ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Най-накрая - актуализираха бюджета за здраве без дебати. Депутатите продължават с държавния, ще работят до тъмна доба - удължиха работното си време (ОБНОВЕНА)

Политика

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Най-накрая - актуализираха бюджета за здраве без дебати. Депутатите продължават с държавния, ще работят до тъмна доба - удължиха работното си време (ОБНОВЕНА)

56859
на 10.09.2021
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Най-накрая - актуализираха бюджета за здраве без дебати. Депутатите продължават с държавния, ще работят до тъмна доба - удължиха работното си време (ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Започна четвъртото за тази седмица заседание на парламента за актуализацията на бюджета, поискана от служебния кабинет на Румен Радев.

препоръчано

Държавният бюджет е последният от групата финансови закони, които тази седмица занимават парламента на второ четене.

Първоначалното предложение на служебния кабинет е за по висока приходна част от два милиарда лева, а разходната част да се увеличи с милиард и осемстотин милиона. Практика до тук е показала, че при дебати в пленарна зала тези параметри се променят.

Преди това депутатите от бюджетната комисия обсъдиха и казуса от снощи с актуализацията на бюджета на НЗОК.

Късно снощи народните представители в пленарната зала създадоха поредната колизия, при която се одобриха много повече плащания, отколкото има обезпечение като финансов ресурс. Така те се върнаха в ресорната бюджетна комисия, която от своя страна реши да има балансирано салдо, което ще се състои, ако бъдат изключени вчерашните допълнителни разходи.

След бурни разправии, скандали, лични обиди и нападки, най-накрая актуализацията на бюджета на НЗОК, беше приета. След съобщаване на резултата от председателката Ива Митева Йорданова-Рупчева, народните представители избухнаха в аплодисменти. Така към НЗОК се насочват допълнителни 105 млн. лева. 

Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански продължи с доклада си по предложенията за актуализацията на големия държавен бюджет. Приходната и разходната част на държавния бюджет да бъдат увеличени с по половин милиард лева, реши парламентарната комисия по бюджет и финанси след продължило почти шестчасово обсъждане на актуализацията. 

Деница Сачева излезе на трибуната и поиска да види още веднъж разходите за месечна подкрепа на пенсионерите, получаващи пенсии под линията на бедност. "Предложили сме да бъдат раздадени и допълнителни възнаграждения на служителите на Главната инспекция по труда, Агенцията по заетостта и социалните работници. Това са хората, които ще изпълняват в цялата страна мярката 60/40", заяви тя. И заяви, че комисията по принцип е подкрепила тези предложения, включени в допълнителна точка "Д".

Г-жа Сачева и г-жа Манолова са прави и за това, защото са прави, ние много лесно можем да променим нещата, подкрепи я Мика Зайкова.

Д-р Александър Симидчиев защити предложените в актуализация 10 млн. лв. за национална кампания за ваксинация срещу COVID-19. По думите му, в момента за такава кампания, здравните власти разполагали с 10 000 лв.

Мустафа Карадайъ се учуди как за ваксинационната кампания са предвидени 14 млн. лв, а за информационната кампания - 10 млн. 

Петър Чобанов от ДПС се изказа остро срещу предвидените в бюджета пари за възможност за гасене на горски пожари от въздуха. Борислав Сандов защити тези средства като изтъкна, че за последните пет години, от пожари за възстановяването на горския фонд, са изхарчени внушителните 1 млрд. лв. Той поиска 12 млн. лв., с които да бъдат оборудвани два военни хеликоптера Ми-17 за гасене на пожари.

Христо Гаджев от ГЕРБ заяви, че от парламентарната група на бившите управляващи, ще подкрепят предложението на Сандов и колегите му.

Тошко Йорданов от ИТН направи процедурно предложение работното време днес да бъде удължено до 22 часа. "Бюджетът е важен", защити предложението си той. 170 народни представители го подкрепиха, като трима бяха против.

В спокоен и отегчителен тон, депутатите прехвърлиха в дебати редица теми и сектори за финансиране с актуализацията на бюджета. Сред тях бяха теми за туристическа реклама, военно оборудване, дезинфектанти в училищата и палатки за служителите на МВР, ангажирани с охраната на границата, общинските бюджети за местните дейности.

В 20:10 часа водещата заседанието Виктория Василева пусна депутатите в почивка. "Поради многото записани за изказвания, обявявам 30-минутна почивка", каза тя.

В 20:40 часа заседанието беше подновено от видимо отегчената водеща Виктория Василева.

Многото предложения за допълнения и редакционни промени в текстовете на комисията, объркаха народните представители и стана необходимо да се четат по няколко пъти, за да бъдат коректно отразени на точните им места.

Радостин Василев от ИТН направи ново предложение - заседанието да продължи не до 22 часа, а до приемане на актуализацията на бюджета. Процедурното му предложение беше гласувано и подкрепено от 137 народни представители, против бяха 10, а други 17 се въздържаха. 

Иван Ченчев от БСП също направи предложение - да се приключи излъчването по БНТ 2 и да се прехвърли по БНТ 1. Тома Биков от ГЕРБ взе думата за обратно предложение. "В предаването "Панорама" ще е много по-интересно от скуката тук. Бъркаме програмата на обществената телевизия“, мотивира се той. В крайна сметка само 33 депутати подкрепиха искането на Иван Ченчев.

Младен Шишков от ГЕРБ поиска да се направи редакция и в текста за обезщетенията за земеделските производители от Пловдивско, пострадали от жестоката градушка, да се включат за държавна помощ и хората, на които са пострадали имотите, колите и имуществото от природното бедствие.

В 21:17 часа Георги Свиленски поиска да се гласува предложението му да се сложи край на петчасовите дебати по параграф 1.

Гледайте НА ЖИВО ПО ПИК TV!

Сподели:
Бомба x
Ето ги най-искрените зодии, които общуват открито Ето ги най-искрените зодии, които общуват открито
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Георги Харизанов: Няма данни Кирил Петков да е завършил Харвардския университет, той и до днес е с двойно гражданство (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) САМО В ПИК TV! Георги Харизанов: Няма данни Кирил Петков да е завършил Харвардския университет, той и до днес е с двойно гражданство (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 16
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това