Вход
София
Времето в София 9 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Над 4 часа депутатите обсъждат извънредното положение и бюджета - ще гласуват всичко накуп след дебатите (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Над 4 часа депутатите обсъждат извънредното положение и бюджета - ще гласуват всичко накуп след дебатите (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

на 03.04.2020
17316
0
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Над 4 часа депутатите обсъждат извънредното положение и бюджета - ще гласуват всичко накуп след дебатите (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
03.04.2020
0
17316

Повече от четири час депутатите дебатират в парламента. В извънредното заседание, което има пет точки, народните представители са решили да се изчетат всички доклади, да преминат дебатите по всички точки и чак тогава да гласуват. 

Така на първо четене днес трябва да бъде решено дали извънредното положение ще бъде удължено до 13 април, промените в бюджета, както и промените в Закона за енергетиката които се налагат след намаляването цената на природния газ, което позволи да се редуцират сериозно и цените на парното.

Към момента, след 4 часа дебати, те са все още на четвърта точка и обсъждат закона за енергетиката в присъствието на министър Теменужка Петкова. 

Преди това преминаха обсъжданията по промените за бюджета и удължаването на извънредното положение. Първа точка пък беше как ще работи парламента по време на извънредното положение и правилникът бе променен, така че депутатите да не седят близо, а през стол и в зала да присъстват само хората, които имат отношение по даден въпрос и ще се изказват. 

"БСП сме инициирали решения, които са били важни за енергетиката, и не сме се опитвали да печелим политически дивидент. За съжаление този законопроект не решава проблема с връщането на парите на гражданите. Той започна и беше вкаран в парламента порочно - по бързата писта и през народен представител. Той касае милони българи. Този законопроект трябваше да бъде изработен от министерството на енергетиката и да мине през обществено обсъждане. Лесно е пари да вземеш, но е трудно да им ги върнеш. В заканопроекта не е записано колко пари имаме да връщаме и на колко потребители. Не искам да говоря, че сроковете му са разтегливи. На зоконопроекта му липса това, че ще стигнат точно при тях. Ако той беше влязъл по нормален начин, щяхме да участваме в дебата. ПГ на БСП сериозно се отнася към законопроектите. В неделя е нарсочено заседание на комисията по енергетика за приемане на законопроекта на второ четене", каза Таско Ерменков в началото на дебата за енегретиката.  Той нарече срокът между обсъждането на първо и второ четене е "нищожен".  Ерменков прочете позиция на КНСБ и на неправителствени организации. 

"Да, този закон се случи много бързо. Но всички ние знаем, че бързината, с която ще бъдат възстановени парите на хората, трябва да бъде адекватна на техните очаквания", репликира министърът на енергениката Теменужка Петкова. Тя уточни, че не било лесно да се стигне до този законопроект, заради различните мнения. Усложнението дошло от това, че Булгаргаз е с две роли - като продавач и купувач. "С този законопроект е намерено най-доброто и справедливо решение. Той балансира интересите на всички заинтересовани страни", поясни министър Петкова. Тя призова депутатите да подкрепят законопроекта. 

"В Министерство на енергетиката беше създадена такава работна група, включваща много широк кръг от експерти, така че да можем да намерим наистина най-добрия вариант и да предложим такъв закон за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, който да гарантира от една страна спазването на решението на ЕК по отношение на антимонополното дело, от друга страна да гарантира спазването на европейските правила в областта на конкуренцията. Г-н Николов обясни как и в какъв режим е работено. В рамките на тази работна група ние чухме мненията на всички заинтересовани страни. Не беше лесно да се стигне до някакъв финален вариант на Закон за изменение и дъпълнение на Закона за енергетиката, защото интересите и позициите бяха много и бяха различни", допълни министърът.

Задачата е била да се намери най-точното и справедливо решение. Министърът уточни, че договарянето между "Газпром" и "Булгаргаз" има ретроактивно действие от датата, в която е депозирано писмото с искане за предоговаряне на цените. "В нашия случай това е датата 5 август 2019 г. Тази ретроактивност, с която всички ние трябваше да се съобразим, е заложена в решението на ЕК. Това няма как да се избегне. Усложнението при нас и по-голямата специфика дойде от това, че "Булгаргаз" има две качества, в които се явява. Едното му е на обществен доставчик на природен газ, а другото на търговец. От 1 януари 2020 г. със съгласието на народните представители бяха направени промени в Закона за енергетиката и там много ясно са дефинирани категориите лица, на които "Булгаргаз" продава природен газ по регулирани цени и тези категории, на които продава природен газ по свободно договорени цени. По регулирани цени от 1 януари 2020 г. "Булгаргаз" продава природен газ само на газоразпределителнит дружества и топлофикационните дружества. На всички останали свои клиенти "Булгаргаз" продава по свободно договорени цени. Всички тези обстоятелства трябваше да бъдат съобразени с предложения Закон за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, така че те да отговарят и на решението на ЕК и на нашето национално законодателство и на европейските регламенти. В тази връзка в закононпроекта много ясно е посочено първо на какво основание се подгтвя този ЗИД на Закона за енергетиката и това е решението на ЕК. Ние работим в рамките на неговите параметри и тук нямаме право на някакви свободни интерпретации, защото ЕК ясно е дефинирала всяка стъпка и ние сме длъжни да я следваме", обясни още министърът на енергетиката.

"Заслужава си да припомни в юридически план що е то извънредното положение. За съжалие ние приехме закон, който не изпълнява условията. Не успя достатъчно да гарантира правата на хората. В него съвсем нямаше компенсаторни мерки, единствено 60:40. Затова не подкрепихме този закон, въпреки че подкрепихме извънредното положение", каза Крум Зарков по повод законопроекта на деайствията по време на извънредно положение. Той уточни, че на много от хората не само, че ще име скучно да останат вкъщи, а невъзможно, поради липса на пари. "Не става дума за популизъм, а за ефективността на мярката да си стоят вкъщи, освен ако не ги заключите с катинар. Когато не могат да си платят сметките, а заплатите им не идват", поясни Зарков. 

"Проблемът на този закон е, не че има правни дефекти, а че има внушения на лица и субекти, които очевидно по един или начин са засегнати от потенциалната опасност да влошат правното си положение не само като правосубектност, а и на някои имуществени положения", каза провосъдният министър Данаил Кирилов. Не може да оставим държавата без работеща съдебна система, поясни той. Трябвало обществото да е сигурно, че съдилащата работят. 

"В настоящия момент чл.6 дава максимална защита на хората, когато трябва да действат, или да останат в социална изолация. Моля този път да формирате този път да максимално широка воля и да се прецени кои субекти пазим и защитаваме. Целта на този законопроекта е защита на физическите лица.", поясни Данаил киролов. Той заяви, че е готов да бъде на разположение за всички разисквания между първо и второ четене, и призова да се намерят най-позитивните решения. 

Първото гласуване на законопроектите ще бъде в 20 ч. 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Към кого изпитвате най-силно доверие?
Общо гласували: 27973
архив

Пътувам в автобуса. До мен стои приятно, миловидно момиче. Слизаме на една спирка. Решавам да я заговоря. Тя пали цигара. Нееее... на нас с мама такава не ни е нужна...

няма нови новини
Днес: 10
hot
най-четени новини в момента
сега
1204
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV! СДВР с разкрития за рекордното количество кокаин, спипан в Студентски град в София: Оценяват го на 10 милиона лева (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
ФОРМУЛА ЗА ЛЮБОВ: Това са съставките на щастливата връзка
x