Вход
София
Времето в София 10 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Мрачен 50-и юбилеен конгрес на БСП за Корнелия Нинова - най-голямата й "победа" Румен Радев влезе в открита война с нея. Соцлидерката скандално не допусна критиците си (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Мрачен 50-и юбилеен конгрес на БСП за Корнелия Нинова - най-голямата й "победа" Румен Радев влезе в открита война с нея. Соцлидерката скандално не допусна критиците си (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

на 26.09.2020
119660
0
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Мрачен 50-и юбилеен конгрес на БСП за Корнелия Нинова - най-голямата й "победа" Румен Радев влезе в открита война с нея. Соцлидерката скандално не допусна критиците си (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
26.09.2020
0
119660

50 юбилеен конгрес на БСП, който трябва да потвърди избирането на Корнелия Нинова за председател на цялата партия след първия вътрешнопартиен вот на 12 септември, се помрачи от откритата война, в която най-голямата й "победа" Румен Радев влезе с нея в навечерието на форума.

Избирането на обитателя на президентството Радев, с което Нинова кичеше целия си лидерски мандат на БСП, макар да не спечели нито една друга изборна победа, демонстративно се разграничи от Нинова, като изгони шефа на кабинета си Калоян Методиев преди пет дни. Причината бе присъствието му на купона в скъпарския хотел "Самоков" в Боровец, който Нинова организира за 70 заслужили за избирането й на лидерския пост другари веднага след заседанието на Националния съвет на 19 септември, както ПИК разкри.

Острата реакция на Радев, който ненадейно се сбогува с втори шеф на кабинета си след станалия евродепутат от БСП Иво Христов, се превърна във видимо доказателство, че разривът между обитателя на "Дондуков" 2 и лидерката на БСП е дълбок и необратим.

Причината е, че по време на кампанията за вътрешнопартийните избори обкръжението около вицепрезидента Илияна Йотова, както и самият Радев, е дало мощно рамо на най-големия конкурент на Нинова за поста и вече бивш неин заместник - Кирил Добрев. Те започнали да привличат около себе си и недоволни от лидерката социалисти.

Нинова разкрила коварствата им и решила да натрие носа на Радев, като поканила Калоян Методиев на сбирката на най-близкото си обкръжение. Отговорът на мнителния Радев бе мъниеносен и той го изгони още на 21 септември. А само 3 дни по-късно приближеният му политолог Слави Василев, който е син на върлия застъпник на Радев, спонсор на БСП и телевизията й и бивш аген на ДС Васил Василев, открито заяви, че Радев не е президент на БСП  заговори, че около него ще има нова партия.

Това означава открита заплаха за електоралното здраве на БСП, която на днешния конгрес ще провъзгласи, че се отправя към спечелването на следващите парламентарни избори. Тъй като една партия на Радев би могла да привлича само избиратели на столетницата от меката периферия и дори от твърдото й ядро, което би нанесло тежки поражения на изборните й резултати дори въпросната структура да не успее да влезе в парламента. но при сегашните 10 -13% рейтинг на БСП, 3-4 изгубени процента биха я ощетили сериозно.

Новата мишена на Румен Радев: не Борисов, а Корнелия Нинова!

Новата мишена на Румен Радев: не Борисов, а Корнелия Нинова!

Румен Радев е уволнил шефа на кабинета си Калоян...

на 21.09.2020

Затова днес социалистите и най-вече Нинова пристъпят прага на юбилейния си конгрес със свити сърца и напълно объркани как да подходят към задаващата се заплаха - да хулят Радев или да замазват събитията, които шеметно се разиграха през последната седмица.

В отчетния си доклад Нинова се кани да изброи всички свои постижения като лидер, но те вече изглеждат доста по-различно, отколкото в началото. Най-голямата й "победа" Румен Радев е ясно очертан враг на БСП. Впрочем, освен с усилията на БСП, той бе избран с гласовете на обидената на Бойко Борисов десница заради хвърления мандат и разпаднатата коалиция във властта с Реформаторския блок. За него гласуваха дори разочаровани от кандидатурата на Цецка Цачева привърженици на ГЕРБ.

Следващите парламентарни избори доказаха това. Нинова се кани да отчете и тях като успех, тъй като народното представителство на БСП бе удвоено през 2017 г. С днешна дата обаче то намали бройката си, след като Нинова изгони коалиционния партньор Спас Панчев и бе принудена да отстрани от депутатските си редици Александър Паунов след разкритията за сделките му с забегналия хазартен бос с 19 обвинения Васил Божков.

Малко преди лятната ваканция на Народното събрание пък самата парламентарна група се разцепи заради острото несъгласие на почти половината от червените депутати да се подчиняват на авторитарните методи на Нинова, която отхвърляше техните искания за промени в ръководния състав на групата и отстраняването на Александър Симов от секретарския и говорителски пост, тъй като си позволяваше публично охулване на конкурентите й.

Спихна се и другото постижение на Нинова, което тя се кани да отчете на конгреса като успех. Това са изборите за Европейски парламент, за които до този момент лидерката твърдеше, че БСП е единствената партия, която е увеличила представителството си в Брюксел закар и само с един евродепутат. 

Странната афера на Корнелия Нинова и Славчо Велков

Странната афера на Корнелия Нинова и Славчо Велков

Странна зависимост протича между политическата биография...

на 22.09.2020

Още при влизането на това представителство в ЕП бе известно, че един от тези петима червени евродепутати е върл враг на Нинова и това е президентът на ПЕС Сергей Станишев. В деня преди вътрешнопайртийните избори за лидер на БСП обаче се оказа, че тя ненадейно се е сдобила с още един враг от своите в Брюксел и това е Елена Йончева, която с мощни скандали и интриги бе наложена от Нинова за водач на червената евролиста.

След разлома между Нинова и Радев не е ясно на каква позиция ще застане и още един от евродепутатите на БСП - бившият шеф на кабинета на обитателя на президентството Иво Христов, който изненадващо също бе вкаран в червената евролиста с машинации и дори измама от страна на Нинова. Днес евродепутатите също трябва да се отчитат пред конгреса и ще бъде показателно дали Йончева и Христов ще се появят на форума, тъй като те не са членове на столетницата.

Помръкна и резултатат на БСП от местните избори, които Нинова се канеше да посочи като постижение пред конгреса. От 4-те областни кмета на БСП, които се сочеха като увеличаване на влиянието на столетницата в местната власт, един се прости с поста си. Това е кметът на Благоевград Румен Томов, който след решението на Конституционният съд вече е градоначалник, тъй като не е заличил в срок една от фирмите си и известно време е бил и кмет, и предприемач, което е недопустимо от закона.

Нинова и обкръжението й са в паника и от разкритията, които могат да направят пред форума противниците й за манипулациите, извършени с т.н. подвижни и преносими урни, които всъщност представляваха кашони. новоизбраната лидерка обаче спечели поста си на вътрешнопартийния вот с гласовете именно от тези кашони, а не големите градове, където гласоподаването беше много слабо. Партийната ЦИК бе затрупана със сигнали, които тя неглижира.

Не се знае и как Нинова ще отчете безпрецедентно подадената си оставка от лидерския пост през юни 2019 г., заради която дори свика заседание на 49-я конгрес, но по време на форума заяви, че няма да я подаде още преди той да е започнал и го обезсмисли.

Въпреки че един от най-големите врагове на Нинова в партията, с чиито гласове тя стана лидер през 2016 г. - шефът на пловдивските социалисти Георги Гергов, в навечерието на конгреса изненадващо й подаде ръка за помирение в името на единството на партията, не се знае дали другите й опоненти ще я последват.

Освен това Гергов беше главният идеолог на противопоставянето на Кирил Добрев срещу Нинова на вътрешнопартийните избори, но сега тя е разкрила, че той се е преориентира към червените, които заиграват с Румен Радев. Не е изключено Гергов да се е възмутил от двойната игра на Добрев, която покрай Илияна Йотова няма как да се истои без друг голям враг на червения пловдивски лидер - Румен Овчаров, и затова той да е направил остър завой в полза на партията си.

Така обременената с всички тези негативи Корнелия Нинова ще трябва да се изправи пред юбилейния 50-и конгрес на БСП за отчет и за потвържаване на избирането й за лидер на цялата партия. Освен това столетницата трябва да извърши и още един изключително важен избор - на нов Национален съвет, който е висшият орган, определящ бъдещи депутати, евродепутати, министри и прочее кандидати на БСП за длъжности и ръководещ партията.

Нинова беше в остър конфликт с голяма част от досегашния състав на Националния съвет, често вземаше решения без кворум, а накрая той започна открито да я бламира. Затова днешния избор на около 150 от общо около 190-те члена на висшия орган на столетницата е изключително важен. Извън влизащите в него по право, каквато е самата Нинова, депутатите, представителите на Младежката БСП, които обаче също се избират, както и на жените и на ветераните на партията, за позициите от местните структури са номинирани рекордните над 1000 души.

Битката на конгреса на БСП ще продължи два дни - днес и на 27 септември, когато ще станат ясни резултатите от гласуването за Национален съвет, както и ще бъде приета резолюция под названието "Към нова програма на БСП "Социализъм 21-ви век".

ПИК отново не бе допусната до конгреса. Въпреки че БСП плаче за свободата на словото, а всъщност лъсва истината дали е искрена. 

Нинова не пусна дори свои хора. "Надявам се да надделее разумът", каза пред ПИК Румен Петков. На влизане в НДК той разбрал, че е отказана акредитация на медията му без мотив. Той е делагат. но неговата медия, която е по-критична, не е допусната до конгреса.  "Досега не ни се е случвало. До това води демокрацията в БСП, каза огорчен Петков. От пресцентъра му заявили, че така им е разпоредено. 

"Надявам се да няма реваншизъм, все пак не сме в гражданска война", каза пред нашата камера Валери Жаблянов. 

"Очаквам това да е конгрес на консолидацията", сподели Дора Янкова.

"Русофилството е кауза на всички българи. Нашият генетичен ход е свързан от хилядолетия. Но това не трябва да се партизира. 21 век не е векът на военните блокове и на езика на омразата, а на диалога, на взаимното почитане на различните държави и народи", каза Светлана Шаренкова по повод русофилската партия, която Николай Малинов ще прави.  Тя твърди, че е непонятно Румен Радев да прави своя партия. "Това неглижиране на партията, която го избра като невъргалян от полотическия процес, не е ясно", каза огорчена Шаренкова. Тя нямала представа защо Радев уволни Калоян Методиев, защото той бил изключително креативен човек. Шаренкова осъди недопускането на ПИК и на медията на Румен петков до конгреса. 

 

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 32006
архив

"Скъпи, Дядо Коледа! Много, много искам кученце тази година. Моля те, моля те, моля те да ми подариш кученце!" Иванчо.
Отговор:
"Иванчо, твоето мрънкане може да мине пред родителите, но при мен няма да стане. Отново ще получиш пуловер!" Дядо Коледа.

няма нови новини
Днес: 311
hot
най-четени новини в момента
сега
3575
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ГОРЕЩО В ПИК TV: Радев кацна и обвини Естония в активно мероприятие след скандала, че е укрил контакт с болен от коронавирус (ОБНОВЕНА)
x
Пет признака, че сте преболедували коронавирус, без да сте разбрали
x