Вход
София
Времето в София 9 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Новият председател на Комисията за финансов надзор с първи думи след избора (ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Новият председател на Комисията за финансов надзор с първи думи след избора (ОБНОВЕНА)

на 15.03.2019
11026
1
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Новият председател на Комисията за финансов надзор с първи думи след избора (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
15.03.2019
1
11026

С пълно единодушие Народното събрание избра единственият кандидат Бойко Атанасов запредседател на Комисията за финансов надзор (КФН). Кандидатурата му подкрепиха 134-ма депутати. Гласове „против” и „въздържали се” нямаше.

До избор на нов председател на Комисията се стигна след като Карина Караиванова подаде оставка, за да отиде на работа в Европейската банка за възстановяване и развитие. 

Кандидатурата на Атанасов беше издигната от депутати от "Атака". На 13 март той беше изслушан от парламентарната комисия по бюджет и финанси.

 

Преди да положи клетва като председател на Комисията за финансов надзор, Бойко Атанасов подаде оставка като зам.-председател на комисията, отговарящ за инвестиционните посредници.

„Бонус-малус“ трябва да премине през широко предварително обсъждане, за да може продуктът, който създадем, да бъде възприет от всички. Това каза новоизбраният председател на Комисията за финансов надзор след вота. "Преди да представим за обсъждане новия вариант за обсъждане „Бонус-малус“ трябва да премине през едно широко предварително обсъждане с всички браншови организации, така че продуктът, който създадем, да бъде възприет от всички в Република България“, каза Атанасов. На въпрос това кога ще се случи, Атанасов заяви, че в понеделник започва работа по тази задача.

„Не искам да влизам в конкретика. Ще има работна група. Самата система, която ще заработи трябва да дава отговори на всички въпроси. Не трябва да остават неясни ситуации или съмнения в нейната обективност“, допълни той. Атанасов изрази надежда екипът на КФН да бъде запълнен в пълния състав и уточни, че към този момент има идеи за нов заместник-председател, но няма крайно решение по темата“. По отношение на случая със застрахователната компания „Олимпик“ и напрежението около него, новоизбраният председател коментира, че подобни неща могат да се предотвратят с превенция и ефективен надзор.

„Това, което е постоянно наблюдение, мониторинг върху сектора до нейното стабилизиране. Трябва да има ясни правила, които да се съблюдават от абсолютно всички. Отговорността трябва да се носи. Поемам своята отговорност като председател“, заяви още Атанасов.

КФН е специализиран държавен орган, който обединява регулирането и надзора на различни сегменти на финансовата система - капиталовия, застрахователния и пазара на допълнителното пенсионно осигуряване. Тя е създадена на 1 март 2003 г. със Закона за Комисията за финансов надзор и независима от изпълнителната власт институция, като за своята дейност се отчита единствено пред Народното събрание.

 

Кой е Бойко Атанасов?

 

Бойко Атанасов има магистърска степен по Планиране и прогнозиране на икономическите системи.Между 1996 и 2006 г. е на различни длъжности в данъчната администрация към Министерството на финансите. От 2006 до 2017 г. работи в системата на Националната агенция за приходите (НАП), включително до 2017 г. като изпълнителен директор на НАП.

От май 2017 до октомври 2017 г. е зам.-министър в Министерството на финансите с ресор оперативно ръководство и координация на дейността на дирекция „Данъчна политика“ в МФ и наблюдение и координация на дейността на НАП, агенция „Митници“, Агенцията за държавна финансова инспекция и Държавната комисия по хазарта.

Ето какво каза Атанасов след избора си във видеото на живо на ПИК TV:

Сподели:
свързани новини
Напиши коментар »
(1)
1
Има нещо страшно скандално във факта, че вместо да се търси отговорност на калинката Карина Караиванова премиера твърде бързо и далече я разкара на още по-платена и доходна работа При положение, че държавата и дава 14000 лв заплата, а тя не си гледа работата и проспива фалит на банка и застр.дружество с ощетяване на милиони и милиарди на държавата и нейните поданици е твърде съмнително нейното покриване от най-високо ниво
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате на евроизборите?
Общо гласували: 17239
архив

Любими, наистина ли съм ти единствената?!
- Вие какво - май всички сте се наговорили днес...

x