ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Оборудването от АЕЦ "Белене" отново скара депутатите - от БСП предложиха да продаваме ток на Украйна. Удължиха преговорите със 180 дни. В парламента се скараха за помощите за деца (ОБНОВЕНА)

Акценти

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Оборудването от АЕЦ "Белене" отново скара депутатите - от БСП предложиха да продаваме ток на Украйна. Удължиха преговорите със 180 дни. В парламента се скараха за помощите за деца (ОБНОВЕНА)

98541
на 11.09.2024
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Оборудването от АЕЦ Белене отново скара депутатите - от БСП предложиха да продаваме ток на Украйна. Удължиха преговорите със 180 дни. В парламента се скараха за помощите за деца (ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Депутатите ще дадат повече време на служебния енергиен министър Владимир Малинов да продължи преговорите с Украйна за продажбата на оборудването от АЕЦ "Белене".

препоръчано

Преди това обаче народните представители ще трябва да приемат реда на седмичната си програма. С проекта й ги запозна председателката Рая Назарян.

Кворумът днес беше даден от 177 депутати. 

След приемане на програмата, се пристъпи към работата. Точка първа - второ гласуване на Закона за адвокатурата.

По време на разискванията, в дебатите темата с възможността на адвокатите да се рекламират, стана ябълката на раздора между депутатите. Една част - "Възраждане“, се изказа остро срещу това, докато от ППДБ, подкрепяха тази възможност.

В 10:39 часа беше приет законопроекта с всички изменения и допълнения, направени по време на дебатите.

Точка втора - Решение за изменение на Решение за възлагане на министъра на енергетиката да проведе преговори с министъра на енергетиката на Украйна или негов представител с цел продажба на оборудване, предназначено за Проекта АЕЦ “Белене“.

Гуцанов от БСП заяви, че е добре оборудването да стои така, защото ако някой ден проектът отново се рестартира, то завършването му ще струва 5 млрд., докато по технологията IP1000, това щяло да струва 30 млрд. 

Колегата му Драгомир Стойнев предложи помощ на Украйна, като вместо оборудването на АЕЦ "Белене“, се изнася ток за страната, за да може да изкара зимата.

След дълги дебати проектът на решение, който възлага на министъра на енергетиката да проведе преговори с колегата си в Украйна, бе приет с гласовете на ГЕРБ, ППДБ и ДПС. Против гласуваха от БСП, "Възраждане" и 14 независими народни представители.

Така се удължават преговорите с Украйна за продажбата на оборудването за АЕЦ "Белене" със 180 дни.

В 12:29 часа беше направена проверка на кворума. Има кворум и работата се продължи. Поискано обаче прегласуване на процедурата по допуск в залата, заради който беше направена и проверката на кворума.

На първо четене мина и Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за подпомагане на земеделските производители.

Точка следваща - Първо гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за личната помощ. Прие се. 

Пристъпи се към точка следваща - ИД на Закона за семейните помощи за деца - първо гласуване. Поради затъването в дебати, беше направено предложение да се удължи работното време на парламента днес до приключване на настоящата точка. Предложението се прие.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците
ПИК TV x
Доган се изниза от централата на ДПС - охранители държаха медиите на разстояние (СНИМКИ/ВИДЕО) Доган се изниза от централата на ДПС - охранители държаха медиите на разстояние (СНИМКИ/ВИДЕО)
ново
Днес: 2
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК