Вход
София
Времето в София 15 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Над 4 часа депутатите изслушват главния прокурор. Гешев: Не ни притеснява нищо и не ни е страх, независимо от атаките срещу прокуратурата (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Над 4 часа депутатите изслушват главния прокурор. Гешев: Не ни притеснява нищо и не ни е страх, независимо от атаките срещу прокуратурата (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

на 14.10.2020
52360
0
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Над 4 часа депутатите изслушват главния прокурор. Гешев: Не ни притеснява нищо и не ни е страх, независимо от атаките срещу прокуратурата (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
14.10.2020
0
52360

„С удоволствие бих се чувствал на мястото на френския главен прокурор, но в България ситуацията е доста по-различна, законодателството в България и политическата система е различна. Това, че определени политици, журналисти и подсъдими лица имат определени чувства към главния прокурор, аз не мога да влияя“, заяви Иван Гешев по време на изслушването си в правна комисия на въпрос на Крум Зарков, че главният прокурор във Франция обвинил редица действащи политици и дори бивши президенти, пък никой не го познавал.

Очевидно Зарков има проблем с отразяването по медиите на Гешев и това, че е активен, а овбинител номер едно заяви, че той се изказва когато прокуратурата е обвинена несправедливо. 

Гешев уточни, че прокуратурата е част от съдебната система, която се състои от други части и безгрешни няма. „Наказателното правосъдие е 10 процента от цялото правосъдие. Ако приемем, че българските прокурори са виновни за всички, то тогава остава въпроса идеално ли е всичко в останалите 90 процента. С удоволствие бих бил един главен прокурор, който никой не познава, но аз съм длъжен да защитавам прокуратурата. Този европейски доклад изрично казва и препоръчва, старшия прокурор и главния прокурор да вземат отношение по казуси от обществено значение и да защитят прокурора“, заяви Иван Гешев и уточни, че въпросният доклад от комисията LIBE се разисква в Европейски парламент, където също като у нас е поле за политика.

Зарков припомни, че от БСП са му поискали оставката, за което Гешев благодари. „Казах, че всеки български гражданин има право да протестира, но една част от тях се опитват ги опорочат, манипулират и дори с платени хора, което мисля, че стана ясно от едни записи. Не ви приличам на пиар нали, това какви записи и доказателства се разпространяват, аз не решавам“, заяви Гешев на питане, как медиите са научили за арестите и претърстванията на Нено Димов или пък в президентството.

Гешев уточни, че има журналистически стандарти и е тяхно право да не издават източниците си и той не може да ги пита, кой ги информира. „Определено мога да ви гарантирам, че не съм аз. И двата случая за дребни чиновници от президентството, за Нено Димов или за зам.-министър, колегите са се старали да спазват всички законови стандарти. А вие имате право да ги интерпретирате политически. Винаги съм казвал, че прокуратурата няма да се съобразява с политическите последствия в работата си“, каза още Иван Гешев.

„Не ни притеснява нищо и не ни е страх, независимо от атаките срещу прокуратурата. Дори и да ми остане само това, че предотвратихме телефонните измами, че битовата престъпност намалява, аз се чувствам добре за себе си“, заяви Гешев.

На въпрос защо се отказал от НСО, Гешев заяви, че им няма доверие. 

"Няма как да имам доверие на една служба, където един висш офицер, е част от организирана престъпна група за поръчкови убийства. Мен хора, които да ми носят чантата, нямам нужда. Мога да си я нося сам", допълни още Гешев. 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34846
архив

На конкурс за прокопаване на голям тунел се явяват американска, френска и българска фирми. Основният въпрос е какво отклонение дават фирмите при срещата на двата ръкава.
Американците:
- Ние гарантираме отклонение от 1 метър!
Французите:
- Ние можем да постигнем отклонение 35 сантиметра!
Българите:
- Ако двата ръкава не се срещнат, ще прокопаем два тунела!

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Здравните власти с аларма: За последната седмица е отчетен ръст на смъртността от 50% (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Астролог предупреждава: В никакъв случай не се женете този четвъртък - работата ще завърши с развод
x