Кога се очакват магнитни бури у нас през март Кога се очакват магнитни бури у нас през март
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ЦИК тегли жребия за изборите на 4 април - ето коя партия с кой номер ще е (НА ЖИВО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ЦИК тегли жребия за изборите на 4 април - ето коя партия с кой номер ще е (НА ЖИВО)
ново
Днес: 244
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това