ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Основателят на "Сова Харис" Васил Тончев с екшън анализ - колко партии влизат в парламента и какви са възможните коалиции (ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Основателят на "Сова Харис" Васил Тончев с екшън анализ - колко партии влизат в парламента и какви са възможните коалиции (ОБНОВЕНА)

56530
преди 4 часа
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Основателят на Сова Харис Васил Тончев с екшън анализ - колко партии влизат в парламента и какви са възможните коалиции (ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Основателят на "Сова Харис" Васил Тончев анализира данните от последното социологическо проучване, проведено по поръчка на ПИК.

препоръчано

Припомняме, че според изследването на агенцията 8 партии влизат в следващия парламент

Какви са възможните коалиции след изборите?

Данните са от неделя по поръчение на агенция ПИК. Няма съществени изненади. Избирателното тяло се е свело до твърдите ядра, затова не може да се очаква разместване. Изборите са излишни и затова трябва да се търси разбирателство между лидерите. 

33 процента ще е избирателната активност официално, но реално тя ще е 42. Хората са се отдръпнали от политиката. Изборите се провеждат с надежда, но такава няма. Картината е същата като от 9 юни. Все повече хора са категорични, че няма да гласуват.

ГЕРБ са твърдият фаворит, ППДБ и Възраждане се борят за второто място. 

На ръба са ИТН с 6,6, Величие са малко над бариерата. Това няма да се отрази на цялостната картина. При това разпределение управление ще е възможно с три партии.

Меч са с 3 процента, пада интересът към тях.

ГЕРБ е трудно заобиколима, но правителство е възможно с ППДБ и още един, но това не е Възраждане. Или БСП, или ИТН, или едното от ДПС-тата е опцията.

Има конформистки вот от 1-2 процента, който ще отиде към победителя.

Голямата част от хората обаче не смятат, че изборите ще доведат до промяна. Само 14 процента вярват в стабилно управление. 27 категорично са обезверени.

Само около 24 процента смятат, че служебното правителство се справя. Това е около електората на ГЕРБ. 30 процента са традиционно негласуващите.

Международната обстановка също е фактор.

Притеснителни са данните, че само 20 процента от избирателите вярват, че служебното правителство ще осигури честни избори.

Политиците подкопават с поведението си и езика си доверието към самите тях. Режат клона, на който седят, категоричен е Тончев. Преминати са граници като отговорност към държавността. Затова е масовото недоверие. Смисълът на пребивавнето във властта е личната полза. Под въпрос е цялостният ред в страната, щом тези отгоре може да си позволяват всичко. Ерозията е опасна, предупреждава Тончев.

Бойко Борисов е с шесто чувство към настроението на народа, доказал го е.

57 процента разбират, че техният глас е важен, за да се спре влиянието на купения вот, но само 42 процента от тях ще отидат до урните. Останалите не намират своя представител.

За незабавно прекратяване на военните конфликти в Украйна и Близкия изток са огромното множество от хората. При това европейските лидери не виждат дългосрочна перспектива и нямат визия. Парите на Европа отиват за въоръжение, а не за възстановяване. При добра воля още заради Минските споразумения война в Украйна можеше да няма.

25 процента смятат, че в перспектива България трябва да е дистанцирана от Русия. 20 процента са проруски настроени, а 27 процента са за лоялност с европейските партньори, но без да се прекъсват връзките с Русия.

Майстори на харченето - така Тончев определи ПП-тата, абсурдно според него е да се харчат пари, които няма кой да изкара. И затова се теглят заеми. Те промениха апетита към харченето. Те са убедени в правотата си, но изтощават държавата, хазната.

Иван Костов, техният гуру, е обаче безспорен десен политик, който спря разрухата. Безкрайно лява е политиката на Промяната, тази политика е анти-ГЕРБ. Има нужда и от лява политика, но когато държавата може да си я позволи.

Сглобката се разпадна, защото ГЕРБ и Промяната не се разбраха за приоритетите, които са на дневен ред и днес. Тончев е скептичен и не е оптимист, че след тези избори нещо реално ще се промени.

 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 октомври - лично щастие и приходи очакват Везните, сексуални разочарования за Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 октомври - лично щастие и приходи очакват Везните, сексуални разочарования за Скорпионите
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ осветлява нови схеми и измами на Терзиев и Бонев: Докога ще гледаме сериала Кметът беглец?! (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ осветлява нови схеми и измами на Терзиев и Бонев: Докога ще гледаме сериала "Кметът беглец"?! (ВИДЕО)
ново
Днес: 106
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК